Previous ◁ | ▷ Next

"El Plàtano de Biar i la Lloca de Canals", per Just Román Soriano

La Lloca, arbre monumental de Canals, a la comarca de La Costera La Lloca, arbre monumental de Canals, a la comarca de La Costera

Conexia aquell poble, Canals, des de fa molts anys, passaves per ell per anar a València i era famós per la seua fàbrica de calcetins Ferri, per la foguera de Sant Antoni i pel seu frondós arbre dit "La Llóca", un plàtano com el de Biar; un dia vaig pensar que este arbre tenia al peu una inscripció que deia que va ser plantat en 1914, el de Biar pensem que té 250 (hipòtesi) anys pel qual es podia fer una comparació climàtica entre Biar i Canals, quan també en el  grossor diferent dels dos i podríem saber els anys que té el nostre plàtano de Biar,  aproximadament, però amb més exctitud del que ara suposem que té; tal volta pot fer-ho un ingenyer agrícola.

140

Els dos exemplars són espectalulars, el tronc del plàtano de Biar es un poquet mes gros, la copa quasi igual, els dos arbres  s'han criat al costat d'una sèquia d'aigua (no sé si en Canals és un riu) i els dos estan protegits per la Comunitat Valenciana com Arbres Monumentals. La fulla del plàtano de Biar és la meitat de gran com era fa cincuanta anys. Crec que són de la mateixa classe.

Vam anar a vorer la Llòca Cristóbal Paissano i jo, fa uns mesos,  vam disfrutar d'aquell  poble, de la seua gent, de la seua cuina i de la bellesa dels seus carrers, entre ells el de l'Avda. de Vicente Ferri, bellísim i amb solucions interessants  per al tràfec de vehicles.

A la nostra edat podem disfrutar de viatjar i del dolce far niente dels italians.
Just Román Soriano, valencià
141

(Este article d'opinió que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Malestar entre les mares i pares per la supressió d'un grup de 6é de Primària en el CEIP Mare de Déu de Gràcia… https://t.co/wuton566w2
BiarDigital "La política municipal", per Eduard Garcia Molina https://t.co/Z5pANrRSFp https://t.co/Llotq8ol4j
BiarDigital Cancel·lades les classes i les activitats esportives per alerta roja climàtica https://t.co/FeSgsndLwk
BiarDigital "Por el amor verdadero e interminable", per Mayte Salguero https://t.co/srG6M0Rmy4

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine