Aprovats els Pressupostos Municipals per a 2018

En el Ple ordinari de l’Ajuntament de Biar corresponent al mes de març i que es va celebrar el dia 28, en primer lloc es va celebrar l'aprovació de les actes de les sessions anteriors per a procedir seguidament amb el segon punt de l'ordre del dia, la lectura dels anuncis i decrets d'alcaldia per part de l'alcalde de la Vila Julio Sanjuán.

 

Reconeixement extrajudicial de crèdit

Es realitza el reconeixement per poder pagar la factura d'un piano que es va llogar per a una actuació que va tindre lloc en el mes de novembre, i posat que la factura no s'ha presentat fins a este any s'ha hagut de fer este reconeixement i poder pagar la factura enguany, al presentar-se fora de termini la factura. El punt s'aprova per unanimitat.

 

Reconeixement extrajudicial de crèdit 

Este nou reconeixement consta d'una sèrie de factures de l'any 2016, segons explica l'alcalde Julio Sanjuán, de l'empresa Hidraqua, presentant-se per uns treballs en l'avinguda d'Alacant. Si bé és cert que el treball està dividit en cinc factures diferents i per part de l'empresa no s'acredita qui va ordenar els treballs, unes factures que de moment no van a pagar-se segons l'alcalde.

Per la seua banda, des de la bancada de l'oposició la portaveu popular Magdalena Martínez va qualificar de situació "inaudita" que el passat mes de setembres es portara la proposta a plenari una proposta per a aprovar una partida i poder pagar les factures, i que l'equip de govern no va votar a favor -es van abstindre-. Segons Martínez ja es va explicar que les factures corresponien a obres diferents i per això es presentaren factures diferents.

Per la seua banda l'alcalde va replicar a Martínez que si s'havia portat el punt a plenari era per informació de cara al poble, finalment la proposta va eixir avant amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra de l'oposició. 

 

Aprovació del Pressupost Municipal per a 2018

En primer lloc va pillar la paraula l'alcalde Julio Sanjuán agraint l'esforç dels treballadors de l'Ajuntament en la redacció dels Pressupostos en estos últims dies, uns comptes que van ser qualificats per primer edil d'il·lusionants, i que estan al "costat de les persones" apostant per l'ocupació, posant en marxa plans de desenvolupament especialment de cara a persones amb més de 45 anys, que tenen greus dificulats per trobar un lloc de treball.

Recapitulant l'alcalde va citar l'import total del Pressupost, un total de 3.278.121 €, dels quals a ingressos corresponen la 670.195 € que és el que transfereix l'Estat, la Generalitat 205.743 €, i de la Diputació i altres entitats provincials són 78.635 €, alguna cosa més de 900.000 €, un 30 % dels ingressos. Sanjuán també va recordar algunes partides importants com ara la neteja de carrers i viària, on Sanjuán va recordar que amb la taxa de brosses que paga el veïnat no és suficient per cobrir la despesa, l'alcalde també va recordar algunes despeses de manteniment i gastos habituals de llum, aigua, combustible per als vehicles, etc... fent entrendre l'alcalde que són gastos fixes i que deixa molt poc de marge per a fer inversió, uns 140.000 € per a poder invertir. Segons Sanjuán s'invertiran 75.000 € en la compra dels terrenys per començar a construir el centre de dia a Biar, concretament on estava el pub Plachi, al costat del Centre de Salut. Sanjuán també va comentar que s'invertiria en la iluminació de l'aqüeducte medieval i en la compra d'una bomba per al pou dels Àngels.

Sanjuán també va recordar que gràcies a "moure's per buscar subvencions i ajudes" l'equip de govern ha pogut aconseguir 1.086.000 € per a diferents obres necessàries al poble. Finalment, el primer edil va fer una valoració "prou positiva" pel que fa als comptes de l'Ajuntament, sent un ajuntament solvent i fent una gestió adequada per part de l'equip de govern.

Per la seua banda Joan Lluís Escoda, portaveu de Compromís va fixar en quasi el 80% de tot el Pressupost la possibilitat "d'obrir les portes de l'Ajuntament", pel que fa a les despeses fixes. Escoda també va recordar que en Cultura s'ha passat d'un pressupost de 15.000 € a un altre de 58.000 € aproximadament. L'edil de Compromís va reivindicar alguns dels aspectes més novedosos del pressupost, pel que fa a la col·laboració amb les associacions, el turisme, el patrimoni, etc... 

Per la seua banda el regidor Ángel Troncoso va posar de manifest les dificultats pel que fa a contractació menor, obligant a les regidories a fer previsions més ajustades pel que fa a pressupost, i tràmits, entre altres, incrementant la burocràcia però també el control per part d'intervenció. Troncoso es va sumar a les paraules de l'alcalde i l'edil de Cultura, incidint també l'edil d'esquerres en el compliment de la llei d'estabilitat pressupostària i del sostre de gasto. Troncoso també va enumerar algunes novetats pel que fa a Servicis Socials com ara un servei d'acompanyament per a persones majors, o l'ampliació del taller de la memòria. 

La rèplica va vindre per part de l'oposició, la portaveu Magdalena Martínez va criticar que no es convocara el consell de participació ciutadana per a recollir l'opinió de les associacions i poder aportar propostes, també va criticar que s'aprove el pressupost en març, tot esperant que este any s'aproven en desembre. Martínez també va repassar alguns dels aspectes del Pressupost, com ara la pujada dels ingressos i per tant dels gastos dels comptes municipals, tot recordant que durant l'etapa popular també es contractaven persones en desocupació -actualment hi ha 31 persones desocupades-. 

L'edil popular també va demanar racionalitzar el gasto de Cultura, solapant-se a voltes diferents actuacions, i recordant que al poble hi ha moltes altres coses a fer. Pel que fa a Educació es va preguntar per quina raó es pujaven 18.000 € per la Trobada d'Escoles Valencianes a Biar. Per altra banda es va comentar que s'havia dotat de pressupost a la BTT, l'edil popular va dubtar que es fera, tot i que s'havia pressupostat. 

Pel que fa al capítol d'inversions Magdalena Martínez va recordar que el marge que es té és molt xicotet, com acostuma a correspondre als municipis xicotets, recordant que les subvencions de Diputació, especialment, soluciona molt als pobles menuts. Pel que fa als terrenys on hauria d'anar el centre de dia la portaveu popular va preguntar per quina raó s'ha anunciat que es començara a construir el centre de dia quan no hi ha cap acord amb la propietària dels terrenys. Martínez va recordar que hi ha moltes millores i arreglos que fer a Biar en lloc de destinar tant a Festes i Cultura.

Per la seua part, el regidor de Participació Ciutadana va replicar als populars que ara hi ha un Consell de Cultura i un altre Consell d'Esports, que es reuneix regularment i enforteix la participació ciutadana a Biar. Escoda va donar la raó en que els pressupostos s'haurien d'haver aprovat abans, si bé és cert que hi ha una estimació molt més real dels gastos. Sobre la crítica de Martínez a que durant l'etapa popular hi havia també programes de foment de l'ocupació, Escoda va replicar que gràcies a la Conselleria d'Economia hi ha nous programes com ara Avalem Joves. L'edil de Compromís també va posar de relleu el repartiment de les subvencions més equitatiu entre les associacions, i pel que fa als terrenys el centre de dia Escodda va comentar que en tot cas serien uns diners dirigits a este fi, però que no havia de suposar tot l'import necessàriament -ja que la propietària demana un import més alt- i que s'hauria degut a una mala interpretació segons Escoda.

Després de la rèplica va agafar el torn de paraula l'edil de Serveis Socials, Ángel Troncoso, qui va debatre amb la portaveu popular Magdalena Martínez sobre alguns aspectes de la seua ària, debat al qual es va sumar Joan Lluís Escoda. Per la seua part l'alcalde Julio Sanjuán va recriminar que els governs populars gastaven menys i que per la llei d'estabilitat pressupostària en anys següents baixava la possibilitat de poder gastar més diners, anunciant també una baixada de l'IBI de cara a l'any que ve. Finalment els Pressupostos Municipals s'aprovaren amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra de l'oposició.

 

Moció per donar suport a l'ús de la pólvora en els actes festers

Per la part de Cristina Hernández com a regidora de Festes es va defensar este ús, posant èmfasi en la necessitat de la seguretat per damunt de tot, però fent incís en la repercussió social d'este element en la festa, una festa on està disminuint el número de tiradors i tiradores amb arcabús si no es flexibilitzen les normes que s'estan realitzant des del govern central.

Per la seua banda Joan Lluís Escoda va criticar que amb este tipus de normes acabaran desvirtuant la nostra forma de fer la festa, sense deixar de banda les mesures de seguretat, tot esperant que la moció s'aprovara per unanimitat.

Per la seua banda Magdalena Martínez va comentar que "no s'entén la festa a la nostra Comunitat sense la pólvora", instant a que la Generalitat defense també l'ús de la pólvora en les festes del nostre territori, davant del govern central que és qui ha de pressionar per modificar la directiva europea, un punt que es va incloure en la moció, moció que va estar aprovada per unanimitat dels grups representats en la Corporació Municipal.

 

Precs i preguntes

El plenari es va tancar amb els precs i preguntes per part de l'oposició, en primer lloc es van realitzar les preguntes del plenari passat que es va tancar sense fer-les, primerament sobre la polèmica amb la BTT Serra de Biar, pregunta a la qual la primera autoritat local va respondre que havia parlat amb una persona de la directiva i que es mantindria la subvenció, i que l'administració no tindrà cap problema amb que la BTT vaja avant, una informació que es translladarà a la directiva, tot esperant que dins del club isca un grup de persones en rellevar a l'actual junta organitzadora de la BTT, segons les paraules de l'alcalde Julio Sanjuán.

També es va preguntar pel canvi de recorregut de l'Entrà i la declaració de BIC de les Festes, preguntes a les quals Cristina Hernández va respondre que al hi haver quatre comparses a favor i tres en contra, per tant el recorregut no es canviarà, almenys enguany, i pel que fa a la declaració de BIC Hernández va dir que s'estava treballant.

Per part de l'edil popular també es va demanar que les amenaces rebudes pel Club Ciclista durant la reunió que es va tindre amb l'assessor d'alcaldia, un fet al qual l'alcalde va respondre que cal escoltar les dos parts, ja que segons les paraules de Sanjuán els membres del Club que anaren a la reunió també tingueren paraules fortes amb l'assessor, entre altres temes que es parlaren en el punt de precs i preguntes.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital En total, #Biar compta amb 11 entitats reconegudes per aquest certificat de qualitat. @Biarsensacion, @GVAturisme,… https://t.co/r4gG3Jiy6z
17hreplyretweetfavorite
BiarDigital L’equip mèdic hauria administrat sèrum en compte de la vacuna a 25 persones no identificades d’un torn de 38.… https://t.co/pGrP6EKeA1
20hreplyretweetfavorite
BiarDigital Trenta anys després, a través de notes de premsa, fotografies i del relat de les activitats, han deixat plasmat la… https://t.co/hIiSpebc6I
BiarDigital En forma de vídeos curts des d’Esquerra Unida Biar es posicionen sobre diversos temes municipals. https://t.co/e8nwsxWhJJ

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com