• Inici
  • Opinió
  • "Llegenda idiota d’una discussió festera" per Sergi Barceló

"Llegenda idiota d’una discussió festera" per Sergi Barceló

| Eduard Garcia Molina | Opinió
"Llegenda idiota d’una discussió festera" per Sergi Barceló

Benvolgut veïnat de Biar, poseu estes paraules en quarantena dins d’un pot i etiqueteu-lo en lletres grosses que diguen «Ironia» o, si voleu, «Idiotaes», però per favor, no vos enfadeu.

La Mare de Déu de Gràcia s’ha enfadat moltíssim. M’han apunyalat pel darrere, li diu a les altres marededeuetes i santets dels voltants. Els explica que, segons els il·lustres i entesos del poble, les festes de moros i cristians sempre s’han celebrat per ella i que si ella per algun motiu celestial desapareguera, ja no se celebrarien. Fins i tot, diu: mireu com em tenen present que ja pot ploure i tronar que a mi m’han d’abaixar al poble el dia 10 encara que els festers es queden sense sopar. Però això eren altres temps, lamenta la verge Gràcia, ara s’han passat les meues andes per on els ha rotat i volen canviar les festes al cap de setmana! Sant Jordi, patró de Banyeres, s’arrapa i escridassa davant d’eixe ultratge; l’altre sant Jordi, el matamoros d’Alcoi, es resigna i adverteix que ell ja ho veia vindre, que les estampetes queden molt bé, però el dineret és el dineret i que a ell li ho diuen o li ho conten? Els empresaris d’Alcoi, sí sí, d’Allllcoi, l’han enviat a pastar i ja han modificat el calendari fester al cap de setmana. Sant Blai riu per no plorar perquè a Bocairent ja els ha passat el mateix.

Gràcia, orgullosa i altiva, es nega a acceptar que en el marquesat de Villagracia això acabe passant i confia amb aquells que s’han arrimat a ella per a menjar i beure tota la vida perquè això no arribe a passar a Biar. Pobra… el que ella no sap és que eixos mateixos són els que han impulsat la modificació del calendari i argumenten que perquè no desapareguen les tradicions, han d’anar canviant. Maleït progrés, esbufega… Ella, immaculada flor, els diria que si tant els interessava salvar les festes ja podrien haver encetat el debat fa molts any, quan generacions senceres han hagut de fugir del poble per a treballar i no han pogut assistir a les festes. Com els castellers, miserables ells, que entre fangars i teules encenien fogueres el 10 de maig perquè eren lluny del poble. I els estudiants, pensa ella, tots aquells que han hagut d’eixir fora del poble? No es mereixen també que els canviàrem les festes? Ara és quan la dolça mare de Gràcia està a punt de rebentar (anava a dir que es posa roja com un titot però ja seria massa insultant per a alguns) i envia a pastar fang als empresaris i mecenes del marededeuisme local: que canvieu les festes per aquella gent que no viu al poble passa, però que ho feu per mantindre obert el negoci és de traca! I ara ja es posa com una foguer plena de llum i fervor: els biaruts, abans que consumidors i productors, són biaruts i estan fets de coses molt més importants que la producció i el benefici d’una empresa durant quatre dies. Si a més de les reformes laborals a què els sotmeten, si a més de les retallades de sou, de fotre la seua conciliació familiar, de condicionar-los la jubilació i de les condicions que en moltes ocasions se’ls fa treballar, els llevem els quatre dies de festes que tenen, no vingueu a posar-me un ciri que vos el ficaré per allà on ixen els pets.

Deixe la Mare de Déu estar perquè si no alguns direu que sempre tinc els beatos en el punt de mira. Mireu, espere que hi haja un referèndum (encara no és delicte usar esta paraula) i tots puguem dir què pensem. Però demane a les autoritats locals un debat obert on tot el poble puga expressar opinions i pose damunt la taula els seus arguments. Jo, de moment, crec que votaré en blanc perquè no sé si canviar la festa és progressisme o realment el que fem és acontentar als grans empresaris perquè no paren les màquines. A qui beneficia realment el canvi? Segurament hi ha molts punts d’anàlisi interessants que no se m’han passat pel cap i m’agradaria escoltar-los.

*Demane perdó per qui s’haja pogut sentir ofès. La Mare de Déu segur que no m’ho té en compte.

 

Foto: Biar Digital

Publicat en el seu bloc personal "Cullerà i arrere" el 12/01/2016.

 

 

Sergi Barceló

L'article té 25 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).