1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

"Els programes electorals, per a què serveixen?", per Josep Maria Pérez Romero

Concentració d'ahir dilluns a la plaça de l'Ajuntament per unes pensions justes i en reivindicació del Centre de Dia Concentració d'ahir dilluns a la plaça de l'Ajuntament per unes pensions justes i en reivindicació del Centre de Dia

Com va dir el “viejo profesor”: “Les promeses electorals són per no complir-se”. Amb aquesta frase, el savi i vell professor, Enrique Tierno Galván, resumia molt explícitament un dels majors fraus que es cometen habitualment en política: l'incompliment sistemàtic dels programes electorals.

Per sort, cada vegada més, la ciutadania va assolint més cotes de responsabilitat sobre el que representa el poder polític i de la seua pròpia capacitat per al control del mateix. Per això, sí o sí, la societat civil es va posicionant i comença a ocupar el lloc que li correspon  en la superestructura política dels partits i és cada vegada més exigent (com els pensionistes) amb els seus representants, no acceptant esperar cada quatre anys per fer valer les seues demandes i opinions. En aquest sentit, el compliment dels programes electorals seria el primer que els ciutadans hem de qüestionar, al marge dels seus propis continguts programàtics.

Si he fet aquesta xicoteta reflexió, és per entendre la llarga i extensa història que té un dels assumptes més importants, social i políticament, que en aquests moments està a la boca de qualsevol veí o veïna de Biar: la Residència i Centre de Dia.

L’interès en el poble per assolir aquests serveis sociosanitaris, no és nou ni recent. Ni entre el veïnat ni entre els polítics locals que han portat els assumptes públics en els últims anys. Políticament, el primer esment sobre la necessitat d’una Residència a Biar, la podem trobar per primera vegada al programa electoral del Partit Popular a les municipals de l’any 1991. En l’apartat: “TERCERA EDAD”, exposaven textualment: “Colaboración y apoyo con las diversas entidades interesadas, para lograr una Residencia (en el actual edificio del asilo) digna para la tercera edad”. En els altres partits que van concórrer a aquestes eleccions (PSOE, Unitat del Poble Valencià, Esquerra Unida P.V. i Unión Provincial Alicantina Independiente de Biar) no s’esmenta en cap moment cap iniciativa similar. En aquestes eleccions, van formar el govern municipal el PSOE que va aconseguir cinc regidors, i la Unitat del Poble Valecià amb un. El Partit Popular va obtindre cinc regidors.

En les següents eleccions municipals, l’any 1995, el Partit Popular seguia incidint en la mateixa iniciativa en el seu programa electoral. En l’apartat: ”SERVICIOS SOCIALES”, exposaven: “Construiremos la Residencia de la 3ª Edad en Biar” - “Inmediata construcción de un Centro Polivalente para la 3ª Edad”. Com es veu, el Partit Popular mai s’ha quedat curt en les seues propostes, i menys si són per al benestar de la Tercera Edat. Entre altres raons, aquestes van ser unes iniciatives que el van portar a guanyar les eleccions municipals per majoria absoluta. Al final d’aquesta legislatura municipal, el Partit Popular, en el seu butlletí “informatiu” núm 10, “EL PLATANO”, exposava amb èmfasi: “UNA RESIDENCIA PARA LA TERCERA EDAD”. En l’escrit descrivia el següent:

“Si existe alguna necesidad de este municipio, que la población unánimemente nos reclama a todos los grupos políticos que se presentan a estas elecciones del 13-J, es sin duda alguna una Residencia para la Tercera Edad. Analizando los extensos programas electorales que estos días se están repartiendo de una manera machacona, cualquier vecino comprobará que el único partido que asume ese compromiso es sin duda alguna el Partido Popular. Esta gran necesidad que demandan nuestros mayores para poder tener un digno final de su vida, sin tener que acabar sus días lejos de su querido pueblo… El Partido Popular, actualmente en el gobierno municipal se ha preocupado y logrado, a través de convenios ventajosos, la adquisición de los terrenos necesarios para su ubicación, con el fin de ofrecérselos a la Consellería de Bienestar Social cuando los requiera. Nos referimos naturalmente a los terrenos situados en el Camino de la Virgen (junto al campo de fútbol), propiedad de la familia García-Forte… ¿Qué opinan sobre esa actuación los restantes grupos municipales en la actualidad? Pues lo de siempre: NADA. Sirva como botón de muestra lo sucedido en el último Pleno Municipal que ha realizado esta Corporación, en la adquisición de dichos terrenos fue aprobada con sólo los votos favorables del Grupo Popular, votando en contra los otros grupos (el PSOE y el Bloc)”.

Però totes aquestes bones intencions del Populars van quedar en “paper mullat”. Les eleccions municipals del 23 de Maig de 1999, amb un resultat d’empat a cinc regidors entre el Partit Popular i el PSOE, va ser decisiu per formar el govern municipal el regidor aconseguit pel Bloc-Els Verds que, finalment, i després d’un any d’inestabilitat política governant al costat del Partit Popular, va decidir donar la “vara” del poder municipal al candidat socialista després d’una moció de censura. Van ser quatre anys perduts per a la causa de la Residència-Centre de Dia, ja que cap d’aquests dos partits  portaven en el seu programa electoral la construcció del mateix.

En les següents eleccions municipals, el 25 de Maig de 2003, va arrasar el PSOE per majoria absoluta, aconseguint sis regidors per cinc el Partit Popular. Però què deien els dos partits en els seus programes electorals respecte a la Residència-Centre de Dia? Els socialistes exposaven: “Facilitarem terrenys municipals per a la Construcció d’una Residència per a la Tercera Edat”. Els Populars: "Ara tornem a comprometre’ns perquè les Administracions Públiques i amb el suport de les locals, es CONSTRUÏSCA UNA RESIDÈNCIA-GERIÀTRIC. Gestionarem i treballarem perquè en el Centre Social es cree el SERVICI DE DIA”.

Va ser en aquest període municipal quan es van iniciar, una vegada més, els intents per dotar al poble de la anhelada Residència-Centre de Dia. En aquesta ocasió, l’intent va ser una iniciativa de la recent creada: “FUNDACIÓN MARÍA DE GRACIA MUNICIPAL DE BIAR DE LA COMUNIDAD VALENCIANA”. Una Fundació  on els seus nou  patrons representaven al M.I. Ajuntament de Biar, a la Parròquia de Biar, a l’Associació Emaús i a la Fundació María Payá “Hogar del Niño Jesús”. Aquest patronat, es va reunir per primera vegada en comissió el huit d’Agost de 2005. Tots sabem com va acabar tan noble projecte social. Els problemes urbanístics derivats de ser l’asil un edifici catalogat com a “Bé d’Interès Local” i, no ens enganyem, la manca de suport i recursos econòmics per dur a terme el projecte, va determinar la seua inviabilitat final.

Però no importa. La perseverança és una qualitat molt humana i necessària per dur a terme qualsevol projecte, individual o col·lectiu, que es vulga aconseguir. Per això, els partits polítics locals van seguir exposant les seues idees en els programes electorals, això sí, embolicats en paper de cel·lofana, perquè es vegin més bonics.

La roda de les eleccions no para. Les celebrades el 25 de Maig de 2007, ens va portar a un govern municipal de coalició entre el Partit Popular, quatre regidors, i Biaruts per Biar, dos regidors. El PSOE va obtenir quatre regidors i la coalició Compromís un regidor.

Però què posen en el seus respectius programes sobre l’assumpte que ens ocupa? Vegem:

Partit Popular: “S’estudiaran i tindran en compte les distintes propostes relacionades amb la realització d’un GERIÀTRIC, treballant amb les distintes Administracions per al seu finançament”.

PSOE: "Cessió de sòl per a possibilitar la construcción d’una Residència per a Majors i Centre de Dia”.

Biaruts per Biar: “Sempre que venen eleccions es parla de la Residència i Centre de Dia per als majors. La veritat és que tot són bones paraules, però passen els anys i ningú fa res. Nosaltres sí que anem a fer-ho”.

Compromís (Esquerra Unida P.V. i el Bloc): “Compromís per recolzar iniciatives que aposten per la creació d’un centre per a majors amb diversitat de servicis”.

Els resultats de tanta simfonia programàtica tots el coneixem: res de res. Podria seguir desbrossant el programes electorals que queden fins al dia de hui, però no val la pena. TOTS han seguit incidint en el mateix projecte, però sense resultats positius, almenys, fins al dia de hui.

Però la campanya de recollida de signatures que ha portat a terme la Plataforma de Jubilats i Pensionistes de Biar, en demanda d’una Residència-Centre de Dia, ha tornat a posar el tema en l’escenari polític i en l’opinió pública local.

Si repassem les recents i diferents declaracions fetes en aquest mateix mitjà de comunicació per l’exalcaldessa, Magdalena Martínez Martínez, i l’Alcalde, Julio Sanjuán Martínez, veurem que estem molt lluny d’un consens (necessari i imprescindible per dur a terme un projecte de tal envergadura) polític, no social, per portar a bon port els desitjos d’una bona part del poble.

El passat 11 de Març, responia l’exalcaldessa a una pregunta sobre la reivindicació de la Residència-Centre de Dia: “Per el que és l’Ajuntament de Biar és totalment impossible, totalment inviable perquè el pressupost no dóna. Pràcticament este pressupost -tres milions i poc d’euros- seria el que necessitaria per a fer-se i mantindre’s”.

De la mateixa manera, el passat 18 de Març, responia l’Alcalde sobre el mateix tema: “Farem la inversió per comprar uns terrenys, on volem posar el centre de dia, així enguany ja tindrem els terrenys comprats i avançarem fins a final d’any a veure si a base d’alguna subvenció i alguna cosa més podem començar les obres, perquè és una demanda important i popular”.

Com es veu, des de l’any 1991 fins hui, hi ha un llarg recorregut de bones intencions però sense avanços reals i tangibles. I jo, incrèdul que sóc per naturalesa, “veure per creure” com va dir sant Tomàs, no m’enganyen més. Perquè de moment sols hi ha una proposta de comprar, segurament per un bon grapat d’euros, d’uns terrenys privats per a la seua ubicació  (quant tenim més de 6.000 metres quadrats de l’antic camp de fútbol de propietat municipal). Ens cal un projecte que ens expliqui les característiques essencials (cost econòmic, nombre de places, serveis previstos, etc). Decidir, una Residència o un Centre de Dia? O els dos projectes en un? Quin serà el cost econòmic per a l’usuari? O totes les places seran  concertades? Finançat i gestionat des de l’Ajuntament o, finançat i gestionat des de la Generalitat Valenciana? Finançat amb diners públic i amb gestió privada?  Projecte d’àmbit local o comarcal?  Es pot començar una obra d’aquesta envergadura sense tenir el ple convenciment que la qüestió econòmica no serà un impediment per la seua realització final?  Finalment, en un hipotètic canvi de color en el govern municipal en les properes eleccions municipals a celebrar el 26 de Maig de 2019, respectarien i continuarien amb el projecte iniciat el nou govern?  Molts dubtes i preguntes en el camí, però no importa. L’Alcalde ja ha dit que les obres començaran a final d’any, possiblement, al mateix temps que el nou Pavelló Cubert al Poliesportiu Municipal o el cobriment de la pista de patinatge. Estem ja en precampanya electoral. Es nota, no?

Josep Maria Pérez Romero

(Este article d'opinió que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital El documental recull escenes del Dia 10 de Maig de 2017 i està realitzat en 360º. https://t.co/jf3Fd6osXI
17hreplyretweetfavorite
BiarDigital 👉🏻 El seu equip, el Club d'Atletisme Vall d'Albaida (CAVA)-Stock Logistic li servirà "per a agafar experiència i se… https://t.co/NlvqF06MIS
BiarDigital El coronavirus ha complicat que l'autobús s'òmpliga tots els dies d'alumnes com succeïa anys anteriors. Biar bellez… https://t.co/CZzHXUP5wZ
BiarDigital 😷Estos dos últims casos sumen un total de tres en els últims 14 dies a #Biar. Departamento de Salud de Elda, Consel… https://t.co/YBxjETKnLF

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com