• Inici
  • Opinió
  • “Coses d'ans, personatges de Biar, urbanisme”, per Just Román

“Coses d'ans, personatges de Biar, urbanisme”, per Just Román

| Just Román | Opinió
“Coses d'ans, personatges de Biar, urbanisme”, per Just Román

Ma mare, Ángeles Soriano Esteve (Ángeles "La Xulleta" de malnom) va morir a 96 anys el 2003. En dia que a sis anys ja treballava, va ser una gran dona, emprenedora fins i tot, va tindre tenda d'ultramarins i fonda. La tenda li la van tancar els rojos durant la Guerra Civil del 36, no sé per què, però mai es va queixar d'allò. Als 60, 70 i 80 va tindre fonda al carrer Major.

Al "Barri de Sta. Llúcia" de Biar, encara està en peu la discoteca i restaurant Dafnis, famosa des de principi dels anys setanta fins al final dels noranta del segle XX quan va tancar; va ser creada sobre una antiga alfarera que a principi del segle XX, dita de Sant Vicent, va ser molt important i que actualment conserva els forns de coure, allí va treballar ma mare sent molt "menua", fent clauets de fang que s'utilitzaven en les caixes de l'obra que entrava en el forn. La gent corrent gastava plats, olles, safes, gerres, cànters, "bassenilles", cosís, pitxers, etc. Fabricats per les allararies, en el segle XIX en Biar en hi havien 14, material molt fràgil que es trencava fàcilment; però a mesura que l'economia creixia anava gastant-se la porcellana, molt més resistent i les alfareries van anar tancant-se, fins als anys cinquanta del segle XX, en què va quedar la Ceràmica Artística Maestre, que va evolucionar per a convertir-se en ceràmica artística, rellevant i que hem de protegir-la els biaruts, formant part del nostre acerb cultural.

Fernando Amorós Azorín va ser alcalde de Biar a finals de segle XIX, un gran emprenedor que va crear l'alfareria-ceràmica més gran de Biar, situant-la al costat de la recentment construïda, en la meitat del segle XIX, carretera de Villena on he dit que estava després la discoteca Dafnis. Aquest senyor va construir cases en El Barri de Sta. Llúcia, el nom dit a la zona de la qual parlem, estupendes, de dues plantes algunes i totes tenien un pou en el pati, algunes d'estes cases noves es van rifar, i Fernando i alguns terratinents de Biar van crear bodegues en la zona on s'elaborava vi per a l'exportació a França; també almàsseres i es va construir una "venta" (establiment per a servir al tràfec de la carretera: Serveis als carreters, venda de productes diversos, habitacions per a persones i quadres per les acémiles; als anys cinquanta encara estava oberta i als noranta, (no obstant estiguera urbanísticament protegida va caure i va desaparèixer en la zona van posar una filatura importantíssima i una bòbila. Van instal·lar en El Barri, Sta. Llúcia varies indústries, molt importants algunes, el camp de futbol, inclús la Guàrdia Civil es va traslladar allí a una caserna nova, anys cinquanta del segle XX. Semblava que el poble creixeria en tots els sentits per aquesta part de ponen, amb un relleu suau, però sols la indústria s'instal·lava allí, les famílies se n'anaven a l'instal·lar-se un fum de pubs i bars en la zona anys setanta, huitanta i noranta del XX. Hi havia una gran crisi i la zona deixava molts diners en Biar (i fama) i faena a molta gent, els polítics feien la vista grossa a allò que era una zona massa sorollosa, curiosament segura, els veïns d'allí es queixaven i van vendre a preu d'or les seues finques per a obrir pubs i en raó, es queixaven el bom-bum! de la música aplegava fins a tot el poble.

A partir dels anys seixanta del segle XX al voltant de la Plaça del Convent es va expandir la construcció i també cap al SE i cap a la Mare de Déu, portant fins a la serreta de Batà el camp de futbol, i en la carretera de Castalla els col·legis, l'IES (evident error), Jesmar i es va construir la urbanització del Navarro. Cap a la muntanya, convertint a Biar en un poble mol llarg, error abundant en el creixement de molts pobles. Hauríem d'haver fet un poble més redó.

El successor de Fernando Amorós, Enrique Amorós (primer home que va prendre l'ajuntament en Biar el 1939, finalitzada la guerra civil, va intentar continuar reconvertint l'alfareria en ceràmica artística. En 1943 vaig estar en aquella tenda que Enrique va obrir en Madrid, carrer Argençola en aquell temps miserable, que fins i tot a ell li va caure mal, jo tenia nou anys. Quatre estanteries marrons horribles que contenien deu o dotze peces ceràmiques models que han subsistit als temps. Estava casat en La Méndez, la dona més bella de la província, villenera. D'ell en deien que era un superdotat, (fins al genoll li aplegava), però no per a les negocis, els anys no el van acompanyar però era un home d'idees emprenedores, de simpatia esclatant i molt actiu.

Seria interessant que Biar recordara a aquelles persones emprenedores, moltes, a vegades col·lectivament: Cooperativa elèctrica, vàries cooperatives de construcció de pisos, també a generosos rics de Biar que van regalar molt del seu patrimoni al poble i estan totalment oblidats, sindicalistes, polítics, entre altres i alguns col·laboradors del ajuntament. ¿Som un poble agraït? La idea regnant és que ningú dóna res de bades, però la donació de propietats i objectes altruistament al poble de Biar és nombrosa. Seria curiós fer una llista.

No podem fer una llista d'aquells que abans de donar prefereixen tirar a la brossa.

L'article té 28 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).