Previous ◁ | ▷ Next

[IES Digital] "Cursar Tecnologia Industrial sense Batxillerat Tecnològic", per Jaume Hernández

Cristina Aliaga i Jaume Hernández amb els alumnes de segon de BatxilleraT Cristina Aliaga i Jaume Hernández amb els alumnes de segon de BatxilleraT

Aquesta és la crònica d’un grup d’alumnes encabotats de 4t de l’ESO que volien fer el Batxillerat a l'IES de Biar, però un batxillerat que aquí no s’ha oferit mai i ells i elles necessitaven: un Batxillerat Tecnològic.

02

2n de BAT explicant la CNC

El Batxillerat Tecnològic desaparegué junt amb el d'arts ja fa uns anys, en la avant-avant-penúltima reforma del currículum. Eren modalitats de batxillerat més especialitzades que només podien tindre cabuda a instituts més grans que permetien un nombre d’interessats suficient per a formar grup. Instituts com els de Villena, per exemple. Les matèries del Batxillerat Tecnològic preparen per a fer estudis de Cicles Formatius Superiors o enginyeria i obliguen a tindre un equipament d’aula i dotació tècnica i professional més exigent i cara, amb matèries com Tecnologia Industrial o Electrotècnia. A hores d'ara només hi ha dues modalitats, la de Ciències i la d'Humanitats i l’ensenyament tecnològic quedà reduït a la possibilitat d'escollir com a optativa l’assignatura de Tecnologia Industrial en la modalitat de Ciències. En qualsevol cas, a l’IES de Biar la formació d’un grup suficient de Tecnologia Industrial només havia sigut possible un any en primer de Batxillerat de manera extraordinària i sense continuïtat en segon, ja fa anys.

Fins que aparegué aquest grup d’alumnes.

03


Alumnes de 2n de Tecnologia Industrial

Aquests, a 4t d’ESO formaren un grup nombrós en l’optativa de Tecnologia i dugueren a terme un dels projectes pedagògics més interessants que ha fet el departament els últims anys, va ser la participació del grup en la “Fira Aèria” de drons que va organitzar El Caleidoscopio a la universitat d’Elx el curs 2015/2016. Va ser un projecte de treball col·laboratiu entre el departament de Tecnologia i el de Filosofia, amb la participació de l’Ajuntament de Biar, el qual va finançar part de l’equipament i la formació necessària del professorat. Quina barreja ... i quin bon resultat!

06

Projecte APIGAS curs 2015 2016

Els nostres alumnes i el seu projecte “l’Apigas” viatjaren a Elx per mostrar-lo, a banda d'altres activitats com la seua presentació a les autoritats locals, i la realització d’un curtmetrage del projecte. La Sexta TV va estar per mostrar l’experiència en un del seus informatius.

Una part d’aquell alumnat es presentà en la direcció del centre i els va dir: “Volem l’assignatura de Tecnologia Industrial a 1r de Batxillerat”. “Això és impossible” els contestaren, “mai hi ha hagut un grup suficient per a poder fer l’assignatura”, però no es quedaren a4uí.

He de dir que no conec els detalls, però és evident que la seua pressió i/o la de les seues famílies va propiciar que isquera l’assignatura a 1r de Batxillerat el curs passat. De fet, el grup format s’ha presentat a la PAU enguany, després d'haver fet Tecnologia Industrial també a 2n de Batxillerat.

Podien haver anat a fer el Batxillerat a Villena amb millors instal·lacions (almenys pel que respecta al departament de Tecnologia) però volien continuar estudiant a l’IES de Biar.

04

Explicant la CNC als companys de 1r de Batxillerat

Cristina Aliaga va ser la seua professora a 1r i jo, a 2n. Un repte per a nosaltres després de tants anys sense abordar la matèria a escala de Batxillerat, i per tindre una aula infradotada per cobrir les seues expectatives. Però he de dir, i em consta que també per part de Cristina, que ha sigut un plaer i la mancança inicial de recursos ha sigut coberta amb comprensió de l’alumnat, imaginació i disposició per part de la direcció del centre.

Acabaré aquesta article presentant el treball més interessant desenvolupat aquest curs amb ells i elles en l’assignatura: una màquina de control numèric assistit per ordinador (c.n.c.). Una màquina que amb l’ajuda del “Profe García” (professor de Tecnologia colombià que té un canal molt interessant a YouTube) hem anat construint, programant i configurant fins a fer-la realitat ja al mes d’abril. Al maig van presentar la CNC a la fira de robòtica “Villenabot” que va organitzar l’IES Hermanos Amorós i, el que em va paréixer més interessant, a un altre grup d’alumnes d’altre nivell del nostre institut com a projecte col·laboratiu.

05

IES Biar al VillenaBot

Han sigut José María, Irene, Mª Teresa, Alejandro, Jordi i Alfonso els i les culpables d’aquest despropòsit, que espere no torne a passar, ja que trenca la pau i tranquil·litat de la nostra ànima poc acostumada a alumnat exigent i molest ... (rialles ;-).

Vull dir també, en qualsevol cas, que és en els grups de l’ESO i FPB de l’IES on mantenim i continuarem mantenint els majors esforços, perquè és aquí on l’educació arriba a tots i totes, i s’han de cobrir més necessitats.

Crec que és la col·laboració “visible” entre departaments, la introducció de noves metodologies i el contacte amb el món exterior a l’IES el que propicia aprenentatges més duradors, realistes i captivadors, tasca en la qual està involucrat en aquests moments un bon grapat de professors i professores del nostre institut.

Aquesta setmana podeu veure els projectes que fem des del departament de Tecnologia en l'exposició que a tal efecte hem organitzat al vestíbul de l'institut. Esteu totes i tots convidats. Vos esperem!

Jaume Hernández

Professor de Tecnologia de l'IES Biar

07

L'exposició dels projectes de tecnologia estarà al vestíbul de l'institut fins el dia 25 de juny

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

1 comentari

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Tere Colomina: "Dins del nostre concepte de manteniment de la natura contribuïm per exemple en este 40 aniversari p… https://t.co/jmU0UDDZHB
56mreplyretweetfavorite
BiarDigital "El valor de la amistad", per Justo Román Soriano https://t.co/K5rV79oxun
BiarDigital Eduard Garcia Molina: "El paper és insubstituïble. Des de Biar Digital hem fet els 5 anys i estem apostant per ell" https://t.co/v1dWbAZ5di
BiarDigital Paralitzades les obres d'un pou d'aigua en Sant Ramon https://t.co/rEAVZktkls https://t.co/YLLK1Qk51V

Enquesta

PP - 8.4%
PSOE - 55.7%
Compromís - 20.5%
Esquerra Unida - 6.9%
M'abstindré - 3%
No ho he decidit - 5.4%

Han votat: 332
Enquesta tancada on: Març 26, 2019
Joomla templates by Joomlashine