[IES Digital] L'IES Biar en un projecte Erasmus +

| IES Digital | IES Digital
[IES Digital] L'IES Biar en un projecte Erasmus +

Bulgària és el tercer país acollidor d’aquest projecte i la resta de països participants hem realitzat la itinerància cap a la ciutat de Pazardhik.

110

Bulgaria es un país situat al sud est del continent europeu, llindant amb Romania(nord), Sèrbia i Macedònia del Nord, al nord-oest, Grècia i Turquia al sud i la mar Negra a l’est del país. Té una extensió de 110.879km2 amb una població total de 6.956.743. Lorganització territorial es divideix en 28 províncies. Presenta un clima temperat, amb hiverns freds i estius calorosos i rep una mitja de 630 mm anuals. El nord del país experimenta temperatures més baixes i més precipitacions que al sud del país. Presenta una xarxa fluvial ben desenvolupada, la majoria són curts, a excepció del Danubi.

La biodiversitat de Bulgària, és una de les més riques d’Europa. Més del 35% de la seva superfície està coberta per boscos, però la construcció il·legal, contaminació per fàbriques i la forta desforestació han amenaçat moltes espècies de la vida animal i vegetal.

«OUR GREEN EUROPEAN TOWN»

SUMMARY

Bulgaria, France, Italy, Spain, Estonia and Portugal are six countries of EU that they are participating in a common project «Our green towns european» of program Erasmus+. We are integrated an supranational identity, but same time, in each country emerge our particularities identities. And each one mobilitie we can see the particularities and rich culture own of each associated country.

The context of the project « Our Green European Town» is the global change in climate and biodiversity- which effects does it have and how can they be countered? By assessing the status quo of the geological and biological situation and through various activities it is realized how climate change affects different parts of Europe (and the world) and how each individual can act responsibly and in a sustainable way in order to curb the change or its effects.

The main actor, is Erasmus student. Which they are learning and creating other forms to develop actions to stop change climate. These mobilities, they carry out differents tasks from exhibitions, environmental talks, creatively recycling, visiting companies that opt for sustainable energy and productions and moreover the students play healthy games and sports that at same time, they are learning to work in a group.

BULGÀRIA, PAÍS QUE ACULL LA TERCERA MOBILITAT

103

Bulgària es caracteritza per una economia en creixement, amb un model d’economia de mercat obert on el sector privat representa més del 80% PIB.

La cultura tradicional búlgara és rica en herència tràcia, eslava i búlgara amb influència dels grecs, romans, otomans i celtes. Una de les aportacions del poble búlgar és l’alfabet ciríl·lic.

-------------------------

Bulgària, França, Itàlia, Espanya, Estònia i Portugal, som 6 països europeus, participant en un projecte comú «Our green town european» amb els programes Erasmus+, KA229. A banda d’altres programes Erasmus que van des de l’ensenyament educatiu general, professional, universitari i d’adults, el membres de la UE s'adhereixen aquests programes educatius per fer Europa des de fa ja, 30 anys.

Aquesta mobilitat europea inclosa en una identitat supranacional ens cohesiona però també, afloren les nostres identitats i al mateix temps, les integrem en l’esperit d’un projecte, que ens dóna l’oportunitat de vertebrar una tasca comuna. En aquest cas, cap una Europa més neta i sostenible per frenar el canvi climàtic, no cosa fàcil. El context del projecte « la nostra ciutat europea verda» és el canvi global del clima i la biodiversitat que ens afecta a Europa. Proposem analitzar com cada individu pot actuar de manera responsable i sostenible per frenar el canvi o els seus efectes . A més a més donat, el 2018 fou l’Any del Patrimoni Cultural Europeu, un dels objectius d’aquest és promoure també l’intercanvi i el valor del patrimoni cultural europeu i volem visibilitzar   l’arquitectura tradicional dels nostres sis països i donar la importància de la protecció del patrimoni.

L’alumnat participant es el principal activista en l’empremta proposada. Amb les mobilitats realitzem tasques varies des de exposicions, xerrades mediambientals, reciclar amb creativitat, visitar empreses que aposten per energies i produccions sostenibles, practicar jocs i esports saludables…

104

VISITA A PLOVDIV (ciutat declarada Patrimoni per la UNESCO)

A Bulgària hem realitzar diverses tasques relacionades en el projecte mediambiental. Una de les xerrades més interessants la vam tindre a Plovdiv, ciutat declarada patrimoni de la Unesco per al 2019. La xerrada fou conduïda per Keith Kelly, un dels coautors: «Trashed world» La ponència va reflectir la producció de brossa que generem en el nostre dia i com a nivell mundial anem acumulant una gran quantitat de residus. La ponència ens animava a estimular consciència de disminuir la quantitat de brossa que generem i d’emprendre uns hàbits sostenibles.«https://www.trashedworld.com/. A la web hi han activitats dirigides a l’alumnat perquè conega i analitze la producció de brossa que acumulem al planeta.

105

Xerrada Keith Kelly coautor de “Trashed world”

La xerrada sobre la protecció de la biodiversitat a Bulgària a càrrec de Dragomir Dobrev, ens va mostrar la fauna i vegetació que tenen un percentatge més alt de perill d’extinció a Bulgària. Per saber més http://bsob.org/en/index.html.

Abans, he dit que l’alumnat és el vertader conductor del projecte i la seva implicació et visibilitza amb les exposicions i presentacions que realitza cada país explicant les característiques geogràfiques, climàtiques i les conseqüències del canvi climàtic en cada un d’ells, a banda de les possibles solucions, bones pràctiques que tots podem fer per frenar la contaminació i el canvi climàtic etc. Aquesta activitat és una de les més interessants perquè dóna pas al compromís de l’alumnat i abordar les dimensions globals de l’impacte climàtic i les implicacions de donar solucions des de l’àmbit local fins al món global. És bastant interessant, veure com cadascú dels països membres projecten i analitzen de manera diferent les seves projeccions però les cloendes són comunes i vertebradores.

Altres dinàmiques proposades, dirigides a la cohesió, entre els estudiants participants, foren la posada en comú, de diferents estratègies i reptes que havien de qüestionar i donar solucions viables amb la sostenibilitat mediambiental. Realitzen activitats creatives amb materials reciclats o la construcció de maquetes 3D, relacionades amb granges sostenibles. Així també, varem visitar empreses sensibilitzades amb el canvi climàtic i l’aposta de productes hortofructícoles orgànics: «Gimel Bio-greenhouse»: http://gimel.bg/en/ o la visita de l’empresa «Nanovsky nursey», on vam poder veure les plantacions d’arbres i flors que produeixen i exporten al mercat nacional i internacional amb iniciativa sostenible. (http://rzasadniknavosvski.bg/en/about-us/).

106

   Visita dels Vivers: «Nanovsky nursey”

Per un altra banda, el professorat participa amb les activitats realitzades i és una oportunitat de relacionar-se, conèixer altres maneres de coordinar-se, d’estructurar el centre educatiu. Al centre on estavem, un factor econòmic, entre altres, els condiciona a tindre dos torns, entre els dos centres educatius, ubicats en un mateix edifici. Un torn on gairebé n’eren menys d’un centenar d’alumnes i l’altre torn amb més de 400 alumnes. O que dir de la franja d’edat a Bulgària que compren entre 10 fins al 19 anys. També vam aprendre estratègies metodològiques per activar l’aprenentatge, i altres eines per abordar el tema conductor, en aquest cas, medioambiental, a banda d’aportar un enriquiment professional també, ho és personal.

107

TREBALLANT EN DIVERSES ACTIVITATS

L’educació cal ser un canal difusor i conductor de projectes on el vertaders protagonistes siguen el nostre alumnat erasmià projectant reptes cap un futur reial, i no exempt de reptes conciliadors amb el medi, i que millor manera d’aconseguir ho, amb un projecte Erasmus +. El nuc principal de la madeixa de llana vertebra i les integra a tots els membres participants; difonent, creant, aportant, sensibilitzant, il·lusionant, avançant, rebel·lant-se, trencant estereotips...cap un medi i un món millor.

108

109

GRUP COHESIONAT

L'article té 45 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).