• Home
  • Opinió
  • "Té futur el valencià?", per Josep Maria Pérez Romero

"Té futur el valencià?", per Josep Maria Pérez Romero

Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià: al preàmbul d’aquesta llei se’n reflecteixen els objectius. <<Davant la situació diglòssica en què està inmersa la major part de la població, consegüent a la situació de sotmetiment del valencià durant gairebé tre-cents anys, la Generalitat, com a subjecte fonamental en el procés de recuperació de la plena identitat del poble valencià, té el dret, el deure de retornar la nostra llengua a la categoria i al lloc que mereix, acabant amb la situació de deixadesa i deterioració en què es troba>> (Butlletí Oficial de les Corts Valencianes).

 |  Eduard Garcia Molina  |  Opinió
1/5

Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià: al preàmbul d’aquesta llei se’n reflecteixen els objectius. <<Davant la situació diglòssica en què està inmersa la major part de la població, consegüent a la situació de sotmetiment del valencià durant gairebé tre-cents anys, la Generalitat, com a subjecte fonamental en el procés de recuperació de la plena identitat del poble valencià, té el dret, el deure de retornar la nostra llengua a la categoria i al lloc que mereix, acabant amb la situació de deixadesa i deterioració en què es troba>> (Butlletí Oficial de les Corts Valencianes).

La Llei d’Ús i Ensenyament del valencià, aprovada el 23 de novembre de 1983, establia una sèrie d’objectius i uns drets i obligacions que afecten molt directament l’Administració de la Generalitat, però també i de manera molt important les administracions locals. Una llei que ha estat boicotejada pels successius governs del Partit Popular a la Generalitat Valenciana, posant tota mena de traves, impediments, menyspreant el complet desenvolupament del valencià. És difícil entendre, o això em sembla a mi, l’odi visceral que demostren, principalment els dirigents populars, cap a la llengua de tots els valencians i valencianes, del nord o del sud, d’esquerres o de dretes. Un odi que s’ha vist reflectit en el recurs presentat pel Partit Popular contra el decret de l’Ús del Valencià en l’Administració autonòmica.

Un decret, que ha estat laminat pel Tribunal Superior de (in)Justicia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) anul·lant 11 dels seus articles del decret que prevalia l’ús del valencià en l’Administració autonòmica. El tribunal, amb una orientació clarament espanyolista i un pronunciament amb un fort component polític, declara contrari al dret que els funcionaris tinguen l’obligació d’iniciar en valencià la comunicació amb els ciutadans i ciutadanes. Impedeix l’ús destacat o preferent del valencià en aspectes com les notificacions en els tràmits administratius, la rotulació d’edificis i dependències públiques, la comunicació entre empleats públics i la d’aquests amb els ciutadans, així com la retolació de carreteres, camins i altres dependències i serveis d’interès públic. El mateix tribunal, arriba al deliri en entendre que els documents o expedients emesos per la Generalitat en valencià només tindrán validesa dins la comunitat valenciana, que implica que perquè tinga eficàcia legal en altres autonomies han de ser traduïts al castellà, fins i tot els dirigits a altres territoris que el Govern valencià consideri del “mateix àmbit cultural i lingüístic” que la valenciana, com són Catalunya i les Illes Balears. De traca. La desobediència al nou Decret de Nova Planta 2.0 és el camí.

Però no és el primer i únic recurs dels populars contra les normes relacionades amb la nostra llengua. També van impugnar el decret sobre el Plurilingüisme (esenyament en valencià, castellà i anglés) que va impulsar el Conseller d’Educació, Vicent Marzà. Una especial virulència va mostrar el President de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, com a punta de llança popular contra l’ensenyament del valencià i el plurilingüisme a l’escola. El mateix que fa servir els recursos econòmics de la Diputació de forma clientelar i discriminatòria als ajuntaments que no són de la seua corda ideològica i que té un Vicepresident, Alejandro Morant, que ha demanat “un pla de deportacions massives d’emigrants i el tancament de fronteres” considerant una “invasió silenciosa que acabarà amb el món occidental”. Fi de la cita. Aquesta última referència, està clar, que no és sobre el tema que m’ocupa, però crec que és un deure moral i polític aprofitar aquestes línies per reflectir perfectament quina classe d’elements antisocials i xenòfobs governen la Diputació d’Alacant. De traca.

Però no són els únics enemics de la llengua que parlem 13.600.830 persones i milions de valencians i valencianes. Només falta recordar les manifestacions de l’antiga portaveu de Ciudadanos (C’s) a les Corts Valencianes, Carolina Punset, manifestant que el valencià és una llengua de “aldeanos”, o les del diputat i pressumpte candidat a la Generalitat Valenciana, Toni Cantó, que carrega contínuament contra el sistema educatiu valencià i contra la seua propia llengua de forma insultant i menyspreadora. No importa.Mitjançant l’odi que ens tenen, tant la dreta blava com la taronja, podem adonar-nos que la nostra llengua és molt important. Més del que ells pensen.

En l’àmbit municipal, malgrat el temps que ja ha passat, es pot constatar que ben pocas coses s’han fet a l’Ajuntament de Biar per incorporar el valencià a una situació de complerta normalitat. Jo era dels convençuts que, amb un govern municipal progressista (alguns diuen que d’esquerres) i amb una important quota nacionalista, s’obriria en la política municipal un nou temps en la recuperació del valencià que suposés l’avanç en el procés de la normalitat lingüística en el sentit d’afavorir una política sistemàtica de promoció del valencià en tots el àmbits de la vida pública i municipal.

Però no ha estat així. Simplement hem de fer un xicotet recorregut amb les diferents comunicacions que dirigeix l’Ajuntament als veïns i veïnes (bans, palmitos publicitaris, pancartes, rebuts, impresos, llicències, senyals viàries, autoritzacions, avisos, inclosos els de la Policia Local o de les empreses de serveis que treballen per l’Ajuntament, etc.) on el castellà té una preponderància gairebé exclusiva sobre el valencià. Però en algunes ocasions aquesta manca de sensibilitat municipal amb la nostra llengua arriba a l’esperpent més absolut. Per l’organització de “Les Trobades d’ Escoles en Valencià” del passat 9 de Juny, la Regidora d’Educació, la Sra. Assumpció Gregori va enviar una circular a les diferents associacions de Biar sol·licitant la col·laboració per aquest important esdeveniment escrita… en castellà. De traca. Curiosa forma de fomentar i promocionar l’escola en valencià. Però el zenit de la incoherència el podem trobar a la Piscina Municipal. Els rètols que indiquen la ubicació dels vestidors, tant els d’homes com els de dones, estan escrits en un refinat castellà…i anglès!!! Del valencià, ni rastre. La llengua de Cervantes i Shakespeare guanyen, per golejada, a la llengua de Joan Fuster. I això que la Regidora d’Esports i Promoció lingüística és Laura Valdés, de Compromís. De traca.

146  147

No importa. On no vol arribar el govern municipal, arriba el poble. L’ús del valencià per una immensa majoria de les associacions culturals, festeres, esportives, religioses, econòmiques etc, i la defensa del model educatiu en valencià que defensen amb fermesa la totalitat de la comunitat educativa: pares, mares, professorat, alumnat, AMPA i el Consell Escolar, dignifiquen la nostra llengua com a patrimoni cultural de tots. I perquè és de tots i de totes, hem de defensar-la i protegir-la. I això, malgrat tot, depèn de nosaltres. De tots.

(Este article d'opinió que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).