• Inici
  • Política
  • Ángel Troncoso: "Abans d'incorporar-me a l'equip de govern Esquerra Unida es va plantejar si formar-ne part o no"

Ángel Troncoso: "Abans d'incorporar-me a l'equip de govern Esquerra Unida es va plantejar si formar-ne part o no"

| Eduard Garcia Molina | Política
Ángel Troncoso: "Abans d'incorporar-me a l'equip de govern Esquerra Unida es va plantejar si formar-ne part o no"

Oferim una nova entrevista amb el regidor de Serveis Socials, Comunicació i Transparència, Noves Tecnologies i Sanitat Ángel Troncoso. En l'entrevista ens exposa algunes de les novetats pel que fa a l'àrea de Serveis Socials com ara la valoració del taller de la memòria que va tindre lloc este mes, així com algunes valoracions del plenari del passat mes de gener.

D'altra banda l'edil d'Esquerra Unida (EU) també respon a les preguntes dels nostres lectors i lectores, un nou mecanisme de participació que hem posat en marxa des de Biar Digital on els veïns i veïnes poden preguntar als responsables polítics sobre aquell tema o temes que els preocupen. Per poder participar es pot enviar un missatge a la nostra pàgina de Facebook o bé a través del següent formulari si es vol fer de forma anònima.

 

PREGUNTES DELS NOSTRES LECTORS I LECTORES

En primer lloc un dels nostres lectors es mostra decebut amb la labor de l'equip de govern i planteja si esta posició pot desgastar a Esquerra Unida, aleshores planteja si vosté s'havia plantejat dimitir i eixir de l'equip de govern.

Pel que fa al tema de la dimissió el nostre programa i el nostre argumentari sempre és el mateix: la revocació dels càrrecs públics pot fer-se cada dos anys, però jo no necessite tant de termini, demà mateix o passat si el col·lectiu al qual em done com a representant d'Esquerra Unida em diu que me n'he d'anar, jo al dia següent presentaria la dimissió, no tinc cap apego al silló, no cap. 

Al que sí que tinc apego és a la responsabilitat a la qual em dedique en este moment que és portar una sèrie de regidories en les quals he d'estar i posar tot el meu treball i responsabilitat al front d'elles, tot i que no tinc cap intenció de perpetuar-me ni com a regidor de l'equip de govern, ni com a regidor en l'oposició, sóc un militant de base, Esquerra Unida per a mi és una organització exemplar en tots els sentits. Moltes disputes internes, molta pluralitat en tot el conjunt del que és Esquerra Unida però sobretot el nostre programa i el nostre pla d'actuació sempre està enfocat d'una manera molt honesta, directa, i humil, pel que si des d'Esquerra Unida es considera que la nostra labor dins de l'Equip de Govern no està sent l'adequada la revocació dels càrrecs públics estan sempre a disposició del col·lectiu.

De fet, previ a quan vaig entrar com a regidor per la dimissió de l'anterior regidor d'Esquerra Unida, vam fer cinc o sis reunions per veure com havíem d'entrar a l'ajuntament, si havíem de fer-ho com a equip de govern o formar part de l'oposició, a banda de determinar aspectes molt importants i sempre sota el mandat del col·lectiu. 

Després d'esta trajectòria haurà de ser el poble de Biar qui determine si Esquerra Unida dins de l'equip de govern i amb les seues responsabilitats, les seues regidories, està fent les coses bé o no. Però en eixe cas ja no som els partits qui hem de fer eixa valoració, nosaltres treballem dia a dia per la nostra visió del que ha de ser un ajuntament i en concret unes regidories, i eixa visió implantar-la, després ja serà la ciutadania qui haurà de decidir en maig de l'any que ve si ho fem bé o ho fem mal.

 

Passen a la segona pregunta que hem seleccionat dels nostres lectors i lectores, contextualitzant un poc: a l'abril de l'any passat es va presentar un estudi sobre la felicitat i benestar a la veïna ciutat de Villena, o es deia que està per damunt de la mitjana espanyola pel que fa als nivells de felicitat de la seua població, un treball que acabarà en 2020 i on lògicament a la vista dels resultats des de les administracions locals es poden portar a terme accions per millorar aquelles àrees on la població del municipi es manifeste més descontenta -sempre i quan siga possible-, la pregunta és per a quan un estudi d'estes característiques a Biar?

La veritat és que no coneixia este tipus d'estudi, però el veig molt interessant i convidaria a la persona que ha realitzat la pregunta que quan vega l'entrevista faça per posar-se en contacte amb mi i així poder estudiar des de les meues regidories com podríem posar en marxa un estudi d'este tipus a la nostra localitat. De fet el benestar social a Biar està vinculat a la Regidoria de Serveis Socials, i com és lògic em preocupa en definitiva que la gent puga tindre un nivell de vida acceptable i ser feliç, que d'això es tracta.

 

VALORACIONS PLENARI DE GENER I NOVETATS EN SERVEIS SOCIALS 

En l'últim plenari, el del mes de gener, en el punt de decrets i anuncis d'alcaldia es van fer una sèrie d'anuncis per part de Serveis Socials, ens agradaria saber quines han sigut estes valoracions i concretament sobre el taller de la memòria que va tindre molt bona assistència i que s'ha realitzat recentment.

En decrets i anuncis d'alcaldia allò que vaig voler posar de manifest i que els veïns i veïnes de Biar estigueren al corrent és de com va el tema de la llei de dependència i alguns aspectes del que serà la nova llei de Serveis Socials, com també demanar paciència a que s'aclarisca un poc el tema de la llei, especialment pel que fa a que durant un temps coexistiran diverses alternatives pel que fa a la renda garantida de ciutadania -que ara serà Renda Valenciana d'Inclusió- on s'inclouen nous conceptes alhora de rebre esta renda, de totes formes una vegada estudiem esta nova renda donarem més informació. Cal fer incís en la unió dels Serveis Socials amb els Serveis Sanitaris, per exemple pel que fa a la targeta sanitària on ha d'anar inclosa la informació sobre si una persona està en situació dependència o no, o si rep ajuda d'altre tipus, són aspectes importants, igual que en la Renda Valenciana d'Inclusió, com ara altres aspectes com les unitats de convivència o la majoria d'edat per a rebre prestacions, també hi ha un col·lectiu com és el de les dones maltractades o menors que estan sota la tutela de Conselleria que també són objecte d'inclusió en esta Renda Valenciana d'Inclusió.

Pel que fa a la dependència dir-los als veïns i veïnes de Biar que el treball que havíem de fer per part de la Regidoria de Serveis Socials i de la treballadora social encarregada de la dependència ja està fet, té fets els cursos tant de procediment, com de valoració i gravació, es realitzaren fa tres setmanes i estem a l'espera de que Conselleria ens envie les acreditacions per poder començar a fer les valoracions.

La certificació per a gravar ja l'hem rebuda, de fet Conselleria ja no fa gravacions en la plataforma sinó que som els ajuntaments qui directament fem les gravacions i ja són les persones que venen ací a sol·licitar l'ajuda a la dependència [a dependències municipals], i després directament ja comencem a gravar en la plataforma. El procediment sempre l'hem fet però no es demanava d'una acreditació, per tant el procediment i gravació ja els tenim incorporats, ens falta que Conselleria ens envie l'acreditació de l'àrea de valoració, que és un tema molt important, en el qual si no tenim esta acreditació no podem fer valoracions, estes valoracions són fonamentals per al següent pas que és la resolució del grau que necessita la persona, si no tenim valoració no passa al següent estadi -la resolució-, i dic més, si no tenim valoració, després alhora de les reclamacions patrimonials que puguen fer els familiars en cas de defunció de la persona, eixa reclamació patrimonial sols compta a partir de que la persona està valorada (el segon pas), fins i tot l'inici del procediment, un o dos anys, la valoració ha de ser el punt de partida principal per a poder portar a terme d'una forma quasi integral el reconeixement de la dependència per part d'estes persones.

Pel que fa al taller de la memòria quan va acabar l'any passat ja teníem signat en el conveni que havien d'aportar-nos a la Regidoria uns informes i una memòria dels tallers per part de l'Associació d'Alzheimer, en els quals s'especificaven les condicions en les què es va fer, el número d'usuaris... perquè l'Associació d'Alzheimer és una associació molt seriosa que treballa molt bé el tema de la prevenció i detecció d'esta malaltia que és l'Alzheimer, en el qual se'ns deia que dels tres grups que hi havia, hi havia dos -el de dimecres i el de dijous- que estaven un poc saturats. Habitualment treballen amb deu usuaris en cada grup, i en algun d'ells estaven treballant -en alguna ocasió- amb quinze. En el del dilluns es va quedar el grup més reduït perquè algunes persones tenen problemes cognitius, són persones que tenen més dificultats i per tant necessiten de més atenció, aleshores valorant la memòria i els informes que rebem de l'Associació d'Alzheimer de Villena i comarca vam proposar de fer un estudi per a incorporar un dia més, que en este cas va ser els dilluns, reduir un poc els grups de dimarts i dimecres i distribuir-los per a que la terapeuta ocupacional que realitza el taller puga treballar millor amb estes persones.

També recollir una mica i fer incís en que quasi totes les persones que assisteixen a estos tallers són dones, aleshores donar pas a que la participació dels homes millore, perquè realment tenen el mateix problema, ja que els problemes cognitius que puga tindre un home els té també la dona, i en això ens vam posar i este any ja ha començat el taller de memòria amb la incorporació d'un dia més, i més hores de taller per a les persones que ho necessiten.

 

Van ser quasi quaranta persones les que participaren...

Sí, l'any passat van ser 37, en dos grups de 15 persones i un de set persones, la treballadora social em va comentar que hi havia també ganes d'incorporacions noves i vam pensar que seria qüestió que ja que és molt important la detecció, ampliar-ho, especialment a l'hora de que els familiars que tenen majors a casa que no dubten, ja no només pel tema del que és la malaltia de l'Alzheimer on la terapeuta pot detectar en un moment donat eixos problemes que no siguen relacionats amb l'edat sinó amb una malaltia.

En els tallers també se socialitza la persona i no està sola a casa i per a la Regidoria és un tema que li preocupa que hi haja majors que es queden a casa i que no isquen al carrer, que no es relacionen amb els demés... això també interfereix moltíssim en la salut d'eixes persones majors, i per això també, amb el conveni que hem de signar amb Creu Roja, volem fer una incorporació d'eixe tipus, que ho tenim fet però hem de passar-ho per Secretaria i que ho revisen i posar-ho en marxa una volta que tinguem també aprovat el pressupost.

Per a gener no ha pogut ser perquè hi havia també altres qüestions més importants a resoldre, no sols Serveis Socials. Val a dir que rebem la subvenció nominativa com l'any passat per al tipus base de SS, ens contemplen eixos prop de 60.000 € en el qual tenim incorporades a dos treballadores socials i a la psicòloga que s'encarrega del SEAFI, a banda les dos persones que es dediquen als serveis d'ajuda domiciliària, que això és un equip prou complet, tot i que hi ha voltes que en el SAD (Servei d'Atenció Domiciliària) ens quedem curts, però clar, és un servei en el què estem atenent a 14 o 15 persones en les cases i hem d'estar contínuament flexibilitzant i intentant d'arribar sempre a tothom, de fet no existeix pràcticament llista d'espera, s'incorporaren dos persones però hem tingut els problemes d'una baixa laboral d'una treballadora del SAD, i com no hi havia ningú disponible en la bossa de treball que tenim, hem hagut d'anar d'urgència a una empresa sense ànim de lucre, on, lògicament, pagant pel servei, per a poder cobrir eixa plaça, perquè Serveis Socials no són jardins ni obres de rehabilitació, ni són actes culturals: són persones. Quan en este cas hi ha una necessitat tan imperiosa per a cobrir estes necessitat hem d'actuar el més ràpid possible.

 

El plenari també ens va deixar un dels punts més debatuts com va ser la proposta de Compromís per instar a l'ex-president Francisco Camps a deixar el Consell Jurídic Consultiu de la Generalitat Valenciana, punt que es va aprovar amb els vots dels tres grups polítics que formen l'equip de govern i l'abstenció del Partit Popular, quina és la seua valoració?

Amb el tema de la corrupció, i així ho vaig expressar, no entenc la postura del Partit Popular, cal ser contundent, no es pot anar amb mitges tintes, tot això "de que si va passar fa molt de temps" o "que ja no hi ha ningú que forme part del Partit Popular" són excuses, i com portem tants anys escoltant eixe argumentari... perquè el que es va quedar clar és que ningú no està exigint que els tanquen en presó, perquè per això està la justícia, que és la que determina si és culpable o no, nosaltres quan exigim, no exigim responsabilitat penals, sinó polítiques. Les responsabilitats legals o penals les deixem als jutges i advocats, però les responsabilitats polítiques han d'assumir-se, fins i tot és tan evident quan arriba el que fora secretari general del PP en la Comunitat Valenciana i diu literalment que "el Partit Popular es finançava amb diners negres", "que tenia caixa B", i que cometia delictes i assenyala directament al senyor Francisco Camps, és tan evident que encara no entenc les mitges tintes, doncs encara presentaren [el Grup Municipal Popular] una esmena a la totalitat a la moció que va presentar Compromís per a que dimitira Camps i deixar de formar part del Consell Jurídic Consultiu, encara es posen a la defensiva i no actuen ni diuen clarament quines són les responsabilitats polítiques i així tallar-ho de socarrell, en este tema la contundència és fonamental, perquè no podem deixar de veure d'on venim i on estem amb una nefasta actuació per afrontar la crisi [per part del govern del PP en la Generalitat], amb retallades en educació, en sanitat, en Serveis Socials... i que a més de tot i això vages amb mitges tintes amb el tema de la corrupció em sembla una cosa increïble.

L'article té 30 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).