• Inici
  • Opinió
  • "Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: La Mahoma" per Malena Martínez

"Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: La Mahoma" per Malena Martínez

| Eduard Garcia Molina | Opinió
"Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: La Mahoma" per Malena Martínez

LA FIGURA DE LA MAHOMA

La Mahoma és una figura que representa al Bàndol Moro en les Festes de Moros i Cristians de Beneixama, Biar, Bocairent, Castalla, Banyeres de Mariola i Villena L'ús del terme en femení es deu al fet que la Mahoma no representa a Mahoma, el profeta de la religió de l'Islam. La utilització de l'efígie té una tradició de més de cinc segles, encara que a Biar i Villena no existisca constatació documental d'ella fins a l'any 1838.

 

ORIGEN

L'efígie té origen en l'Edat Mitjana i es creu que està relacionada amb els Gegants i Capgrossos aragonesos i catalans. La Mahoma es va representar com ‘’Mahoma profeta’’ en les festes de Moros i Cristians de Jaén en 1463 i es documenta també amb els noms de Aduar o Papaz en el segle XVIII. Va existir en tota la comarca de l'Alt Vinalopó fins que es va eliminar, desgraciadament, en alguns pobles de la comarca després del Concili Vaticà II. La seua existència a Biar es registra en el 1838, segons el ‘’Setmanari Pintoresc Español’’, publicat a l'any següent amb data de 5 de maig de 1839, on es realitza una descripció de les festes de Moros i Cristians d'aquesta localitat.

 

DESCRIPCIÓ I CARACTERÍSTIQUES

La Mahoma és un enorme ninot de fusta i cartó, vestit amb un vestit groc, roig i verd. Porta barba i un turbant amb una mitja lluna. Porta una cimitarra en la mà dreta i una ullera de llarga vista en la mà esquerra encara que molta gent pensa que porta un puro. Antigament, la Mahoma era dels Moros Vells de Biar pel que vestia com ells; més tard, va pertànyer també als Moros Nous d'aquesta localitat i és per açò pel que ara vas veure uns pantalons grocs. Una característica relacionada amb aquesta efígie és que a Biar existia des de temps molt remots, i encara perviu en l'actualitat, una dita que s'ha anat transmetent de pares a fills i que no ha perdut valor malgrat els anys transcorreguts; es tracta que els pares, però especialment les mares, els ensenyen als seus xicotets quan comencen a pronunciar les seues primeres paraules, la següent estrofa: 

‘’La Mahoma de Biar menja rollets i fogasses se l’emporten a Villena i l’unflen a remolatxes’’. 
És a dir, “La Mahoma de Biar come rollos y tortas, se la llevan a Villena y la hinchan a remolachas”.

Jerónimo Navarro és el guardià de l'efígie des de 1961,en la casa del Marquès de Villagracia, on sempre s'ha guardat. Quan aquesta arribava a Villena, quasi sempre, un membre de la comparsa tenia disposat un lloc en la seua casa i, naturalment, havia de ser un lloc espaiós com el paller o el magatzem de labranza. Però quan açò no ocorria així, se situava en el porxo de la casa de qualsevol component que disposara d'ell, romanent allí durant els mesos que precedeixen a les Festes. Així ha ocorregut fins fa molt pocs anys que, per acord de la Junta Central, ha sigut definitivament dipositada en la Casa del Fester.

Malena Martínez Ferriz

L'article té 39 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).