• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Víctor Guill Vidal: "El Powerchair és el millor que m'ha passat en la vida"

Víctor Guill Vidal: "El Powerchair és el millor que m'ha passat en la vida"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Víctor Guill Vidal: "El Powerchair és el millor que m'ha passat en la vida"

Víctor amb el títol de Copa conquerit pel seu equip | Fotografies: Xaloc Alacant i Biar Digital

Recentment, el Xaloc Alacant de Powerchair s'ha proclamat campió de la primera Lliga i Copa d'este esport adaptat, una disciplina que coneixem a través del jove biarut Víctor Guill Vidal (2001), jugador de l'equip alacantí. Víctor, a més a més, també ha sigut escollit per formar part de la Selecció espanyola juntament amb un altre company d'equip per disputar el pròxim Campionat internacional que tindrà lloc a la ciutat suïssa de Ginebra. Ens acostem als seus inicis, com viu este esport i quins són els seus objectius en esta nova entrega de "Fent poble".

Com vas descobrir este esport?

Quan estava realitzant un cicle formatiu a Villena i a través d'un company, Juan, natural de Villena, que ja jugava en el Xaloc em va parlar del Powerchair, a mi no m'havia agradat mai el futbol, però m'ho va comentar i vaig voler saber de què tractava. Vaig anar a Alacant i em va agradar el que vaig vore, ací va començar tot.

Fa molt de temps d'això?

En 2017, fa cinc anys.

01

Com explicaries què és el Powerchair?

És un esport adaptat per a persones que usen cadira de rodes, és mixte i no té importància l'edat que tingues. Es juga en una pista de futbol sala, les porteries no tenen xarxa, però en lloc de cinc jugadors com en el futbol sala en som quatre per cada equip. Per poder colpejar la pilota tenim una cistella de ferro en la cadira, acoplada.

També estan les cadires professionals per a jugar que es diuen Strike Force, que ja és especial per jugar a este esport, o bé l'adaptes la teua amb l'estructura de ferro que és posa i es lleva. Amb l'estructura condueixies la pilota o xutes, i també hi ha fora de banda, còrners, penaltis... hi ha moltes coses paregudes a futbol sala i la pilota no pot alçar-se a l'hora d'entrar en la porteria per fer gol.

A més la pilota és de 30 cm de diàmetre veritat?

Sí, és prou més gran que la de bàsquet, ha d'estar feta per a jugar en cadira de rodes. Tenim un àrea de defensa que es diu "cubo", també els dos pòsters de ferro que és la porteria, i també hi ha diferents tipus de falta creades per a este esport.

 07

També àrbrits, no?

Sí, hi ha dos liniers i un àrbrit. Igual que en el futbol.

També teniu entrenaments entenc.

Sí, sol ser els dissabtes, a Alacant, en un pavelló que es diu Pitiu Rochel, prop de l'estadi de l'Hèrcules.

02

Allà està prop el Centre de tecnificació també...

Exacte, de fet ara entrenem al Centre de tecnificació perquè estan fent unes obres en el Pitiu. Ara a l'estiu per la calor, no estem entrenant, però durant la temporada entrenem tots els dissabtes entre una i dos hores.

Entenem que el suport de la teua família és vital a l'hora de practicar l'esport.

Sí, per exemple per a realitzar els entrenaments em porten els dos, ma mare i mon pare, i venen a vore'm mentre jo entrene. La família de mon pare i ma mare també em recolzen, perquè han vingut a vore partits, etc...

03

A voltes també jugueu fora de casa i vos heu de desplaçar a Andalusia...

Sí, la majoria d'equips són d'Andalusia, i sí, gràcies al recolzament de la meua família és possible.

En el seu moment el Xaloc Alacant era l'equip més pròxim per poder jugar, no?

Sí, en principi havíem format un altre equip a Alacant, però el meu entrenador va parlar amb els responsables del Xaloc Alacant i ens vam incorporar tots al Xaloc Alacant, ja que tenien també equip de futbol sala masculí i femení, i estan més consolidats en este sentit. Per tant van valorar de forma positiva crear també la secció de Powerchair dins l'equip del Xaloc Alacant.

04

A més a més teniu campionat de Lliga.

Sí, l'any 2019-2020 no es va poder acabar, però enguany sí. Este és el primer que s'ha pogut acabar.

Són huit equips, no? Dos de Sevilla, un de Jaén, el Xaloc Alacant...

Un de Granada, un altre de Còrdova, Jaén, com has dit, Màlaga també en té un, i els dos de Sevilla. Tots d'Andalusia llevat el Xaloc Alacant. Hi ha altres equips en altres llocs però encara no estan competint.

Sou bicampions de la primera lliga i la primera Copa, què ha significat per a tu?

Molt content, també ens hem esforçat molt per aconseguir-ho, jugant partits, entrenant... també estic content perquè vaig poder aconseguir una cadira professional per jugar a este esport. Vull agrair a l'Ajuntament i a BiarTel que em van ajudar en aconseguir la cadira dissenyada especialment per al Powerchair, perquè la majoria de coses que has de fer són passes i girs, per tant esta cadira sol ser més baixeta dissenyada especialment per a la pràctica de l'esport, dissenyada per a la pista, amb la cistella incorporada.

En la Lliga hi havia equips prou bons, però finalment ens vam poder proclamar campions, la Copa també va estar prou disputada, la vam jugar el mateix cap de setmana -entre sis equips perquè van hi haver dos que no van voler disputar-la-. En la Lliga vam jugar sols dos partits a casa, i la resta fora.

Té més mèrit en eixe cas. A més a més tindreu bona sintonia entre els jugadors.

Sí, s'han anat incorporant i fem molta pinya en els desplaçaments quan juguem fora, quedant-nos a l'hotel, etc...

05

Deus ser el més jove de l'equip...

Sí, dels més joves, perquè hi ha dos incorporacions un xic de fa temps, i un altre xic que és nou, que són més joves que jo.

Xiques no participen en el Xaloc de moment, no?

No, de moment som tots xics, podrien participar perquè és un esport mixte i nosaltres obrim les portes a tot el món a que s'unisca i conega este esport.

Ara el poble també el coneixerà.

Sí, a través d'esta entrevista que coneguen també el nom, que és "Powerchair Football", poden mirar-ho en Internet, paga la pena vore algun partit en vídeo també.

Què significa per a tu que t'haja fitxat la Selecció espanyola després dels entrenaments que has fet amb ells?

Molt content, som huit membres que anirem a Ginebra (Suïssa) a competir contra altres seleccions europees, molt content que haja pensat en mi com a seleccionat, amb moltes ganes de participar en el campionat de Ginebra, és un altre nivell.

06

Quines seleccions participaren en el Campionat internacional?

Es diu Copa EPFA, juga Alemanya, Suïssa, Itàlia, Escòcia, Finlàndia, Dinamarca... a Europa està més consolidat, a França per exemple és on es va crear, allà hi ha quatre divisions. Ací a través de les xarxes socials esperem que vaja promocionant-se, també a la Comunitat Valenciana que isca algun equip a València o Castelló, estem intentant promocionant-ho. De moment és poc conegut a Espanya, hi ha altres esports adaptats que són més coneguts, però el Powerchair no, però poc a poc esperem que vagen eixint nous equips.

Angela Victor

Et marques alguna meta?

Estic content amb la meta que tinc, per haver arribat a la Selecció i ser campions en el Xaloc Alacant, m'agradaria amb la Selecció anar al Mundial, jugaríem contra equips més forts. Amb el Xaloc m'agradaria anar a la Champions, els guanyadors de cada Lliga s'enfronten entre sí, seria molt interessant vore la forma de jugar d'altres equips europeus, això ens ajudaria a anar agafant nivell nosaltres també.

Finalment, com transmeteries la passió per este esport?

És un esport que s'ha de vore per saber com és, dóna igual la malaltia que tingues, anem en cadira de rodes tots iguals. En les meues cames puc dir que note l'adrenalina del joc, intentes marcar gol, i també has de tindre molta estratègica i fer passes. Independentment de que t'agrade o no el futbol, si vols conéixer un esport d'estratègia on els passes són fonamentals, un esport d'equip i fer pinya, el Powerchair és el teu esport. Per a mi és el millor que m'ha passat en la vida. També estic molt content d'esta entrevista per a que Biar vaja coneguent este esport, açò és el Powerchair.

L'article té 781 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).