• Inici
  • Opinió
  • "Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: Les Espies" per Malena Martínez

"Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: Les Espies" per Malena Martínez

| Eduard Garcia Molina | Opinió
"Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: Les Espies" per Malena Martínez

EL BALL DELS ESPIES

La vesprada del dia 11 de maig, després de l'ambaixada de Moros i Cristians amb la conquesta del castell pel Bàndol Moro, els espies es preparen per al seu ball per al trasllat de la Mahoma al castell en la Plaça de la Constitució.

ORIGEN

Es tracta d'una ancestral cerimònia d'un gran significat popular que es realitza, com ja s'ha esmentat, tots els anys la vesprada de l'11 de maig. Aquesta antiquíssima celebració, documentada ja en 1839, està formada per quatre parts:

1ª. L'espionatge i la "medició" 
2ª. L'ambaixada 
3ª. El ball 
4ª. El carro de la Mahoma

 

PARTS DE LA CERIMÒNIA

Els personatges de “l’espionatge’’ i la ‘’medició’’ tenen com a objectiu observar, mesurar i explorar el terreny que han de caminar fins a l'arribada al castell, situat en la Plaça de la Constitució. Aquest grup ho componen:

a) El portador de la bandera de ‘’els espies’’ 
b) El ‘’medior’’ que utilitza per a la seua missió un cordill. 
c) El ‘’cartógrafo’’ que se serveix d'un enorme compàs de fusta. 
d) El ‘’escribano’’ que portant un llibre- pergamí apentagramat del segle XVIII va anotant les informacions sobre ell amb una tremenda ploma. A la seua dreta el seu ajudant que porta un tinter del que se serveix el escribano per a les seues anotacions. A la seua esquerra amb un ‘’telescopi’’ (carabassa buidada llarguísima) recolzat sobre un suport de fusta, va observant les evolucions dels Cristians. 
e) ‘’La mare de la Mahoma’’ acompanyada per dos ajudants, que tanca aquest festeig portant entre les seues mans un cànter ple de rates (símbol de la pesta) i adornat per un ram de flors. 

La desfilada naix de la Plaça d'Espanya des de la porta de la casa de la família ‘’dels Paisanos’’. Durant tot el trajecte el grup va gesticulant, mesurant mentre van caminant pel Carrer Major. Amb aquest ritual arriben a la Plaça de la Constitució i una vegada allí li donen dues voltes al castell.

En aquesta situació els ‘’descobreix’’ un sentinella cristià del castell, qui per a donar avís als seus habitants de la singular i estranya presència de semblants intrusos, dispara el seu arcabuç provocant la fugida ‘’dels espies’’, la retirada de la qual és tan veloç com a còmica. Al mateix temps la ‘’mare de la Mahoma’’ trenca el cànter on es troben les rates dispersant-se per la plaça en clara al•lusió a l'antiga forma de contagi de la pesta. 

L'ambaixada és l'acte conseqüent de l'anterior en el qual es realitza una ‘’guerra’’ entre el ‘’governador’’ de la fortalesa i el capità moro que va a dialogar i a conquistar en tot cas aquesta fortalesa. Naturalment, el vencedor és el moro i després del combat, aquest gana el castell, amb el que es disposa a traslladar la Mahoma al mateix perquè presidisca des del lloc d'honor l'èxit i el seu triomf. 

En els pròxims moments és quan es realitza el ‘’Ball dels Espies’’ que és la part més espectacular, popular i coneguda d'aquest ritual. Primer, desfilen ballant tots els personatges descrits i citats anteriorment. Després d'ells totes les persones que -bé per promesa a la Verge de Gràcia o bé per diversió- vulguen participar sempre que porten una vestimenta d'acord amb la cerimònia. La típica i característica melodia ‘’del Ball’’ és interpretada per les bandes de música del bàndol moro i del bàndol cristià.

Finalment i com a guinda, ‘’el carro de la Mahoma’’ és arrossegat per nombroses persones, tenint cadascuna d'elles el seu centímetre i lloc del carro ben determinat i amb missió específica i, com en el cas dels personatges anteriors, aquests llocs es transmeten per herència, sense que ningú gose ocupar un lloc que no li corresponga. En el lloc d'honor, damunt del carro, l'entranyable i volguda Mahoma. Al seu costat en la part davantera ‘’la Mare’’, a un costat ‘’el versador’’ i a l'altre ‘’el consumeta’’; i darrere de la Mahoma el que fa que les cordes dels braços i el cap de l'efígie es moguen. El carro, que es guarda en el carrer Carrils nº 3 en un local (propietat de Pepe Bellod Tortosa), està adornat amb fulles de pollancre blanc de la rambla dels Molins’’. El curiós d'aquest conjunt és que el ‘’versaor’’ va recitant versos satírico-crítics en determinades balconades i cantonades del Carrer Major a qualsevol persona singular que haja comès alguna cosa recentment i del que tot el poble parla. En la porta de l'antiga casa de la família Candela, avui propietat de la família Bellod-Ferriz, el carro fa una nova parada i se li col•loca a la Mahoma des de la balconada ‘’els rotllos’’ (pasta típica de Biar feta a força de farina, sucre i aiguardent), col•locant-li'ls en la mitja lluna que porta en el seu turbant. 

El carro segueix avançant entre lapsus de silenci i esclats d'aplaudiments i riures que van succeint-se segons estiga recitant el ‘’versador’’ i callen per a no perdre's una sola síl•laba. Una vegada en la Plaça de la Constitució i abans de situar a la Mahoma en el castell, el ‘’versador’’ recita la seua última estrofa recolzat a l'uníson per tot el poble, dient: 

‘’La Mahoma de Biar menja rotllets i fogasses se l’emporten a Villena i l’unflen a remolatxes’’ 

Amb la qual cosa un ensordidor aplaudiment i nombrosos "vives", ho donen per finalitzat i així acaba l'ancestral i emotiu ritual del ‘’Ball dels Espies’’.

 

MELODIA

La melodia de la dansa és antiquíssima, d'entre l'any 1253 al 1260. Es diu que prové de França. La típica melodia és interpretada per les bandes de música del bàndol moro. Antigament interpretada en ‘’tabalet’’ i ‘’dolçaina’’. L'any 1942, D. Emilio Valdés Perlasia, habitant de Castalla, va anar a les festes de Biar. Veient la desfilada ‘’dels espíes’’, va copiar la seua melodia, i mancant paper pautat, va raure les pautes en un sobre que portava en la butxaca. Ho va deixar a casa i ací van romandre eixes anotacions fins que en 1945 es va decidir a ordenar-los i amb ells es va compondre una obra per a piano. L'any 1970 va ser premiada aquesta obra titulada ‘’Fiestas en la Villa’’, en el Concurs de Composició Musical convocat per l'Excma. Diputació Provincial d'Alacant.

Malena Martínez

Membre de l'Associació d'Amics del Patrimoni de Biar

L'article té 33 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).