• Inici
  • Opinió
  • "La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.” (Article 3 de la Constitució espanyola)", per Josep Maria Pérez Romero

"La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.” (Article 3 de la Constitució espanyola)", per Josep Maria Pérez Romero

| Josep Maria Pérez Romero | Opinió
"La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.” (Article 3 de la Constitució espanyola)", per Josep Maria Pérez Romero

El conflicte polític i judicial pel sistema d’immersió lingüística als centres educatius catalans va camí d’eternitzar-se als tribunals espanyols. El Tribunal Suprem (TS) va convertir en definitiva fa poques setmanes, la sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir un mínim del 25% de les classes en castellà.

Els tribunals espanyols, com a hereus del antic Tribunal de la Santa Inquisició, pretenen sentenciar que un dels pilars de la convivència en Catalunya des de la recuperació de la democràcia, el sistema educatiu d’immersió lingüística present a les escoles catalanes, ja no és vàlid segons els seus principis judicials.

És l'enèssim intent per part del sistema judicial espanyol de dinamitar la pau social i la convivència a Catalunya, tot instrumentalitzant el sistema educatiu mitjançant l’interés partidista de qui viu, políticament (PP, VOX i Cs), de trencar ponts alçats des del sacrifici i l’esforç de generacions passades i presents de catalans i catalanes.

Aquesta resolució judicial es va donar en resposta a un recurs imposat per l’Advocacia de l’Estat al 2015, baix el govern del Partit Popular, i obliga a impartir un 25% de las classes en llengua castellana a Catalunya, de manera efectiva i immediata. Aquesta decisió, si bé pot quedar superada per la nova llei educativa (Llei Celaá), posa pressió sobre el que ha estat un model d’èxit educatiu i social, la immersió lingüística catalana iniciada a principis de la dècada dels 80 del segle passat.

El model d’immersió lingüístic català és un model d’èxit contrastat, reconegut per instàncies internacionals i nacionals (Proves PISA i per les derreres dades conegudes del Ministeri d’Educació espanyol on indica que la nota mitjana en selectividad (PAU, EBAU o EVAU) de llengua castellana és de: 6,41 a Catalunya i 6,45 a la resta de l'estat), i palpable en el dia a dia de la societat catalana. Aquest model garanteix la cohesió social i anul·la la segregació de l’alumnat per raó de la llengua, promovent que, en acabar l’escolaritat obligatòria, tots els estudiants parlen, llegeixen i escriguen en català i castellà, així com es relacionen mitjançant aquestes llengües de manera normalitzada. A més, el model d’immersió lingüística català és una plataforma de justicia social que permet a tothom accedir, en condicions d’igualtat, al món social i laboral.

Els que neguen aquest model són els mateixos que també reneguen de la realitat plurinacional i plurilingüe de l’estat espanyol, una de les societats culturalment més diverses i riques de tot Europa. Negar els drets culturals als catalans, valencians, bascos, gallecs o asturians, és negar un dels principals drets fonamentals a més de vint milions de ciutadans i ciutadanes d’aquest país que, a més del castellà, parlen altres llengües que també són oficials.

La tan grapejada i manipulada constitució pels constitucionalistes no determina, en cap dels seus  articles, quina ha de ser la llengua vehicular dels sistemes educatius. En canvi, sí que defineix clarament a l’article 3 la realitat lingüística d’aquest país i especifica les llengües oficials que cal protegir i promocionar.

Ni l'estament judicial, ni els que representen el més reaccionari de la política espanyola (representada a la famosa foto de Colón) podran aturar les legítimes aspiracions culturals dels pobles d’Espanya.

L'article té 318 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).