• Inici
  • Opinió
  • "Religió a l’escola? no, gràcies", per Josep Maria Pérez Romero

"Religió a l’escola? no, gràcies", per Josep Maria Pérez Romero

| Josep Maria Pérez Romero | Opinió
"Religió a l’escola? no, gràcies", per Josep Maria Pérez Romero

La ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, es va estrenar fa escasses setmanes al Congrés amb un anunci: l’assignatura de Religió deixarà de ser computable i no tindrà alternativa. Afronta, d’aquesta manera, la derogació urgent de diversos articles de la “llei Wert”, per entre altres coses incloure una nova assignatura obligatòria de “Valors Cívics i Ètics”.

Entre algunes de les conseqüències d’aquests anunciats canvis està en què la Religió deixarà de comptar per a la nota mitjana i per demanar beques i accedir a la Universitat. Però seguirà sent una assignatura d’oferta obligatòria i de demanda voluntària i dins de l’horari escolar. En qualsevol cas, desapareix l’assignatura alternativa a la Religió. La llibertat d’uns per adoctrinar-se, no pot ser l’obligació i la imposició d’una assignatura alternativa per als altres. Con es veu, són tímids i insuficients passos del govern socialista en l’avanç cap una escola pública autènticament laica.

Però el que m’ha deixat descol·locat totalment és la noticia anunciada per diversos mitjans de comunicació valencians en el que anuncien que el Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, de Compromís, autoritza a impartir classes d’islam en dos col·legis públics de Castelló. La Federació de Mares i Pares d’alumnes de la província han criticat durament que un govern de signe progressista no segueixi el camí del laïcisme a l’escola pública.

Ara és més necessari que mai anar cap un model d’educació laica que respecti la neutralitat educativa, eduque sense dogmes i elimine tota forma d’adoctrinament dels continguts escolars.

Tots i totes estarem d’acord que l’eix central de la laïcitat transcorre sobre dos elements essencials: la llibertat de consiència i la neutralitat de l’Estat en matèria religiosa. Des d’aquests paràmetres, totes les religions, inclosa la catòlica, han d’ocupar el lloc que els correspon en democràcia: la societat civil, no a l’escola. L’espai natural i adequat per expressar, ensenyar i desenvolupar la fe són els llocs de culte: parròquies, mesquites, sinagogues o altres espais adequats.

L’educació laica no qüestiona les religions, que són formes de vida i creences molt acceptables. Però tampoc vol que els continguts educatius es basen en creences, sinó en els resultats del progrés de la ciència, els nous reptes tecnològics i científics, els valors universals i la reflexió humana. No es tracta d’una educació atea o agnòstica, sinó d’una educació independent de religions i creences.

L’article 27.3 de la Constitució recull el dret de les families a que les seues filles i fills “rebin la formació religiosa i moral que vagi d’acord amb les seues conviccions”. Però no al fet que aquesta formació siga impartida en els centres educatius, i menys financiada per l’Estat. Les families que vulguin que els seus fills rebin formació religiosa són lliures de fer-ho, però evidentment al marge del sistema educatiu públic. Recordar, que segon dades ofertes per Europa Laica, el cost dels docents de Religió, tant a l’escola privada, concertada, com en l’educació pública puja a 610 milions d’euros al any, comptant amb els 68 professors de religió evangèlica i els 52 que imparteixen religió islàmica.

Per això, seria coherent amb aquests principis entendre que la religió no ha de formar part del currículum educatiu. No per motius antireligiosos, sinó des d’un plantejament pedagògic i social beneficiós per al desenvolupament de la racionalitat del menor d’edat, de la seua independència, llibertat i autonomia personal.

La finalitat de l’escola no pot ser la de transmetre dogmes que entrin en contradicció amb la raó, la ciència i els drets humans, com la discriminació i la subordinació de la dona o l’origen màgic de la vida i l’univers.

L’obstinació de la jerarquia catòlica a exigir, des del més alt dels púlpits, una assignatura específica en totes les escoles dedicades a la “catequesis” respon a la seua por a perdre (encara més) la capacitat de control i influència sobre les creences i els costums de l’alumnat i futura ciutadania, utilitzen per això, les institucions educatives per tal de mantenir el seu poder.

L’educació, per tant, ha de ser laica perquè siga educació. No es pot seguir encorats en el passat més ranci i obsolet. L’escola és un lloc per raonar no per creure, un lloc per a la reflexió crítica sobre el món, no per assumir la irracionalitat d’un món fantasiós.

Per això, s’ha d’abandonar ja l’època de la superstició i avançar definitivament cap a la racionalitat i la ciència. Els centres d’ensenyament han de servir per aprendre i no per a creure.

Si s’està donant algún pas positiu en la laïcitat en aquest país, de cop i volta podríem perdre l'aconseguit si en algun moment el nou president del Partit Popular, Pablo Casado, du a terme el seu programa ultra conservador, basat en els principis de la organització ultra catòlica, “Hazte Oir”, i en la defensa de tres dels pilars ideològics més importants del franquisme: Déu, Pàtria i família. Tornar la simbologia religiosa i els resos a les escoles, pot ser possible amb el Partit Popular. Que Marx o Déu (a triar), ens agafe confessats. Jo, per si a cas, ja m’estic aprenent l’himne de la Confederació Nacional del Treball (CNT).

L'article té 46 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).