[IES Digital] "Virus adormits en la natura fins l’arribada de l’ésser humà", per Clara Valdés

| Clara Valdés | IES Digital
[IES Digital] "Virus adormits en la natura fins l’arribada de l’ésser humà", per Clara Valdés

Eliminant espècies i reduint processos biològics a la seua mínima expressió estem augmentant els riscos per a la salut humana a gran escala.

Ha d’ocórrer una catàstrofe perquè més d’un busque entre la literatura científica de nou i trobe motius més enllà de l’ètica per a conservar la biodiversitat. I és que, la gran pandèmia de Covid-19 que està amenaçant el món sencer ens ha obligat a reconsiderar la biodiversitat en els ecosistemes i el seu paper protector. 

No és tant com el coronavirus afecta als ecosistemes i al medi ambient sinó com aquests afecten al coronavirus. Sempre se’ns oblida la important tasca protectora davant d’epidèmies, infeccions i pandèmies que juga una natura ben conservada i diversa.  

Hem de destacar que, entre els beneficis de la diversitat biològica, n’hi ha un fonamental en aquests moments: ens protegeix de malalties infeccioses. L’existència d’una gran varietat d’espècies que actuen com a hoste limita la transmissió de malalties com el coronavirus, ja siga per un efecte de dilució o d’amortiment. Però no només la biodiversitat ens protegeix dels virus, els ecosistemes estables i funcionals ho fan també. L’escalfament global i altres formes d’alteració dels ecosistemes com la mineria, estan exposant i reactivant bacteris i virus antics potencialment perillosos per a la salut humana. És particularment preocupant en aquest aspecte la pèrdua de gel i sòls congelats que, a més d’alliberar gasos amb potent efecte hivernacle augmentant encara més el canvi climàtic, també alliberen virus. Doncs, la fusió d’un glacial xinès ha deixat en llibertat 33 espècies de virus. 

Els éssers humans envaïm boscos tropicals, selves i zones salvatges que contenen una gran quantitat de plantes i animals; i, a l’interior d’aquestes criatures, virus desconeguts. Tallem arbres, matem animals, els tanquem en gàbies i els enviem a mercats. Desequilibrem els ecosistemes i alliberem els virus del seu hoste original. Quan açò ocorre busquen un nou organisme i, molt sovint, nosaltres estem ahí. Ja va sent hora de deixar de culpar de les epidèmies només als animals, els vertaders culpables som nosaltres mateixos.

038

Encara que el risc que els patògens salten d’animals a humans ha existit sempre, ara s’ha multiplicat exponencialment. Com diu l’investigador Fevre, “hem creat poblacions concentrades densament que viuen junt a ratpenats, rosegadors, pardals, mascotes i altres éssers vius. Açò crea una interacció molt intensa i així, oportunitats perquè hi haja moviment d’una espècie a altra”. L’ésser humà no va pensar en els riscos que existien abans d’envair l’hàbitat d’altres éssers vius.

Hem de deixar de considerar que els ecosistemes naturals són una font d’amenaces. És una errada. La natura conté perills, és cert, però són les activitats humanes les que suposen una amenaça major. Els riscos per a la salut en un entorn natural poden ser molt pitjors quan hi  interferim.

L’ésser humà ha de preparar-se. El coronavirus només és la punta de l’iceberg del que vindrà. No podem predir on naixerà la pròxima pandèmia, l’única certesa que tenim és que hi haurà una pròxima. No obstant això, la pitjor infecció que ha patit i seguirà patint la Terra és la de l’espècie Homo Sapiens, capaç d’acabar amb la biodiversitat global i amb la vida terrestre. Estem matant el planeta i, amb ell, a nosaltres mateixos. Hem de frenar la pèrdua de diversitat biològica i de destruir ecosistemes; només així salvarem la Terra i ens protegirem de pandèmies globals com el Covid-19.

Clara Valdés

2n Batxillerat A

Ciències de la Terra i Mediambientals

L'article té 27 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).