• Inici
  • Política
  • La gestió de la nevada i la demanda d'adhesió de la Diputació al Fons Autonòmic de Cooperació marquen el Ple de gener

La gestió de la nevada i la demanda d'adhesió de la Diputació al Fons Autonòmic de Cooperació marquen el Ple de gener

| Eduard Garcia Molina | Política
La gestió de la nevada i la demanda d'adhesió de la Diputació al Fons Autonòmic de Cooperació marquen el Ple de gener

En el Ple ordinari de l’Ajuntament de Biar corresponent al mes de gener celebrat el passat dimarts 31 de gener, en primer lloc es va celebrar l'aprovació de les actes de les sessions anteriors, i en segon lloc es va procedir a la presa de possessió de la nova regidora de l'Ajuntament de Biar, Laura Valdés, que després de la renúncia de l'anterior regidor Josep Xufre Román, ocupa el seu lloc en el grup de Compromís, seguidament es va passar a la lectura dels decrets i anuncis de l’alcaldia per part de l'alcalde de Biar, Julio Sanjuán. 

 

Canvi de representants del Consell de Participació Ciutadana

S'incorporen per part del Club de Pàdel de Biar els nous representants.

 

Prestació conjunta servei de taxi

A través d'esta proposta es tracta que és pobles de la Vall de Biar puguen tindre un servei de transport mancomunat, així tindre un servei de taxi. Durant aquest punt, per la seua banda, Ángel Troncoso com a regidor i portaveu del Grup d'Esquerra Unida va donar el seu agraïment a l'anterior regidor de la seua formació Vicent Galvany, donant el vist i plau a la proposta, la qual va trobar l'aprovació en la resta de grups. 

 

Proposta sobre la millora del servei de trens de rodalia

S'aprova per unanimitat dels tres grups representats la demanda de la millora del servei de trens de rodalia des de l'estació de Villena per tal de millorar aquest servei per a la ciutadania ampliant la línia que baixa a Alacant, especialment de cara als estudiants. Una demanda que EU va aprofitar per recordar la necessària millora de l'accés a l'AVE des de l'autovia A31.

 

Proposta sobre el Fons de Cooperació Municipal de la CV

El Fons de Cooperació Municipal, pactat en les Corts per tots els grups com va recordar el portaveu de Compromís, qui també va apostillar que és una reivindicació històrica i que si la Diputació és dels pobles ha d'afavorir aprovar el pla, que suposa per a Biar i la resta de pobles d'Alacant rebran un 50 % de diners que els pobles de València o Castelló, i que si no és tira avant Biar perdrà més de 61.000 € per una "decisió política", una reivindicació que van fer seua els regidors i regidores de l'Equip de Govern com va quedar palés amb la visita de la diputada provincial Raquel Pérez.

Per la seua banda des d'Esquerra Unida i el PSPV també van donar el seu suport a reclamar des de l'Ajuntament que la Diputació s'afegisca al fons, de fet des del Grup Socialista es va recordar l'asfíxia econòmica a la que des el Ministeri d'Hisenda se'ls sotmet.

La rèplica va arribar per part del Grup Popular que no es va sumar a la proposta votant en contra, argumentant que s'hauria de consensuar la proposta fent que les institucions posen "els diners sense tindre en compte a ningú". Per la seua banda, Magdalena Martínez com a portaveu del Grup Popular afirmant que la Diputació afavoreix als pobles menuts donant diners per a invertir en infraestructures i altres i és per això que prefereix no apostar pel pla de la Generalitat. Finalment la proposta va eixir avant amb els vots a favor dels regidors de PSPV-PSOE, Compromís i EUPV.

 

Proposta sobre la modificació de la Llei electoral valenciana

El huité punt va constar de la proposta de modificació d'esta llei, feta pels grups socialista, de Compromís i EUPV pel que fa a rebaixar la barrera electoral del 5 % actual al 3 %, és a dir, els vots necessaris per tal que una formació política puga accedir a tindre representació en les Corts Valencianes, també proposant que les llistes electorals siguen paritàries entre homes i dones al 50%. Una moció que va eixir avant amb els vots a favor dels grups que formen l'Equip de Govern Municipal i els vots en contra del Grup Popular al "tractar-se un tema en l'Ajuntament que no té competències per incidir, al tractar-se d'un tema autonòmic" segons la portaveu popular Magdalena Martínez, assegurant també sobre la dificultat de fer llistes electorals als pobles menuts, com ara Biar, afegint la dificultat de fer llistes paritàries. 

 

Precs i preguntes per part de l'oposició

Finalment, el Ple Municipal es va tancar com és habitual amb els precs i preguntes, entre altres amb preguntes sobre la gestió de la nevada per part de l'Ajuntament pel que fa a queixes sobre la neteja dels carrers, o el polígon industrial, una situació "caòtica" segons la portaveu popular, pel que fa a que cotxes i camions es van quedar atrapats, segons la portaveu Magdalena Martínez "va hi haver falta de previsió per tirar sal o que passaren les màquines", estant tota una setmana algunes zones del poble amb neu, un fet que provocava que "els cotxes patinaren i la gent relliscara". 

La rèplica va vindre per part del regidor Joan Lluís Escoda qui va apostillar que les queixes s'haurien de traslladar al cap de Policia Local i Protecció Civil en una situació d'emergència "que ni el Ministeri va poder preveure", en atenció a la labor dels professionals per ajudar a millorar la situació al poble.

D'altra banda també es va preguntar per la col·locació d'un andami per protegir l'arc de Jesús i el llenç de la muralla situada en la Torreta, al fet que es va respondre que a partir d'esta setmana es començarà a col·locar. 

Fotografia: Asun Gregori

L'article té 48 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).