"Festa sí, respecte també!", per Ester Ferriz

Arriba maig i la gent de Biar ja ens afanyem per a preparar un any més les festes de Moros i Cristians. A tots i totes se’ns omple la boca quan parlem de les festes, les nostres festes. Les presumim, convidem a amics i coneguts a que vinguen a gaudir-les i conèixer-les amb nosaltres.

Per fi arriba el dia 10, el dia gran, el dia de l’entrà! Em visc de mora vella i em plante a la Torreta per a no perdrem res. Açò ja no hi ha qui ho pare!

Passen les quatre comparses cristianes i, seguidament, ens toca a nosaltres, als Moros Vells! Quina emoció, quines ganes! Els músics es preparen i el redoble de tambors plena el carrer. Pillem el pas i amunt, ja hem eixit, ja estem pujant la Torreta i no hi ha ningú que et puga canviar eixa sensació que sols els i les festeres coneixem.

La volta sempre se’ns fa curta, però diuen que lo bo sempre dura poc, què anem a fer-li? I com és tradició, la comparsa sencera esperem a la plaça l’entrada del famós Numeret dels Moros Vells. Què hauran fet enguany? Què representaran? Arriba el moment, els veus aparèixer pel carrer Major, entren a la plaça i... què és això??? Menuda decepció! Sents els comentaris de la gent, els comentaris indignats de la gent, i tu, en eixe moment com a mora vella, i ben orgullosa que eres de ser-ho, te sents molt denigrada per part dels que diuen ser els teus companys...

El Numeret, que sempre s’ha caracteritzat per les seues recreacions de moments històrics i d’afegir a l’entrada un espectacle únic i simpàtic per als biaruts, este any s’ha convertit en un espectacle masclista i denigrant cap a la dona. Bàsicament, el numeret que van muntar va ser a una dona ballant i ensenyant les mamelles, cosificant-la i reproduint el que el sistema patriarcal ens demana a les dones de manera més o menys evident. Una pressió estètica que companys de la “meua” comparsa han aguditzat i que si tingueren vergonya demanarien disculpes. Vergonyós i intolerable!

Des d’aquest lamentable espectacle s’ha dit de tot, i res bo...

Molta gent ho ha confós amb el boato que portaven els capitans dels Moros Vells i, sincerament, espere que els que conformen el Numeret demanen públicament les esperades disculpes als capitans i capitanes, a la comparsa dels Moros Vells per la tan mala imatge que han fet que tinga la nostra comparsa i a totes les dones en general, ja que no podem permetre que en ple segle XXI i amb les lleis d’igualtat que actualment hi ha es permeta un acte com el que hem viscut en una festa que porta segles celebrant-se i que tanta gent ve a gaudir d’ella.

Per la meua banda, espere que la junta de la comparsa de Moros Vells prenga les mesures adequades per tal de que un fet com aquest no es torne a repetir.

Ester Ferriz, una Mora Vella indignada.

Imatge: Representació d'El Numeret de l'any passat Font: Facebook d'El Numeret

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Payá es va encarregar de l'Arxiu municipal durant més de 50 anys i va ser pregoner de les Festes en 2011. https://t.co/HWpWTqXXbl
BiarDigital 📌Aigua de les Fontanelles? Que té a veure amb la vinyeta d'este mes realitzada per Eloy Alemañ Navalón? 👉🏻Ho pots… https://t.co/cRHdCByC02
BiarDigital Una competició que no és prioritària per al club local. https://t.co/Swi5wS7vHy
BiarDigital Tot i això la incidència a #Biar continua sent alta. @GVAsanitat #Covid19 https://t.co/uKhPQ1ch9K

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com