Julio Sanjuán, alcalde de Biar: "Després de dos anys hem anat acoplant el nostre sistema d'entendre les coses a nivell econòmic i administratiu"

La política es defineix com la gestió del conflicte. En un Ajuntament amb un equip de govern tripartit com Biar, format pel Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Compromís i Esquerra Unida (EU), els conflictes a gestionar són majors que si d’un sol partit es tractés. Entrevistem l’Alcalde de Biar Julio Sanjuan, cap visible d’aquest pacte una vegada s’han complert els dos anys de legislatura. Des d’una valoració general d’aquest període, passem als principals temes d’actualitat com el projecte d’una planta fotovoltaica al nostre poble o les diferents obres que s’estan portant a terme. També entrem en la polèmica de les formes emprades als plenaris municipals i en el desencís de bona part de l’esquerra biaruda amb el rumb de l’Ajuntament fins el moment. Per acabar, fem un repàs als processos de primàries que han travessat el partit socialista a nivell estatal i al País Valencià, i les repercussions que això té a escala local en el nostre poble.

En primer lloc una valoració de la legislatura fins el moment. Podries destacar els aspectes més positius i negatius?

Aspectes positius. Ha sigut una legislatura què va començar amb algunes dificultats perquè portàvem una herència i després de dos anys hem anat estabilitzant la part negativa i acoblant el nostre sistema d’entendre les coses tant a nivell econòmic com a nivell administratiu. La part negativa és que ells [El Partit Popular (PP)]feien una política d’estalvi, no gastaven, no arrisquen. Si Diputació els ha donat 10, gasten 10 i punt. Políticament estàs intentant donar els millors serveis a un poble. Hi ha moments en què no pots esperar eixos 10 perquè necessites fer una actuació ja i buscar-te la vida perquè ho necessita el poble. Nosaltres en eixe aspecte som més àgils. Acció reacció. No esperem el conservadorisme. Per això ells porten dos anys dient-nos que estem gastant molt.

 

I un aspecte negatiu que siga responsabilitat de l’equip de govern actual?

Vam clavar la pota l’any passat amb els pressupostos. Vam intentar aguantar un poc perquè se’ns estaven escapant els diners d’algunes subvencions que no entraven i vam tirar el fre. Després eixes subvencions van entrar i a finals d’any ens van sobrar 300.000€, que els vam haver de passar a romanent de tresoreria. Per la llei d’estabilitat pressupostària de Montoro enguany tenim un pressupost de vora 17.000€ menys. En aquest cas vam fallar.

 

Com és la relació amb els altres partits de l’equip de govern?

La relació sempre l’hem tinguda bona i regular. Mal en cap moment. Els projectes eren molt comuns, al 90 i tant % en coincidència quan ens vam ajuntar. Quan vam acabar de signar vam dir de deixar el partidisme a casa. El que hi havia que posar en valor ja no era PSOE ni Compromís ni res, sinó Biar. Vam signar un projecte comú de 27 o 29 folis amb el que creiem que li feia falta a Biar. Dins d’esta relació de dos anys, com en una família, ha hagut coses que nosaltres no hem estat d’acord perquè ells volien municipalitzar una cosa i nosaltres volíem fer-ho públic-privat. Per solucionar un problema ens hem reunit tres vegades i per solucionar-ne un altre, 14. Al final, sempre hem buscat una solució a un problema. Si un problema té una solució no existeix el problema. La relació s’ha matisat i estem portant avant el què ens vam proposar des del primer dia.

 64

Hi ha hagut polèmica entre el PP i la teua persona al voltant de la construcció d’una planta fotovoltaica a Biar. Més enllà de polèmiques, com repercutirà en el poble?

Esta planta ve des de 2009 i estem en 2017. El temps ha canviat les lleis, les normatives i sobretot les tecnologies. En aquella època autoritzaven unes coses que hui ja no. Has hagut de fer renovació de paperassa, acompanyar a l’empresari a la Generalitat i aleshores has d’implicar-te políticament, encara que no hauria de ser aixina. És una empresa potent, no estem parlant d’un autònom, que va a fer una inversió de 28 milions d’euros. Del que era el projecte en el seu dia a hui ha canviat en espai i tecnologia. El que no ha canviat és en el fons. Era per a treure 54-55 MB de potència i la inversió eren 28 milions i segueix igual. Les plaques que van a posar són més modernes i sent més xicotetes van a treure la mateixa producció.

 

Quines són les condicions que sí han canviat en este temps?

Ara en compte de sis parcs van a fer-ne quatre. L’altura, que era de sis metres, van a baixar-la a quatre. L’impacte mediambiental va a ser menor. Una altra de les coses que hem exigit, que no estava, és que els parcs han d’estar envoltats per una sèrie d’arbres per eliminar encara més l’impacte mediambiental. L’empresa ha anat acoblant-se a les exigències d’este Ajuntament. Una altra exigència a l’hora de fer els contractes és que la gent ha de ser de Biar. Com és un projecte a mig, curt i llarg termini, tindrem una reunió dins de poc per veure quina és la quantitat de treballadors que es necessita per a un any, passats dos anys i quan la planta estiga acabada quina és la quantitat de personal que va a quedar-se fixa dins de la empresa. Això és un valor pel poble. Econòmicament té una repercussió fenomenal. Només amb els ICIOs i l’IBI que ha de pagar, encara que ja van pagar fa cinc o sis anys 340.000€, amb el projecte que va avant salta de 2 milions d’euros el que van a rebre les arques municipals.

 

A partir del visionat dels plenaris s’han generat queixes per les formes de diferents membres de la Corporació Municipal. Creus que en algun moment vos heu excedit en les formes pel paper institucional que representeu?

Crec que no perquè ells són els que estan fent una oposició repetitiva. Sóc el primer que dic que estem en un país democràtic, hi ha un equip de govern, que ha de lluitar pel benestar del seu poble, i després hi ha una oposició que té la obligació de fiscalitzar el govern. El que està fent bé, regular i mal. No podem és estar en un plenari i no aportar. En les comissions informatives la senyora portaveu del PP no obri la boca. “Parlaré en el pleno”. I quan ve al plenari, fins a hui, crec que ens ha aportat tres o com a màxim quatre mocions en dos anys de legislatura. I són mocions “tipus”, generals, que envien del PP, i no mocions dedicades a temes concrets de Biar. El que fan és recórrer puntualment el plenari . Fins ara tenien l’avantatge que portàvem una herència rebuda i aleshores la majoria de les coses les dominaven perquè eren ells els protagonistes. Això ha anat apartant-se en dos anys i hui dia els projectes que hi ha damunt la taula són d’este equip de govern, que agradaran més o menys però sempre miren pel poble. Ells voten en contra o a favor, perquè hi ha coses que presentem que no poden votar en contra perquè seria impossible, però el que volen és aprofitar el torn de precs i preguntes. La única cosa que utilitzen és la demagògia perquè sempre estan parlant-me del mateix. Creix la herba, cauen les fulles, hi ha ratetes...

 65

Biar Digital ja va entrevistar l'alcalde Julio Sanjuán en agost de 2015 després d'ocupar el càrrec

 

Però no creus que en precs i preguntes les respostes no pareixen més disputes personals que un debat democràtic? Que es cau en la desqualificació personal?

Contestes a la pregunta que t’estan fent i entre ells estan parlant i rient-se, el què passa que estem mal ubicats i les càmeres no ho pillen. La persona que està enfront arriba un moment en què necessita un respecte. I el primer que vaig saltar vaig ser jo. Un parell de vegades he dit “senyores, si vostès segueixen en eixa línia d’oposició ací no estem per perdre el temps”. Si repeteixen tots els mesos el mateix i no aporten res per a un debat, ni per dir esteu equivocats en això i s’hauria de fer aixina, aleshores podem entrar en un diàleg i canvi d’impressions, sense voler convèncer l’un a l’altre. I potser fan una proposta en què no hem caigut i admetríem perfectament. Fins del dia de hui venen simplement a desqualificar.

 

Aleshores sí que s’hauria d’elevar el to i el respecte en els plenaris per superar estes caigudes de formes?

Res a veure amb el seu dia. Ací en Biar va haver una època en què la política era insuportable perquè allò sí que eren enfrontaments personals. Vaig a posar només un exemple que no s’ha dit. La meua dona ha segut regidora d’aquest Ajuntament quan va guanyar Cristóbal Roman. No vaig a clavar-me en els insults que se li van fer a l’alcalde per la condició que tenia. Vaig a un tema personal de dins de ma casa. La meua dona eixia a les processons i quan venia a casa jo havia d’ajudar-la a llevar-se el vestit i clavar-lo dins d’una bossa perquè venia de dalt a baix ple d’escopinades. Això va durar tres anys a Biar i no ho sap ningú. Comparat amb el que hui estem fent... hui és simplement un debat que de vegades podríem equilibrar millor les formes. De fet, anem a fer-ho. Ells quan anàvem a precs i preguntes no contestaven mai. Només deien “pal pròxim pleno”, i hi ha preguntes que s’han quedat per contestar després de 5 plenaris. No sóc qui mana, sóc l’alcalde de Biar però sóc una persona que delegue. Aleshores cadascú ha de defensar la seua àrea. Quan pregunten per Parcs i Jardins ha de contestar Parcs i Jardins, no l’alcalde. Això no vol dir que com a alcalde sàpiga realment que va a contestar-li o per on van les coses, per això moltes vegades interactue, matise o puntualitze les contestacions.

 

Es nota un desencís en la esquerra biaruda a pesar del canvi en el govern. Teniu algun projecte en el que queda de legislatura que puga il·lusionar a aquest votant?

El temps passa molt de pressa. Quan entres i hi ha projectes molt centrats en subvencions que han de vindre de Diputació... Projectes que hagen fet ells hi ha molt pocs. Van fer la “Avenida” i nosaltres estem acabant-la. Hem fet parcs, la restauració de la portada de l’església. Que això siga del PP o del PSOE a mi no m’importa, el que vull és que està fent-se. I açò no és del PP, açò ho va sol·licitar Cristóbal Roman. Són tres fases, està fent-se la segona i encara queda una tercera. Potser en eixa tercera fase, com segurament vendran les eleccions abans, està el PP. A mi em dóna igual. El que vull es que s’arregle la façana. Arreglar les obres de l’avinguda. La restauració i rehabilitació de la Torre. És un projecte que quan vaig entrar estava projectat d’una forma i no em va agradar i vaig explicar perquè. Volien fer el projecte només de la torre perquè van sol·licitar una subvenció. És que està l’Arc de Jesus i lo del costat, que també forma part de la torre. Si edifique i arregle açò, i demà he d’arreglar lo del costat...vaig agafar eixe projecte i vaig anar a la Generalitat i em van dir que projectes partits no subvencionaven. Volem projectes sencers i amb una finalitat determinada. Aleshores amb aquest equip de govern vam fer l’ampliació del projecte, i anem a posar un centre de recepció de visitants.

 

Però a nivell de gestió política des d’una posició d’esquerres hi ha alguna decisió que es diferèncie del que faria un govern del Partit Popular? Que realment puga il·lusionar a la gent d’esquerres que es sent descontenta en el canvi?

Una de les coses que hem fet i estem lluitant ha sigut organitzar l’organigrama de l’Ajuntament. Quan vam entrar no hi havia cap organigrama. Ho vam dividir per seccions i tenim una part administrativa, una part tècnica i una part de seguretat amb uns responsables. Comences a canviar la gestió. També vam heretar la gestió d’un poliesportiu en el qual es contractava a dit als monitors. Hui la gestió està tota municipalitzada. Estem fent una promoció interna de tots els treballadors. El personal laboral que vol passar a ser administratiu té la possibilitat de fer un examen. El PP no ho ha fet en vuit anys que ha estat. Poc a poc sí estem aplicant polítiques d’esquerres. El que passa que no manem nosaltres, està subdelegació que t’ho permet o no. Però sí tenim diverses propostes i projectes, polítiques que el PP ni ha presentat ni crec que presentaria per molt de temps que puguera estar en el govern.

 

Tu et vas posicionar al costat de Pedro Sánchez en les primàries socialistes a nivell estatal, que va acabar guanyant. A Biar la cosa va estar més renyida [4 vots per a Susana Díaz, 4 per a Pedro Sánchez, 1 per a Patxi López i una abstenció]. Com valores el procés a nivell estatal i local?

No. Jo em vaig posicionar des del primer dia amb Susana Díaz. Va eixir Pedro Sánchez i des d’eixe moment el meu secretari general és Pedro. A nivell de Comunitat m’he posicionat amb Ximo Puig. Ha guanyat. El que jo no entenia és que, després de 19 anys de govern de la Comunitat Valenciana d’un partit de dretes com el PP, un Secretari General com Ximo Puig que porta dos anys de President de la Generalitat vulguem carregar-nos-el. Això ho criticaré ací estiga Pedro Sánchez o qui estiga. Anem a fer les coses ben fetes, en el termini que corresponga i depèn de les situacions. No vull venjances personals de fugir-te a tu per posar-me a mi. I això és el que està passant al PP i al PSOE, que són realment els partits que estan governant este país des de fa molt de temps. Eixe problema que hui estic expressant de PP i PSOE, perquè som els veterans d’este país, ho veurem dins de dos legislatures en Podemos i Ciutadans. Perquè quan es toca poder, al final... perquè has d’estar tu guanyat 50.000€ i jo que he estat també en la reivindicació (quan Podemos) en la Puerta del Sol, que vaig estar al costat teu en la mateixa tenda de campanya, tu has d’estar de diputat i jo he d’estar per ahí en supermercats reposant?. La política, la democràcia, diuen que és el millor sistema que hi ha per a governar però no és perfecte, perquè la perfecció no existeix.

 

Estos dos processos de primàries han afectat d’alguna manera al partit socialista local en Biar?

Qualsevol procés polític que es faja afecta. Per a mi estan fent-se tots mal. Els processos han de fer-se al revés, són piramidals i mai es poden fer de dalt cap a baix. La piràmide ha de ser de baix cap a dalt perquè al final el que estarà dalt l’hauran triat les bases. Ací no, triem primer el rei i després ha d’anar cap avall. És quan venen els amiguismes i els partidismes. Qualsevol procés que comença des de dalt afecta fins a l’últim racó que puga haver en una agrupació d’un partit socialista. Depèn de lo gran o xicoteta que siga afectarà més o menys. A Biar he donat llibertat de vot perquè entenc que estic en un país democràtic i no tinc el perquè dir a ningú que vote a Fulanito o Menganito. De fet en les eleccions que acabem de tindre hem eixit meitat Pedro i meitat Ximo Puig. Quan dones llibertat de vot cadascú té una forma de pensar i d’actuar. Ara anem a veure que passa en els altres processos. Perquè una vegada acabe este vindrà el provincial i el local. Eixa diferència que ara és d’empat igual va canviant (...)

Hui tinc 57 anys però porte el carnet del partit socialista des que en tenia 29. He passat de peó a secretari d’organització, a secretari general i després altra vegada a peó. Sempre han hagut canvis. La gent quan vota a nivell nacional no té res a veure amb quan vota a nivell de comunitat ni a nivell local. A nivell local es vota a la persona. Quan toque a nivell local el vot serà lliure. No se si eixirà un altre candidat. Jo vaig a presentar-me altra vegada a secretari general. Si hi ha algun altre company no passa res, s’obrirà un procés per explicar cada projecte i el militant votarà i triarà.

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Per una banda hi ha qui aplaudeix la decisió i per altra qui entén que la nit biaruda és millor amb les campanes en… https://t.co/ejokb8CiNn
BiarDigital Precisament un informe de 2007 de la Diputació d’Alacant indicava de forma preocupant l’augment dels sulfats pel pr… https://t.co/dwzFgEB0t6
BiarDigital El benjamí de futbol l'únic que se salva de la derrota amb un empat a casa davant el #Pinós. https://t.co/vnG15HEhMD
BiarDigital Dues expulsions marquen el primer empat del Biarense en la temporada. https://t.co/cGSMvtQoiw

Enquesta

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com