• Inici
  • IES Digital
  • [IES Digital] Recomanacions útils per a visitar València en Falles

[IES Digital] Recomanacions útils per a visitar València en Falles

| IES Digital | IES Digital
[IES Digital] Recomanacions útils per a visitar València en Falles

Alguna vegada us heu atrevit a anar i veure les falles de València? Ací, la meua recomanació: no ho féu a menys que estigueu ben preparats per al que us trobareu.

El passat dijous 14 de març, l'alumnat de 2n de Batxillerat d'Història de l'Art i de 1r de FPB de l'IES Biar, acompanyat dels seus respectius professors d'Història, realitzà una visita a l'emblemàtica ciutat de València per a gaudir dels seus principals centres d'atracció turística.

Una València amb un peculiar perfum d'ambient faller i de fallers matiners plens d'ambient. Una València que pot resultar enganyosa a primeres hores de matí, amb els seus carrers atrafegats -referint-me tant a trànsit automobilístic com humà- i que, si no fóra per les gegantesques figures que la coronen, pocs canvis aparents representarien d'estar de celebració.

De manera que, fins al migdia, optàrem per una agotadora però gustosament gaudida caminada pels carrers de la capital que, vaja, vés a saber tu quina mania tenien a invertir els diners en tant “edifici del Senyor” i tant poc en els pobres als quals els absorbien “hasta el último centavo” per a continuar mantenint els seus culs ben aposentats. Això sí, cal esmentar que eren totes ben terriblement belles (i velles).He de confirmar que, com va dir Gianluigi Colalucci dels frescos de l’església de Sant Nicolau: “Visca la Capella Sixtina valenciana!”, per la puresa etèria i grandiosa de la meravellosa obra que corona la seua volta de canó -que pretén tapar l’estil gòtic primerenc-.

83

I no acaba ací la cosa, visitants, us resultarà graciós el quadre que formen aquests antics monuments combinats amb les senyoretes falleres que comencen a aparèixer per la plaça de la Verge, amb els seus vestits pomposos i cridaners, ornamentadament recarregats. Lluint tant els seus pentinats ben repentinats i engominats com un detall que us deixarà bocabadats, i és que porten les sabatetes de tacó absolutament idèntiques a l’estampat floral de les seues enormes faldes! A més, a tots dos se’ls afigen les grans quantitats de “guiris” que omplen la ciutat durant aquests dies. Tots amb roba d’estiu, clar que sí - és que amb el fred que fa en els seus països, s’embotgen quan posen un peu en la “costa” valenciana -. I, sense oblidar a tots els qui es pengen el mocadoret a quadrets blancs i blaus. És a dir, que la ciutat es converteix en una combinació abstracta d’elements que podria fins i tot superar la diversitat d’escenes d’“El jardí de les delícies” del mestre Bosch.

Però, sense dubte, el moment principal en què tots queden perfectament englobats, arriba quan les il·lustríssimes senyores forces de l’ordre tallen el trànsit i una llarga i titànica filera de formigues de totes classes es dirigeix pel carrer Sant Vicent Màrtir cap a la “mascletà”. Arribats a aquest moment, us faré les principals recomanacions per a poder gaudir del magnífic i ensordidor acte que estava a punt de començar. Primer de tot, intenteu anar-hi prompte per agafar un bon lloc. Bé, tots sabem que açò és impossible perquè ja hi ha gent fent cua des d’unes “poques” dues o tres hores abans, així que procureu nodrir-vos d’un parell de cerveses -o qualsevol altra beguda refrescant, ningú està obligat a triar precisament i obligatòriament una rosseta-. En segon lloc, us recomane efusivament que trobeu una bona companyia amb la qual compartir tant l’aperitiu com els posteriors tronets. I, finalment, intenteu no despistar-vos massa una vegada acabat el cerimoniós i gloriós acte, o teniu un alt percentatge de probabilitat de ser engolits i ressituats per la imparable i gegantesca marea que es desencadenarà...

#SerDeSegondeBat

#SerJoanFuster

L'article té 37 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).