• Inici
  • IES Digital
  • [IES Digital] "L'IES Biar a Catània, Sicília", per Àlex Amorós

[IES Digital] "L'IES Biar a Catània, Sicília", per Àlex Amorós

| Àlex Amorós | IES Digital
[IES Digital] "L'IES Biar a Catània, Sicília", per Àlex Amorós

L’IES Biar s’endinsa en el segon curs dins l’encoratjador projecte europeu «Our Green European Town». La quarta mobilitat d’aquest projecte Erasmus+ ha permés professorat i alumnat del nostre centre visitar un centre educatiu de la segona ciutat de l’illa italiana de Sicília: Catània. L’illa de Sicília es troba al bell mig de la Mediterrània. Aquesta localització ha estat fonamental perquè es convertira en terra de cruïlla i doncs, ha esdevingut un bressol de diversitat cultural. Aquesta diversitat es fa palesa en la seua riquesa patrimonial, lingüística, gastronòmica, etc... L’illa és la terra on va nàixer el savi grec Arquímedes i on es troben alguns dels monuments grecs més meravellosos, poc després va esdevindre l’anomenat graner de Roma. Sicília va viure les invasions i dominacions bizantines, islàmiques i normandes, franceses, aragoneses i després espanyoles. Forma part del nou estat italià des del final del segle XIX i des d’aleshores és la part d’Itàlia que ha passat per ser la menys desenvolupada, i fins ara.

02

L’estada de l’equip biarut a Catània va començar el dia 5 d’octubre i va acabar el 12. Les quatre alumnes i l’alumne van ser acollits per sengles famílies, la qual cosa els va permetre conèixer la forma de viure catanesa de ben a prop. A més, al llarg de la setmana tingueren lloc activitats vinculades a l’objectiu del projecte: la sostenibilitat mediambiental i la lluita contra el canvi climàtic. En aquestes activitats participà alhora tot l’alumnat, de tots els estats participants: Bulgària, Espanya, Itàlia, Estònia, França i Portugal.

03

Algunes d’aquestes activitats tingueren lloc al centre educatiu Liceo Scientifico e Linguistico Statale Principe Umberto di Savoia, el centre dels nostres amfitrions. El dia 7, dues xarrades sobre la contaminació costanera i marítima a la Mediterrània, una, i sobre el canvi climàtic, altra, marcaren la jornada. Curiosament el segon dia d’activitats, el dia 8, es van haver de suspendre les classes per amenaça de pluges fortes. L’equip de Biar va pensar que potser la «DANA» ens perseguia, després del que va passar a la nostre terra al setembre. Les activitats d’eixe dia s’ajornaren per a divendres, però tot el programa setmanal va patir canvis.

04

Dimecres 9, durant la festivitat del poble valencià, l’alumnat biarut a Catània va presentar un xicotet informe sobre la mobilitat a la nostre terra, tenint en compte com és de determinant en el benestar de les persones i en la sostenibilitat medioambiental. La seu d’aquesta exposició, que també van fer cadascun dels nostres socis, va ser un edifici barroc preciós que ara es diu Palazzo della Cultura. És un edifici barroc com gairebé tota la ciutat de Catània, el qual va sofrir un violent terratrèmol el 1696 que va obligar a reconstruir-la quasi totalment, tot i que hi ha restes encara de bells edificis medievals i fins i tot d’època romana. Al Palazzo della Cultura van veure una magnífica conferència sobre la mobilitat urbana a la mateixa ciutat de Catània. Va restar ben clar així que la ciutat siciliana en aquest àmbit, i en altres, té molta tasca a fer des del punt de vista medioambiental.

05

Dijous tinguérem la fortuna de visitar la sala de monitorització i vigilància de l’activitat dels volcans de la zona de Catània, entre els quals es troben alguns dels més actius d’arreu el món. Aquesta sala es troba a l’Istituto Nazionale de Geofisica e Vulcanologia. No només es vigila l’Etna, que rau omnipresent a cada cantonada i vista de la ciutat de Catània, sinó també es monitoritzen els volcans de les Illes Lipari, per exemple l’Stromboli. Mentre estàvem allí van veure a la pantalla d’infrarojos una menuda explosió en aquest volcà. La visita a la sala va estar precedida per dues xarrades sobre el volcà Etna i les seues característiques geològiques. Durant la vesprada de dijous es van lliurar als sis equips internacionals els certificats que testimoniaven la participació en la mobilitat siciliana.

06

Divendres, i per culminar aquesta apassionant setmana, alumnat i professorat internacional visitàrem el volcà Etna. Un enorme con de més de 3300 m sobre el nivell de la mar sempre actiu i que vigila simbòlicament la ciutat de Catània, com la ciutat de Catània ha de vigilar-lo a ell. En autobús muntàrem als cràters intermedis de Silvestri, una experiència visual i científica inoblidable. Després, els i les cataneses ens portaren al jardí botànic del volcà, anomenat Nuova Gussonea on resta clar que la geologia i el clima particular de l’alt con volcànic determinen una flora diversa i ben original.

La visita a l’Etna va ser la darrera activitat organitzada ja que a l’endemà dissabte les famílies acollidores portaren l’alumnat a l’aeroport per tornar a casa. Deixàvem arrere una fantàstica setmana compromesa amb el medi ambient i plena d’intercanvis culturals per a l’alumnat i per al professorat.

07

L'article té 50 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).