• Inici
  • IES Digital
  • [IES Digital] Tallers d'Educació emocional i positivisme intel·ligent per a totes i tots

[IES Digital] Tallers d'Educació emocional i positivisme intel·ligent per a totes i tots

| IES Digital | IES Digital
[IES Digital] Tallers d'Educació emocional i positivisme intel·ligent per a totes i tots

En la societat actual comença a posar-se de manifest que els sentiments i emocions són fonamentals per als diferents elements que conformen l’ésser humà: salut, aprenentatge, desenvolupament social … Accedir a un benestar personal passa per poder mantindre una bona salut, tan física com afectiva, i cal fomentar els hàbits saludables, tant a nivell físic com a nivell emocional.

Per aquest motiu, des del Departament d’Orientació de l’IES Biar, amb el suport de la regidoria de Cultura i Igualtat, i dins de les línies bàsiques d’actuació del projecte de centre, s’ha promogut als darrers anys l’organització de tallers d’educació emocional per al nostre alumnat. En el curs 2018-19 es van dur a terme sis  tallers al llarg de tres setmanes en gener, amb grups d’alumnes de 3r d’ESO i 1r de FPB. Els tallers van ser impartits pel psicòleg i coach Fabián Villena, junt amb l’actor i expert en art-teràpia, Miguel Ángel Montilla. En estes sessions es van treballar d’una manera amena el desenvolupament d’actituds positives, la motivació per aconseguir metes i objectius, l’autoconeixement i l’empoderament, partint de la reflexió sobre les emocions i els afectes.

Els principals objectius que es pretenen aconseguir amb el nostre alumnat, mitjançant la realització d’aquesta activitat, són els següents:

  1. Que aprenguen a reconèixer i expressar els seus sentiments.

  2. Que puguen experimentar emocions que milloren les seues relacions interpersonals.

  3. Que aprofundisquen en la comprensió de les conseqüències que poden generar les seues actituds.

  4. Que cultiven les habilitats per regular les emocions, fomentant així el seu creixement personal.

L’educació en els nostres dies no pot deixar al marge l’entrenament d’aspectes emocionals, atés que no sols són importants les aptituds i els coneixements, i cada dia més això es demostra en el món educatiu.

A més, considerem necessari que aquestes accions amb els nostres estudiants siguen acompanyades de tallers per al professorat, ja que la seua implicació es fonamental. Per això, el dia 8 de maig  també es va dur a terme una activitat dirigida a professors i professores de l’IES Biar i dels centres de Primària adscrits a aquest. El taller “Positivisme intel·ligent i bon ambient educatiu” ens va proporcionar la possibilitat de reconèixer la importància de les actituds en la motivació cap a l’aprenentatge i el seu pes en el grau de consecució d’objectius. La realització d’aquesta sessió formativa va ser un mitjà per a compartir idees i reflexionar sobre com millorar la nostra competència emocional des de la nostra posició de docents i educadors. Tenir en compte que l’educació emocional ha de estar intrínseca en tot procés d’ensenyament requereix predisposició i sensibilització per part del professorat, i com no de formació.

El tracte amb xiquets i xiquetes que estan creixent i desenvolupant-se en molts i diversos aspectes de la vida requereix no sols de coneixements sobre matemàtiques, llengües, ciències..., i no sols d’estratègies per a educar en normes i hàbits, sinó que està demostrat, tant científicament  com empíricament, que fomentar l’aprenentatge requereix sensibilitat, empatia i connexió amb els aspectes emocionals i afectius dels i les alumnes al nostre càrrec.

Per a finalitzar, m’agradaria assenyalar també els comentaris d’algunes alumnes que havien rebut el taller: “Ens pareix súper important que ens ensenyen este tipus de coses, a més de matemàtiques i història”. A més vaig poder apreciar com 65 xavals i xavales, tots a l’hora, escoltaven activament, mantenien silenci quan era necessari, participaven quan calia, i fins i tot realitzaven amb èxit una relaxació en silenci durant 5 minuts. Això ens demostra que els i les nostres alumnes estan interessats en la seua educació emocional i valoren la importància dels aspectes afectius i motivacionals. Potser hauríem de prendre nota … L’educació en el segle XXI ha de ser una educació que promoga l’aprenentatge des dels ensenyaments i metodologies que afavoreixen la resolució de conflictes i problemes; que fomenten les diverses potencialitats dels xiquets i xiquetes i que desperten les seues passions i somnis. Tal i com diu aquesta frase de Lao Tsé, “Educar no consisteix a omplir un got buit, sinó en encendre un foc latent”, i per això vull animar als companys i companyes del món educatiu a prendre la flama cada dia i a mantindre eixes fogueres enceses en el seu alumnat.

L'article té 45 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).