"Reflexions entorn al Ball dels Espies", per Justo Román Soriano

Durant els últims anys, tant amb governs municipals del PP com del PSOE, el Ball d'Els Espies ha anat perdent, al meu entendre, una certa gràcia que el caracteritzava com a alguna cosa estrident i fora del comú per les disfresses que s'utilitzaven de forma lliure, la simplicitat de la melodia, la manera estrafolària amb què es ballava i les carotxes que feien els balladors en acabar cada tonada del ball. Si bé és cert que esta festa hui en dia és multitudinària pel gran nombre de balladors que reuneix, crec que ha perdut part de l'interés que atreia nombrosos visitants per a presenciar les singularitats del propi ball. Ho he anat contrastant amb l'opinió que diverses persones de Biar m'han manifestat, les quals comenten que el ball s'ha tornat tediós i que s'ha desvirtuat. A més, fins i tot algun foraster m'ha dit que ja no li troba cap interés a este ball que desconeixia i alabaven tant.

La meua hipòtesi sobre l'origen del Ball d'Els Espies s'origina a partir dels moments històrics de grans canvis polítics i socials on el poble pla trencava els esquemes existents, sempre massa rígids i asfixiants per a la llibertat personal i social, i irrompia en l'escena festera amb la grolleria pròpia de la cultura popular -segons el parer burgés i aristocràtic. Amb el temps, s'ha anat convertint en el folklore que hui tant s'aprecia i es valora. Així les coses, pense que probablement cap als anys trenta del segle XIX o potser uns anys més tard, les classes populars aprofiten la davallada de les classes dominants per a traure's de la màniga l'acte d'Els Espies i així poder gaudir de la festa i alhora mofar-se de la rigidesa i elitisme anterior, ja que nobles i burgesos havien sigut els únics que manaven i havien imposat els seus gustos en una festa selecta i sense cabuda per a les classes populars. Els poderosos no van poder amb el nou impuls popular i només van poder ser testimonis de com s'esfilagarsaven els seus esquemes de gust aristocràtic. Amb els pocs recursos econòmics que té a l'abast, el poble fa servir qualsevol indumentària que troba -cal recordar que en aquell temps només es tenia un vestit per a tot l'any- i es pinta la cara. És el moment en què el règim absolutista cau i dóna pas a un sistema liberal que aporta més llibertat a la societat.

Com ja comentava anteriorment, crec que fa molts anys que s'està intervenint en el Ball d'Els Espies no permetent determinades disfresses, però estic convençut que hauria de ser totalment lliure i sense cap mena de censura. L'Ajuntament hauria de deixar al veïnat que es disfresse com vulga i recorde que en els temps dels espies professionals es disfressaven, a voltes, de formes increïbles.

Hi ha molts pobles que en les seues festes tenen actes en què es veu de tot i disfresses de tot tipus, però la singularitat del Ball d'Els Espies era exclusiva i un motiu pel qual els biaruts podíem presumir ja que s'hi ajuntaven disfresses lliures, una música ben singular -probablement amb dolçaina als primers anys i potser més lenta-, les carotxes, les postures exagerades al remat de cada tonada. He de recordar com van disfressats els espies que espien el castell i la indumentària de la mare de la Mahoma. Si ells tenen llibertat per a disfressar-se trencant els esquemes, la qual cosa em pareix perfecte, per què no ho són tots els balladors d'Els Espies? També resulta molt negatiu imposar presses perquè els balladors arriben a la Plaça de l'Ajuntament ja que limiten molt les seues bromes.

Quan algú es posava malalt, s'acostumava a demanar als sants o a la Mare de Déu remei per al seu mal i fer la promesa de ballar el Ball d'Els Espies. Si el malalt es curava, es vestia de qualsevol disfressa, es pintava la cara i s'exposava a què tot el món es riguera d'ell de com anava i com ballava.

El Ball d'Els Espies, tal i com es ballava abans, atreia nombrosos forasters, cosa molt necessària per als beneficis dels negocis. Les festes també han de produir beneficis per al poble. L'espectador també fa la festa. Augmentem-los.

Melecio Cerdà, Francisco González i Antonio Navarro, en el seu moment, escrigueren alguna cosa sobre el Ball d'Els Espies i venien a dir que els participants han d'eixir abillats arbitràriament i pintats de forma grotesca, acceptant així la humiliació popular. També algú va escriure que “el tio Pitxó porta un camisó de la seua dona”.

Sé que existeix el problema de la limitació del temps que obliga a apurar els balladors perquè avancen més ràpid, cosa que afecta l'espectacle. Però això és un altre problema diferent que seria interessant solucionar, perquè té solució.   

      Just Román, març 2017

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Payá es va encarregar de l'Arxiu municipal durant més de 50 anys i va ser pregoner de les Festes en 2011. https://t.co/HWpWTqXXbl
BiarDigital 📌Aigua de les Fontanelles? Que té a veure amb la vinyeta d'este mes realitzada per Eloy Alemañ Navalón? 👉🏻Ho pots… https://t.co/cRHdCByC02
BiarDigital Una competició que no és prioritària per al club local. https://t.co/Swi5wS7vHy
BiarDigital Tot i això la incidència a #Biar continua sent alta. @GVAsanitat #Covid19 https://t.co/uKhPQ1ch9K

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com