Imprimir aquesta pàgina

"Pla Convivint (una oportunitat perduda)", per Pepe Vañó Bellod

Infraestructures noves per a persones majors dependents Infraestructures noves per a persones majors dependents Pla Convivint (2021-2025) - Generalitat Valenciana

El passat 15 d’Abril la Generalitat Valenciana va presentar a la societat valenciana el Pla Convivint: 561 milions d’euros per ampliar i dignificar la xarxa pública de serveis socials.

Amb aquest anunci, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, va presentar el primer pla d’infraestructures de Serveis Socials del País Valencià 2021-2025. Un pla que, durant els pròxims anys i baix el nom de Pla Convivint (molt semblant al Pla Edificant), no només  intentarà ampliar i dignificar la xarxa pública dels serveis sociosanitaris amb un nou model residencial, més humanitzat i centrat en les persones i amb una aposta clara per acostar els recursos a la ciutadania, sinó que comptarà amb una gran inversió de 561 milions d’euros amb el quals es garantirà un sistema públic de qualitat.

Els 561 milions d’euros d’inversió es destinaran a la reforma o posada en marxa de 247 instal·lacions, que permetran la creació de 6.000 noves places públiques en residències i centres de dia per als col·lectius més vulnerables, com les persones majors, persones dependents o persones amb diversitat funcional, a més, suposarà la creació d’uns 3.500 nous llocs de treball directe de professionals del sector de la sanitat i la dependència.

Però les bones notícies no sempre, arriben, ni a tots ni a tots els llocs. El mapa de les noves infraestructures, repartides per tot el territori valencià, ha passat de llarg pel nostre poble.

D’altres han tingut  millor sort: Onil, un Centre de Dia; Castalla, una Residència i un Centre de Dia; Ibi, una Residència; Monòver, un Centre de Dia; El Pinós, una Residència i un Centre de Dia; Sax, una Residència o Centre de Nit; Benifarmull (290 habitants), un Centre de Dia. Aquest és el mapa de la realitat dels nous serveis socials en l’entorn més proper al nostre.

Un mapa en què el nom de Biar no es veu per cap lloc, però no serà perquè no tenim les mateixes necessitats dels serveis socials públics que altres poblacions. Segons el mateix programa del Pla Convivint, és un programa de durada quinquennal que acaba l’any 2025, de manera que una nova inclusió de possibles nous projectes durant aquest període de temps, tindran un difícil encaix pressupostari i sempre en funció de les necessitats detectades a cada zona geogràfica i en el seu departament corresponent.

Però no importa, estem en el mapa de la ruta dels Castells. Al mapa de totes les guies gastronòmiques. Al mapa de les millors festes de Moros i Cristians. Al mapa dels millors rànquings de places hoteleres en pobles de l’interior. Al mapa com a poble acollidor i generós. Inclús estem en el nou mapa de les rotondes. Però no estem en el mapa dels serveis socials ni de les infraestructures sociosanitàries. Ni tenim projectes, ni idees ni iniciatives que siguen capaços de revertir aquesta situació i situar-nos al mapa del progrés en la cura del nostres majors.

Seria fàcil començar a buscar culpables d’aquesta situació. Però potser no és el moment oportú de posar noms i cognoms sobre el paper. El que no podem, ni devem, és amagar una realitat, trista i dolorosa, és el fracàs com a poble, un fracàs col·lectiu que ens posa, a tots, en l'espill de les nostres pròpies insuficiències i contradiccions. Si estem tots d’acord en unir esforços per fer realitat una reivindicació històrica, què ha fallat? Què hem fet malament aquests últims sis anys que no hem sigut capaços d’articular un projecte que ens beneficie a tots, especialment als nostres majors, i quedar fora de l’ambiciós programa de la Generalitat Valenciana? Que cadascú faça les reflexions oportunes a nivell polític i social, i intente donar resposta a aquesta simple i senzilla pregunta. Llavors sabrem per què hem fallat, de forma col·lectiva i individual.

Pepe Vañó Bellod

Integrant de la Plataforma: Iniciativa X Biar

Per més informació: https://inclusio.gva.es

(Aquesta opinió que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Articles relacionats (per etiqueta)