• Inici
  • Política
  • El Decret sobre Plurilingüisme i la declaració dels Serveis Socials com a essencials marquen el Ple de març

El Decret sobre Plurilingüisme i la declaració dels Serveis Socials com a essencials marquen el Ple de març

| Eduard Garcia Molina | Política
El Decret sobre Plurilingüisme i la declaració dels Serveis Socials com a essencials marquen el Ple de març

En el Ple ordinari de l’Ajuntament de Biar corresponent al mes de febrer celebrat el passat dimarts 30 de març, en primer lloc es va celebrar l'aprovació de les actes de les sessions anteriors i seguidament es va passar a la lectura dels decrets i anuncis de l’alcaldia per part de l'alcalde de Biar, Julio Sanjuán.

 

Modificació de crèdits mitjançant modificació de crèdits nº 2/2017

Per unanimitat s'aprova fer la modificació de 46.800 € que van destinats a la restauració del llenç de la muralla i l'arc de la muralla situat en la Torreta, unes obres que són urgents tot i que des de fa unes setmanes ja s'ha posat l'andamiatge necessari per tal que no puga continuar deteriorant-se. Un diners que aniran destinats a la contractació d'una arqueòloga, necessària en estos casos.

 

Moció sobre els drets lingüístics presentada pel Partit Popular

Es tracta d'una moció que està presentant-se per part dels populars en molts altres ajuntaments, un Decret que segons el populars vulnera l'article 3 de la Constitució espanyola, i dos articles de l'Estatut d'Autonomia respecte íals drets lingüístics, tot i que els populars en veu de la seua portaveu Magdalena Martínez pensa que cal promocionar el valencià, troba que la llibertat d'elecció de la llengua en l'ensenyament ha de ser prioritària. Per part de la portaveu popular "s'està utilitzant la llengua per obtindre objectius polítics i de major predomini del valencià", qualificant el Decret "d'autèntic xantatge cap a les famílies" ja que condiciona rebre més hores d'anglés a rebre més hores de valencià per a Martínez, finalment en la seua intervenció va sentenciar que "no és just que es discrimine a cap xiquet ni cap família per raó de la seua llengua o pel fet d'estudiar en valencià o castellà".

La rèplica va vindre per part de la portaveu del Grup Socialista, Asun Gregori, qui es va qüestionar si els populars defensaven els interessos de totes les escoles, recordant que els populars quan governaven en la Generalitat es va "imposar per decret que totes les escoles de la Comunitat Valenciana tingueren el bàsic 1", també recordant l'oficialitat de la nostra llengua en el nostre territori que li dóna l'Estatut d'Autonomia i la Constitució espanyola, també afirmant que el PP durant vint anys no ha volgut complir l'Estatut i la Llei d'Ús i Ensenyament del valencià al no implantar progressivament el valencià en les zones castellanoparlants del País Valencià com diu l'Estatut. Per part de la regidora d'Educació també va afirmar que el contrari "crea un discriminació en un mateix centre educatiu que uns xiquets tinguen competència en valencià i castellà i altres tinguen dificultats per obtindre esta competència". La regidora també va recriminar a la bancada popular la intenció de "crear mal rotllo a Biar" quan mai no hem tingut problema amb la llengua, posant de relleu la bona adaptació dels veïns que venen de fora i els seus fills i filles parlen el valencià amb total fluïdesa. 

Per la seua banda, el portaveu del grup de Compromís Joan Lluís Escoda va demanar diferenciar entre opinions i criteri i que cal escoltar l'opinió dels técnics, que moltes voltes es posa per damunt l'opinió política al criteri tècnic. Mentre que per part de del regidor d'Esquerra Unida Ángel Troncoso es va recordar que "les llengües són cultura" i són un be del qual no hem de privar als nostres fills i filles.

El debat es va tancar amb l'al·legació de Magdalena Martínez defensant la igualtat de drets i afirmant que suposarà que els centres que trien més hores de valencià tindran més hores d'anglés i per tant un avantatge segons la portaveu popular. Mentre que per la part d'Asun Gregori en la seua rèplica va demanar que no enes havíem d'oblidar dels xiquets i xiquetes, i deixar de tindre prejudicis. Finalment la moció no es va aprovar pels vots en contra dels Grups Socialista, de Compromís i d'Esquerra Unida, i el vot a favor del Grup Popular.

 

Presència d'algunes mares durant el Ple

Val a dir que tot i no haver demanat torn de paraula prèviament en el Registre Municipal com és la forma habitual un grup de set mares van seguir en directe la sessió plenària preocupades per l'aplicació del Decret, una aplicació que no correspon a l'Ajuntament de Biar sinó a la Conselleria d'Educació. Tot i no haver cursat la sol·licitud per part de l'alcalde Julio Sanjuán es deixar que després del debat del punt donaren la seua opinió per continuar posteriorment després de les explicacions dels regidors i regidores i un debat que es va obrir entre les assistents i la Corporació.

 

Declaració dels Serveis Socials com a serveis essencials de l'Ajuntament de Biar 

Es presenta la moció tipus que s'ha enviat des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per la dificultat dels ajuntaments a l'hora de contractar nou personal o cobrir baixes respecte a este servei. Val a dir que la moció va dirigida a la contractació d'una altra treballadora o treballador social al municipi, ja que hi ha una persona treballant ja, i que lògicament anirà en la direcció d'una reestructuració dels Serveis Socials que s'ofereixen a nivell local, segons es va afirmar per part de l'edil d'esta àrea Ángel Troncoso, qui també va recordar les persones pendents del compliment de la Llei de Dependència. Finalment el punt es va aprovar per unanimitat dels quatre grups representats a l'Ajuntament.

 

Precs i preguntes per part de l'oposició

Finalment, el Ple Municipal es va tancar com és habitual amb els precs i preguntes, entre altres amb preguntes del Grup Popular en veu de la seua portaveu Magdalena Martínez sobre el deute que té la Generalitat amb l'Ajuntament de Biar, així com sobre una bossa de treball impugnada per a convocar una plaça de tècnic municipal segons es va denunciar des de la bancada popular, així com algunes preguntes pel que fa a millores pel que fa al mobiliari urbà i parcs i jardins.

L'article té 43 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).