• Inici
  • Opinió
  • "El bicentenari de Karl Marx (1818-2018)", per Josep Maria Pérez Romero

"El bicentenari de Karl Marx (1818-2018)", per Josep Maria Pérez Romero

| Josep Maria Pérez Romero | Opinió
"El bicentenari de Karl Marx (1818-2018)", per Josep Maria Pérez Romero

Estem en ple mes d’agost, amb una calor sufocant, potser siga una odissea en aquestes circumstàncies estiuenques llegir un xicotet relat biogràfic d’una de les figures més influents en la història de la humanitat. Però val la pena ara que celebrarem el bicentenari del seu naixement.

Fa 135 anys Friederic Engels, en el seu discurs davant la tomba de Marx, el defenia  com l’home “més odiat i calumniat del seu temps” i alhora com algú “venerat, estimat i plorat per milions d’obrers de tot el món, com el “més gran pensador de la història de la humanitat” i “abans de res i sobretot, com un gran revolucionari”.

Karl Marx va néixer el  5 de maig de 1818 a la ciutat alemanya de Trèveris, a la regió de Renània. Era el segon de huit fills d’un exitós i conegut advocat d’origen jueu. Va cursar  estudis de Dret, encara que poc a poc  va prendre el camí cap els estudis filosòfics i, principalment l’estudi dels problemes socials els quals tingueren una importància vital en l’esperit de Marx, fins transformar-se en l’eix de la seua existència, la seua obra i la seua activitat política.

La seua vida no va ser precisament un camí de roses. Represaliat i exiliat en diverses ocasions pels governs burgesos i conservadors-monàrquics europeus, Marx passarà gran part de la seua vida fora de la seua pàtria, a París, Brussel·les i Londres, perseguit per la seua activitat com a periodista en diverses publicacions, la seua activitat política i el seu lideratge en les mobilitzacions obreres més importants de l’època. Una vida marcada per la lluita social, les malalties i l’infortuni familiar. En 1850 s’establiria defenitivament a Londres, on morirà el 14 de març de 1883, tenia 64 anys d’edat. Enterrat al cementeri de Highgate, on hui es pot visitar la seu tomba. L’epitafi diu: “Proletaris  del món, uniu-vos”.

Però el seu llegat no s’entendria sense esmentar el seu íntim amic, F. Engels, un amic exemplar i un col·laborador excepcional. Es van conèixer durant la seua primera instancia a París en els seus contactes amb les societats secretes socialistes. La seua amistat amb ell supera tots els cànons per modèlica en esdevenir una simbiosi total que els mou a combatre junts en la vida pública, així com també en l’ajuda mútua en la vida privada. Engels, fill d’un ric industrial, va ajudar econòmicament Marx i família en els moments més difícils de la seua vida, a més de col·laborar amb ell en la redacció de les seues obres més importants.

Karl Marx va deixar la seua empremta en diversos camps i un profund llegat en l’economia, la política, el periodisme, la filosofia, la ciència o la sociologia. Va desenvolupar  de forma magistral dos dels conceptes més importants i bàsics del marxisme: El materialisme dialèctic i el materialisme històric (la lluita de classes és el motor de la història). Però  entre els seus treballs intel·lectuals més destacats i coneguts  podem trobar dos de cabdal importància en la seua obra: El Manifest  Comunista i El Capital.

El Manifest Comunista és una de les obres més conegudes on Marx i Engels exposen la doctrina del “socialisme científic”. Es va publicar el 1848 i va ser redactat a petició de la Lliga dels Comunistes belgues. En aquest document  s’exposen les directrius de la teoria programàtica i les pràctiques revolucionàries, els ideals del comunisme i la fonamentació de la necessitat de la lluita de classes en el combat polític.

Però és El Capital, el cim teòric de l’ideari socialista, publicada per Marx el 1867, unes de les obres més influents en la història de l’economia política. Concebuda com una crítica de la teoria econòmica burgesa, Marx va exposar-hi conceptes com “valor de canvi” “força de treball” “valor d’ús” i la “plusvàlua” per analitzar científicament l’origen, la formació i els mecanismes del sistema capitalista. De l’últim concepte esmentat, el de la plusvàlua, concepte bàsic del capitalisme, la seua aplicació condemna  el treballador a cobrar 850 euros en una jornada de 15 hores o cobrar l’hora a 5´06 euros en un hotel de quatre estrelles.

No hi ha cap dubte que el més important de Marx són les seues obres, però no es redueixen només a l’àmbit escrit, sinó  d’un  moviment revolucionari que neix amb la Lliga Comunista i amb la fundació de la I Internacional i que des de La Comuna de París fins a l’alliberament de nombrosos països colonials, ha canviat la vida de milers de milions de persones al llarg de gairebé dos segles.

Potser per a molts siguen unes idees del passat, però  que el marxisme haja aconseguit tan àmplia expansió, coneixement i actualitat és perquè no és un dogma, ni una sèrie de revelacions absolutes, rígides i inamovibles. No és Nostradamus.

En dir que el marxisme no és un dogma, entre altres coses, s’afirma que no totes les previsions que va fer han mantingut la seua vigència a través del temps i dels canvis que hi ha hagut. Marx, mai va tenir la pretensió de planificar ni endevinar els camins futurs de la Història. Però el  seu llegat és infinit.

L'article té 34 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).