"La polièdrica Guerra Civil espanyola de Pérez-Reverte", per Pablo Alcaraz

Búnker de la línia defensiva republicana durant una reconstrucció històrica Búnker de la línia defensiva republicana durant una reconstrucció històrica Wikipedia

“Els polítics m’han obligat a escriure la novel·la”, aquesta és una declaració de l’escriptor Arturo Pérez-Reverte en observar com l’actual classe política està banalitzant i tractant la Guerra Civil amb un gran desconeixement. L’autor opina que no va ser un conflicte tan simplificat com pensen els actuals dirigents polítics i amb Línea de fuego vol mostrar una visió polièdrica (a partir de diferents punts de vista) de la guerra: “Vull que imagines al teu avi, besavi, oncle, cosí... perquè aquesta no és una novel·la de la Guerra Civil, és una novel·la de les persones que la feren”.

Arturo Pérez-Reverte compta a una dilatada trajectòria com a escriptor amb 35 anys des del seu inici a la literatura, però abans va ser durant més de dues dècades corresponsal de guerra. Aquest ofici l’ha convertit en una eminència en la matèria bèl·lica i una veu més que autoritzada per a tractar la Guerra Civil. “Aquesta novel·la no agradarà a molts...”, assegura, però és cert que després d’haver-la llegit, pense que és el que més s’aproxima al que es va viure als fronts del període 36-39.

Amb una exhaustiva documentació de testimonis i informes de guerra junt amb el realisme habitual de la ploma de Pérez-Reverte, el lector queda situat a un sector de la riba de l’Ebre. Està a punt de tindre lloc una ofensiva que pot capgirar l’esdevenir del conflicte o acabar de decidir-lo. Comença la batalla de l’Ebre.

024

Vista del Poble Vell de Mequinensa a la confluència de l'Ebre, el Segre i el Cinca (Wikipedia)

Línea de fuego és una novel·la llarga de 683 pàgines: amb tres capítols i un epíleg, també hi ha un croquis del lloc dels fets elaborat pel pintor Augusto Ferrer-Dalmau i unes cites de personatges rellevants d'ambdós bàndols de les que destaca la de l’escriptor Rafael García Serrano: “És el roín d’aquestes guerres. Que escoltes a l’enemic cridar a sa mare amb el mateix idioma que tu”. Dins de la pròpia història, la ubicació espaitemporal de la novel·la és un poble imaginari anomenat Castellets del Segre (entre Mequinensa i Fayón) on l’atac comença la matinada del 25 de juliol del 1938. La cronologia total de la batalla acaba prolongant-se cent catorze dies, però a aquest flanc del riu, l’acció dura només deu dies.

A l’apartat dels personatges, són aquests els qui fan la novel·la i no a l’inrevés. El relat és coral perquè apareixen personatges amb identitats fictícies, però que acaben erigint-se prototips de les diferents faccions de cada bàndol. Per una banda, els insurrectes compten amb: terços legionaris, tabors marroquins, falangistes i requetés catalans com el Terç de Montserrat. Per altra banda, els republicans estan compostos per: socialistes, comunistes, sindicalistes, anarquistes i brigadistes internacionals. Junt amb les tropes republicanes apareixen periodistes d’altres països occidentals encarregats de narrar, amb poca objectivitat i de forma propagandística, el que ocorre a Espanya en vespres d’una imminent II Guerra Mundial.

Cada protagonista i les vicissituds que se’ls presenten al llarg del combat seran observades per una mena de lupa omniscient que anirà saltant de personatge en personatge i que reflectirà el que pensen a cada moment. El resultat d’aquesta tècnica tan refinada és donar una visió distinta des de cada aresta d’uns fets comuns com són els assalts, les retirades i els bombardejos d’uns i altres.

Pérez-Reverte, que procura no descuidar cap detall, s’ha documentat sobre l’armament de l’època fent així una llarga mostra de fusells, pistoles, granades i altres artefactes bèl·lics la procedència dels quals era russa, italiana i alemanya. Aquestes potències utilitzaven Espanya com a camp de proves per al que estava per vindre.

Durant la guerra, hi havien fenòmens per tal de fer que els soldats no es sentiren sols i desemparats enfront de l’enemic com les cartes a les madrines de guerra o als familiars i el fet de fumar tabac. Els soldats rebien i escrivien cartes a dones de la rereguarda sense haver-les conegut de res per a contar el seu dia a dia i com es trobaven al front. Una dada impactant és la importància del tabac. És evident que la fam i la set a una batalla estiuenca eren dures, però el tabac acaba convertint-se en un element d’evasió, de companyia i de saqueig quan un camarada o un enemic moria. A la novel·la s’empren expressions com: “ha deixat de fumar” o “ha eixit el seu número” per a referir-se a la mort d’algú.

El llenguatge de Línea de fuego conté termes procedents dels diferents dialectes i localismes de les regions d’Espanya (inclosos els territoris rifenys del Marroc). Aquesta mescla de cultura popular dona com a resultat una gran bateria de coples, expressions i vocables de la llengua espanyola utilitzats al llarg de la novel·la: el terme “Atilano” per a denominar a l’artilleria republicana, “Manolo” per a referir-se a una càrrega explosiva i per tal de fer referència a un xiquet s’utilitzen els vocables “neno”, procedent del gallec, o “chavea”, de l’andalús. Afegit a tot açò, la novel·la compta amb episodis d’humor negre, refranys, himnes i cultura taurina salpicats per un notable analfabetisme. La manca de coneixement serà suplida per valors com l’amistat, la lleialtat, la camaraderia, la valentia o inclús la pietat i el reconeixement de l’enemic.

025

Interbrigadistes de la XI Brigada Internacional descansant en la retagurda

Des de la perspectiva històrica, la novel·la és molt completa. Els periodistes abans esmentats s’encarreguen del seguiment de les Brigades Internacionals que estan fartes pels dos anys de guerra a l'esquena, molt minvades en nombre i enfonsades moralment rere anar de derrota en derrota sent carn de canó feixista. Precisament l’Ebre serà el seu últim servei a la República perquè menys de dos mesos després s’ordena la seua retirada. Cap al final de la novel·la tenen cert pes els anomenats “biberons”, és a dir, els reclutats de 17 i 18 anys; mostra evident del fet que el Front Popular posava tota la carn al forn, a la desesperada, per a donar un cop de mà a la guerra.

Una vegada llegida la novel·la, la valoració general és prou positiva. Ara, crec que cal fer un parell de recomanacions per a qui vulga llegir-la. La primera seria saber el que va a llegir-se: Línea de fuego és la trinxera pura, il·lustra l’estil de vida militar amb cruesa i realisme. La segona seria realitzar-se un índex de personatges degut a que són molts i els bots de la narració poden dur a pedrer el fil dels microrelats.

Finalment, el que ha de quedar clar és que la guerra, i més una guerra civil, és un caos i un atzar. Per aquest motiu s’ha de recordar i respectar la valentia de tots aquells que lluitaren per una o altra visió d’Espanya... perquè al cap i a la fi :“Tots eren espanyols i per tant, valents”.

(Aquesta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Ja teniu disponible el número 30 de Biar Digital en paper a les papereries-llibreries de #Biar, amb un total de sis… https://t.co/atvlJOPRGw
9hreplyretweetfavorite
BiarDigital La bona notícia és que s'han donat nou altes mèdiques. @GVAsanitat https://t.co/6LdZVD2NKF
BiarDigital El que queda ben clar és que l’IES Biar és una referència per a l’estudi del Batxillerat i la PAU tal com mostren l… https://t.co/GQ1YompwrO
BiarDigital La incidència encara es manté en risc extrem per damunt de 750 casos per cada 100.000 habitants. @GVAsanitat,… https://t.co/B4qA8nbG90

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com