• Inici
  • Política
  • Cristina Hernández: "Quan hi ha un canvi la gent necessita un temps per adaptar-se, però en el moment que està en marxa es converteix en costum"

Cristina Hernández: "Quan hi ha un canvi la gent necessita un temps per adaptar-se, però en el moment que està en marxa es converteix en costum"

| Eduard Garcia Molina | Política
Cristina Hernández: "Quan hi ha un canvi la gent necessita un temps per adaptar-se, però en el moment que està en marxa es converteix en costum"

Als preparatius domèstics de les Festes de Moros i Cristians com ara la neteja de casa o el maset, preparar el vestit, o les compres habituals per als dies del 9 al 13 de Maig s'uneix també tota una sèrie de preparatius i novetats que s'enfronten des de l'Ajuntament de Biar per a que res no falle durant els dies grans del poble.

Parlem en una nova entrevista amb Cristina Hernández García, regidora de Festes qui ens posa al dia de la polèmica respecte al recorregut de l'Entrà, els possibles canvis, també sobre les novetats que s'incorporen enguany com ara la recuperació de la tribuna per a la gent major del poble i el pla d'evacuació i emergència, sense deixar de banda l'ús de la pólvora o les cues que s'evitarà qui vulga vore l'Entrà al canviar el sistema d'abonar el preu de les cadires. A continuació trobareu l'entrevista en vídeo, i la seua deguda transcripció.

Vos oferim esta entrevista patrocinada pel Grup Municipal Socialista.

Demà ja enfrontem el dia 9, les Festes de Maig, unes Festes que no arriben exemptes de polèmica. Pel recorregut de l'Entrà el Partit Popular ha fet un comunicat on vos acusa d'"enfrontar unes comparses amb altres" i també d'"ineptitud" en este problema entre altres coses, què ens podries comentar?

Sols he de dir que l'enfrontament entre comparses mai no ha existit. Puc dir que jo porte dos anys com a regidora de Festes i tot s'ha fet de forma consensuada, el problema que a hi hagut amb les carrosses no és cap problema perquè és una cosa que ja estava en el reglament, el qual es va aprovar en 2003, aproximadament. De fet no és un problema que hagem creat nosaltres, ja existia, però hi ha gent que és millor mirar cap a un altre costat quan estan aprovades unes normes que hauríem d'haver acatat. Quan som regidors o tenim un càrrec públic prometem o jurem complir i fer complir la llei, de fet açò no ha sigut res dictatorial, ha sigut tot consensuat.

L'any passat es van atascar moltes carrosses, també defensem el patrimoni arquitectònic del nostre poble: l'artístic, cultural i arquitectònic. Si volem declarar també unes festes BIC i no protegim el nostre patrimoni, no té sentit. A més a més podríem fer-ho en el mateix lloc utilitzant el reglament, de fet va ser consensuat en més de tres reunions amb les comparses, que no podem dir que siga una associació, però sí que estem funcionant com si fora una associació de comparses. De fet hem estat dos anys fent unes xicotetes modificacions i quan hem vist que han anat funcionant, l'any que ve en tot cas ja modificaríem el reglament de festes. Però coses tan clares que ja estaven escrites i que no sé per què mai no s'han dut a terme, a la millor un poc de covardia i voler enfrontar-se als problemes, cosa que no són problemes sinó fets que calia atallar, a més a més amb consens amb totes les comparses, no es fa res perquè l'Ajuntament siga l'únic que realment tinga la potestat de l'organització de la festa. Hem estat funcionant com si hi haguera una Junta Central festera, almenys els dos anys que porte jo ací [en la Regidoria de Festes]. Amb l'anterior regidor també funcionava igual, no entenc eixa postura [la del PP], no critique, cada u fa segons la seua consciència, ara ser "ineptes", no crec, perquè la ineptitud és quan u no afronta els problemes, no qui els porta avant, i almenys dóna solucions.

Finalment les carrosses que sí que complisquen les mesures sí que podran accedir al carrer major i baixar per Sant Roc...

Exactament, s'han recollit totes les declaracions responsables de les comparses per a vore quines carrosses, de quines mesures i quins animals hi ha. Perquè tenim un pla d'emergència i seguretat, hem de preveure possibles problemes que puguen hi haver, açò és simplement previsió. Llavors totes aquelles carrosses que tinguen el distintiu, seran les que complisquen amb la normativa i podran passar per l'arc de Sant Roc, i aquelles que no en l'avinguda de Castalla seran desviades.

Ja baixaran les persones i faran el recorregut a peu pel carrer major.

Exactament.

Passant a altre tema se sap si tirarà avant esta Comissió de Festes de cara a l'any que ve?

No hem fet la Comissió de Festes perquè no l'hem imposada, estem intentant consensuar les maneres. Sí que és cert que tenim uns esborranys d'estatuts i a partir d'este any que ve els revisarem i consensuarem tots i cada u dels punts per a que després no diguen que ha sigut imposat per ningú. Hi ha un compromís per a estudiar el canvi de recorregut [de l'Entrà] per a preservar el patrimoni arquitectònic on no es tanca cap possibilitat, i el que no fem és fugir dels problemes, busquem solucions.

De moment no se sap este recorregut per on podria...

Tenim unes propostes de canvi de recorregut que ens pareixen molt encertades però no direm res fins que no estiga tot consensuat.

Les Festes sabem que són uns actes molt concrets, però sempre hi ha algunes novetats. En unes declaracions que també va fer per a Biar Digital ens comentava que el 10 de Maig s'incorporaria una tribuna per a les persones majors i amb diversitat funcionat també.

Enguany hem volgut afegir una tribuna per a persones majors, no l'hem poguda posar adaptada per a persones amb cadires de rodes o problemes de mobilitat per l'espai, però buscarem a l'any que ve amb més temps un lloc on poder posar una tribuna adaptada a estes persones. Este any hem preparat una xicoteta tribuna on des del Centre Social l'Associació de Pensionistes s'organitzarà per a que puguen ocupar eixes cadires, i això per a les persones majors corre per compte de la Regidoria.

Parlem també de les cadires [per a veure l'Entrà], se recupera el sistema que hem tingut durant molts anys.

El no fer la compra [dels tickets per ocupar les cadires] amb anticipació és també degut a queixes dels ciutadans, passar tota la nit per a triar una cadira més quan la gent es fa major, no té massa sentit. Atenent a unes peticions que se'ns van fer, vam parlar amb l'empresa i ens van dir que el millor era que cada qual arribara i agafara la cadira que vulguera i després abonar el preu de les cadires al cobrador quan passara.

Parlem ara de la pólvora, un element imprescindible en les Festes de Moros i Cristians a l'igual que en altres festes. La retirada de la pólvora que es realitzarà hui es preveu que baixe molt a l'igual que va passar en Sant Vicent?

Pense que serà el mateix que en Sant Vicent, perquè les llistes s'han tancat, hui dia 8 farem el [segon] repartiment de la pólvora. Tot és adaptar-se als nous canvis, quan hi ha un canvi la gent necessita un temps per adaptar-se, però en el moment que està en marxa es convertirà en costum com tot.

Arcabus

Biar ha hagut de començar a adaptar-se a la nova normativa sobre ús de la pólvora

En el ple de març els quatre grups polítics que representen la Corporació Municipal van donar el seu suport a una moció en favor de l'ús de la pólvora en els actes festers...

Sí, a més a més vam incloure una modificació del Partit Popular que deia que igual que s'instava a Diputació [a defensar davant del govern central l'ús de la pólvora en les festes del nostre territori] podíem instar a la Generalitat... les coses coherents no tenen cap problema, de fet es va incloure en la moció. El que fem és donar suport a totes les associacions de comparses -que per cert, Biar és dels pocs pobles que no té associació de comparses-, ens vam reunir fa dos o tres diumenges i estes accions que hem fet des dels ajuntaments estan donant els seus fruïts posat que previsiblement per a l'any que ve les cantimplores [de la pólvora] ja vindran plenes i no haurem de fer el traspàs de la pólvora ací, posat que ací no hi ha associació i l'única responsabilitat la té la Regidoria de Festes i com comprendràs omplir 300 cantimplores... a banda del núvol de pols que es faria i del sofre que és verí... a més una concentració que podria donar pas a un esclat.

De fet s'estan fent avanços en la seguretat mitjançant la instal·lació de bidons amb aigua, o que les cantimplores no tinguen més de la pólvora permesa i s'està fent també el curs per als tiradors i els primers auxilis...

De fet el que hem fet enguany és avançar els cursos que seran obligatoris per a l'any que ve. Perquè a l'any que ve damunt de Festes preparar els cursos i fer-ho tot obligatori... vam pensar que era millor avançar este any per a que la gent tinguera coneixement de com anava a ser el canvi de llei per a tindre més clar com anava a funcionar tot. Unes 300 persones van fer el curs i ja tenen els seus certificats acreditats. Hi havia gent que deia que en tindre dos anys experiència com a tirador ja es considerava "expert tirador", però si no hi ha ningú que ho acredite... pots estar disparant des de que eres xiquet i no haver fet les coses bé, per tant vam determinar entre la Junta de presidents de comparses i l'ajuntament que era millor que tot el món fera el curs per assegurar-nos de que el feien i així poder acreditar que les persones estaven formades.

No deixem el tema de la seguretat, importantíssim sempre, des de la Regidoria de Festes s'ha posat en marxa un pla d'evacuació d'emergència...

També volia referir-me pel tema de la pólvora que des de finals dels anys 90, crec que va ser en el 97, es va aprovar la llei d'armen d'avantcàrrega, però a Biar mai no s'havia posat en marxa. La gent per tant notava el canvi d'una llei que mai no s'havia aplicat a Biar a una llei nova que comença en 2019, el salt era molt gran perquè la gent no havia fet el pas previ a la llei anterior. Per això l'any passat vam començar a preparar aspectes com ara que la gent s'acostumara a portar damunt el carnet d'avantcàrrega, de tirador, la reglamentació dels arcabussos, etc... 

En relació al pla d'emergència i evacuació, l'any passat en la Fireta [d'estiu], davant l'aglomeració de gent vam veure que era obligatori -quan se supera un aforament- tindre un pla d'evacuació i emergència. Llavors el vam posar en marxa l'any passat per a la Fireta d'Estiu i este any hem pensat que com queia dijous [el dia de l'Entrà], ja prop del cap de setmana, era lògic tindre'l també en Festes i conjuntament el pla de la Fireta d'Estiu vam desenvolupar el pla amb la Policia Local, Creu Roja i l'Oficina tècnica. Per a Festes hem fet més o menys el mateix. Sabeu que a la baixada de la costera [de les Balconaes] està la tribuna d'autoritats i darrere tenim el puesto de Creu Roja. 

El paviment que tenim en la plaça [de la Constitució] és molt esvarós, per això era un dels motius pel qual no es podia baixar per la costera [de les Balconaesperquè em previsió de pluja i amb el desgast que està patint eixe paviment i amb una pendents de més del 25% és perillós que es baixe per ahí [en referència a que baixaren les carrosses una vegada han acabat el recorregut de l'Entrà]. Sí que és cert que hi ha camions que durant tot l'any pugen a fer càrrega i descàrrega, però no es dóna l'aglomeració de gent que es dóna el dia de l'Entrà.

Per últim i parlant de seguretat, els anys 2014 i 2015 a hi hagut problema en el castell pels matolls que hi ha al voltant del monument quan va hi haver dos incendis pel llançament de focs d'artifici. Entenem que més tenint en compte que el castell és Bé d'Interés Cultural (BIC) estarà previst qualsevol incident.

Des de que el tripartit està en este Equip de Govern, tant per part de la Regidoria de Parcs i Jardins com de la Regidoria de Festes hem tingut la previsió de eixar el castell supernét d'herbes i matolls, perquè sabíem que era pólvora [els focs d'artifici], en el moment que cau una espurna dels focs d'artifici es bota foc, i l'última volta estaven en risc les cases que estaven pròximes a les faldes del castell, van haver d'eixir els veïns amb mànegues. Hem tingut una previsió molt forta per a deixar el castell nét i preferir que no cresquera l'herba, hem utilitzat herbicides però sobretot estar molt damunt de la neteja del castell, com dius és un BIC i hem de preservar sobretot la neteja i el previndre els incendis.

Només ens queda felicitar al poble per les seues Festes...

Felicitar al poble de Biar que sap adaptar-se als canvis perfectament. Sabem que les Festes porten segles i no tenim res que ensenyar a ningú perquè tots ho portem en l'ADN. Porte 42 anys de festera a Biar i crec que millor que els festers d'este poble no sabem com van les festes i precisament per això he de felicitar al poble de Biar pel manteniment de les seues tradicions i del seu patrimoni històric, cultural i material. Que siguen molt feliços, que ho disfrutem tots i a passar les Festes com la Mare de Déu mana. I visca el poble de Biar!

Moltes gràcies Cristina pel teu temps i pel suport de la Regidoria a la comunicació local.

Moltes gràcies a vosaltres.

L'article té 40 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).