"No calia", per Sergi Barceló

Mira que li he pegat voltes al tema sobre si escriure o no escriure res, però ja sabeu, si calle rebente; de més a mes, si ara no dic res, el capità moro d’Acoi de fa uns anys no m’ho perdonaria. Espere que ningú s’ofenga per les meues paraules i m’agradaria que s’entenguera el to; qui em coneix sabrà captar el que diré.

Efectivament, enguany el Numeret ha fet el numeret. D’això va, de sorprendre i aportar una cosa diferent a les desfilades de moros i cristians. Tots els anys, els festers, el poble en general i els visitants esperen el pas del Numeret perquè saben que donarà a la festa el que els vestits i els lluentons no poden: teatralitat i historicisme, tot i que a voltes el rigor històric ha estat ben escàs, però això en les nostres festes importa ben poc. El Numeret, des de fa més de 60 anys ha bocabadat tot el món i s’ha consolidat com un element important en l’Entrada de Biar. D’això hem estat ben orgullosos els Moros Vells, comparsa a la que pertany la gent que conforma el Numeret; de fet, la majoria de xiquets de la comparsa hem passat pel Numeret amb poca o molta fortuna i amb millor o pitjor record. Tot i amb tot, ens l’hem fet nostre.

Justament per això, perquè el Numeret el sentim com a patrimoni de la festa ens ha dolgut moltíssim la representació –si és que es pot dir així– que van dur a terme en l’última Entrada el passat 10 de maig i a partir de la qual alguns mitjans de comunicació fastigosos i de poca credibilitat periodística han volgut fer sang i fetge del poble. La història del Numeret s’ha caracteritzat per la representació de moments històrics del passat musulmà a Biar o a l’Al-Andalus. Durant mesos, els membres del Numeret preparaven i construïen amb il·lusió i esforç tota mena d’artefactes i representacions: catapultes, màquines de tortura, campanes històriques, portes de llegenda i ho adobaven tot amb indumentàries adients i un gran treball de maquillatge. El resultat sempre ha estat espectacular. Però enguany la cosa ha canviat. No sabem per què però enguany tot això ha donat pas a una plataforma –fins ací la part tècnica– plena d’hòmens amb gel·laba (més una dona disfressada d’home) salivant i extasiant-se amb el ball d’una stripper que es feia passar sense aconseguir-ho per una ballarina de dansa del ventre. La ballarina, que anava vestida per a l’ocasió, va esperar a estar davant la tribuna d’autoritats per desfer-se de la peça de roba superior i va deixar anar els pits. Desconec si volien provocar, però van triar el millor lloc per fer-ho. De totes formes, jo que sóc un assidu a la provocació i que m’agrada caminar per la corda fluixa, crec que el problema no van ser els pits, sinó que van anar errats en les formes.

Senzillament, van cometre un error de càlcul. Van cometre l’error de no tindre en compte que la dansa del ventre és un ball molt digne, que hi ha escoles i professionals que s’hi dediquen i que en cap cas el ball està ideat perquè els homes es comporten com ho faria el mateix Torrente. La dansa del ventre és un art, ens agrade o no. Van cometre l’error de contractar una stripper en lloc d’una professional de la dansa del ventre; segurament els i les strippers tindran el seu què, però em fa l’efecte que les nostres festes no són el seu hàbitat natural. Així, la impressió general és que l’objectiu no era exhibir la dansa del ventre, sinó els pits i els moviments erotitzants d’una stripper.

Algú dirà que és una qüestió de gustos, però no ho és. Amb la que està caient, amb el masclisme cultural en què viu la nostra societat, no es pot considerar qüestió de gustos la deshumanització de la dona en un objecte sexual per a l’home. I si encara es vol parlar de representació històrica, caldria veure si a l’hora de “representar” un moment històric cal un abraonament tan ostentós i jocós com el que vam veure l’altre dia dels hòmens davant la dona. El teatre és el teatre; la burrera és una altra cosa. Caldria veure també si en la societat de l’Al-Andalus tenien cabuda estos comportaments, perquè no estic segur que la trempera dels “clubs nocturns” actuals tinga el seu origen en aquella època.

S’ha arribat a dir que el debat és hipòcrita perquè a Biar, com a molts llocs, ja s’han viscut moments que podríem considerar no massa ètics i ningú ha dit res. Però per sort, el progrés ens ajuda a millorar com a humans i els erros de temps enrere han de servir necessàriament per a créixer. És per això que la dona, almenys a Biar, ja participa de forma natural i activa en les festes des de fa un grapat d’anys; a la Mahoma ja no se li rebenta el cap perquè hem entès que seria un acte massa ofensiu per a milions de persones. Anem avançant.

En definitiva, amb l’ajuda de paper i bolígraf i si voleu amb l’ajuda de la Viquipèdia, podrien aparèixer moltíssimes idees i ocurrències més respectuoses i més elegants per a representar que estigueren a l’altura de les circumstàncies; fins i tot, sense demanar massa rigor històric. Algú ja ha demanat que les institucions públiques o les pròpies comparses controlen les representacions dels festers abans que siga massa tard; jo no crec que faça falta crear una KGB festera, confie en la maduració de la societat i en l’educació transversal. No és qüestió ara de parlar de sancions ni reprimendes com ja s’està dient, sinó de convidar als festers perquè a través de la festa, ànima i fonament de la nostra manera de viure com a valencians, continuem millorant la societat que hem arreplegat i que anem llaurant dia a dia.

Espere que estes reflexions siguen ben acollides pels membres del Numeret i que aporten elements sans per al debat. Estic segur que l’experiència i les conclusions d’enguany, siguen les que siguen, ajudaran a millorar els seus espectacles, a enorgullir els Moros Vells i a engrandir les nostres Festes.

Sergi Barceló

Del seu bloc personal "Cullerà i arrere"

Imatge: Representació d'El Numeret durant l'Entrada de 2015 Font: Facebook d'El Numeret

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Així mateix Esquerra Unida valora de forma positiva la partida de 20.000 € per a que es decidisca per part de les a… https://t.co/baA2WzWT7G
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital Com cada dimarts vos deixem l'opinió d'Antón Miralles. https://t.co/hBb6AxIa33
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital "Moriràs moltes voltes" ha sigut publicada per l'editorial El Toll. https://t.co/1Osgj8VpVg
9hreplyretweetfavorite
BiarDigital "En Google trac informació en la qual diu que estem en una zona "terremotera", on han hagut terratrèmols importantí… https://t.co/TLtzgAlcyr

Enquesta

Sí, estic d'acord - 38%
No, preferiria que de nit no tocaren - 53.5%
Indiferent - 8.5%

Total votes: 129
The voting for this poll has ended on: Novembre 23, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com