• Inici
  • Opinió
  • "La política municipal", per Eduard Garcia Molina

"La política municipal", per Eduard Garcia Molina

| Eduard Garcia Molina | Opinió
"La política municipal", per Eduard Garcia Molina

Ben sabut és que els termes que encapçalen este article: “política” per un costat i “municipal” per altre tenen la seua procedència en el cas del primer del grec, concretament de la paraula πολιτική que alhora té la seua procedència en πόλις, “ciutat”, totes dues es poden traduir com “relacionat amb els ciutadans o per als ciutadans”, per la seua banda la paraula “municipal” com és obvi va referit al municipi. Aleshores quan parlem de la política municipal ho fem de la forma administrativa més pròxima a la ciutadania amb el que té això de positiu i negatiu, si bé és cert que no és el mateix les grans ciutats com ara València o Barcelona que la majoria de municipis de l’Alcoià, on els nostres i les nostres polítiques estan a peu de carrer i no és estrany veure’ls realitzant els quefers diaris com qualsevol altre veí.

Entenc que este serà un dels motius pels quals se sol dir que “als pobles es vota la persona”, en la meua opinió als municipis menuts com els nostres tenim l’avantatge de conèixer amb més proximitat a les persones que presenten la seua candidatura per ocupar l’alcaldia durant els quatre anys que segueixen a les eleccions locals, si bé és cert que trobe complicat que una persona d’una ideologia molt definida -siga conservadora o progressista- puga acabar donant el seu vot a una força política que està en les antípodes de la seua ideologia. Si bé és cert que com s’ha demostrat en estes passades eleccions les coses es poden decidir per molts pocs vots, com és el cas de Biar, on a Esquerra Unida li han faltat només 11 vots per continuar al consistori local amb un regidor, i que esta falta li ha donat eixe regidor al PP, qui va obtindre la majoria absoluta i per tant l’alcaldia, mentre que PSPV-PSOE i Compromís s’han hagut de conformar mantenint tres i dos edils respectivament, a l’igual que fa quatre anys. O el cas de La Canyada, on si bé és cert que també el PP manté l’alcaldia amb Juan Molina al capdavant del consistori des de 1992, Compromís -que es presentava per primera volta al municipi- per només 25 vots no va obtindre el quart regidor de nou, una entrada amb força al consistori canyut per al projecte liderat per Fernando Sanchis, mentre que els socialistes han quedat fora de l’Ajuntament, formació que fa tres legislatures que no presenta una llista formada per gent del poble.

154

Però la formació conservadora ha aconseguit mantindre també l’alcaldia del poble més menut de la Vall de Biar, el Camp de Mirra, on el PP ha vist reforçada la seua majoria absoluta amb prop de sis punts més i una dotzena de vots, mentre que la candidatura socialista ha baixat una vintena de vots i vora cinc punts respecte als comicis de 2015. Mentre que l’altra cara de la moneda la trobem a Beneixama, on els socialistes sí que han aconseguit retindre l’alcaldia aconseguint la majoria absoluta, ja que la davallada de vora 100 vots de Junts per Beneixama l’han poguda recollir els socialistes, mentre que el PP, que mantindrà tres regidors, ha perdut també vora 40 vots, per deixar el consistori amb cinc regidors socialistes, tres populars i un de Junts per Beneixama. Finalment, Banyeres de Mariola ha pegat la campanada per a Compromís, on la formació valencianista ha aconseguit la majoria absoluta després de tindre l’alcaldia durant la legislatura passada, on la candidatura de Ciudadanos que tenia una regidora no ha concorregut a estes eleccions, i convertint-se Compromís en l’única força que millora el seu resultat amb una important pujada de vora 25 punts respecte a 2015 i que el situa amb 8 regidors a l’Ajuntament -on la majoria absoluta està en set edils-, mentre que el PP ha caigut al segon lloc perdent un regidor i prop de deu punts, i els socialistes, fins ara socis de govern de Compromís han caigut set punts perdent també un regidor i quedant-se amb només un representant, per tant Josep Sempere continuarà quatre anys més.

155

En definitiva les eleccions ens han deixat un panorama ben diferent en els municipis de la Vall. Eleccions on com deia al principi els veïns i veïnes acostumen a cometre l’error de pensar que estan votant “sols” la configuració de l’Ajuntament, quan en realitat el que fan és votar un projecte a nivell provincial, valencià i estatal, ja que les persones que representen un projecte a nivell local ho fan amb unes sigles que tenen repercussió a Alacant, València i Madrid, per exemple si votem el PP al poble ho estem fent per Pablo Casado, pel PSOE per Pedro Sánchez, per Compromís per Mónica Oltra o Joan Baldoví, i per Esquerra Unida estem votant per Alberto Garzón de forma indirecta. Per no parlar de que també ho fem per donar el poder a nivell de la Diputació d’Alacant -qui maneja uns pressupostos i poder molt més ampli del que pensem-, ja que els vots del municipi van a parar a nivell provincial a la formació que votem a nivell local, és a dir, que per molt que ens agrade una persona que presente la seua candidatura per un partit, però no ens agrade a un nivell més ampli com la Diputació o la Generalitat, li estem regalant el nostre vot a esta formació. Posat que el diputat de l’Alt Vinalopó se l’emporta la formació política amb més vots als municipis de Beneixama, Biar, Camp de Mirra, La Canyada, Villena, Salines i Saix, que formen el partit judicial de Villena. Si bé és cert que a la Diputació després de l’empat entre PP i PSOE, els tres diputats de Ciudadanos han donat el suport al PP per mantindre este partit el poder en la institució provincial.

Un diputat provincial que finalment ha sigut per al PSOE, 30 anys després de tindre’l el PP, tot per un marge d’una vintena de vots, els sufragis que va recollir la “llista fantasma” de La Canyà per exemple. En tot cas tenim quatre anys per reflexionar sobre esta i altres qüestions de la política municipal.

Article publicat de forma original en la revista Barcella.

L'article té 42 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).