• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Josep Lluís Bernabeu: "Després del confinament vam descobrir o redescobrir nous paisatges"

Josep Lluís Bernabeu: "Després del confinament vam descobrir o redescobrir nous paisatges"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Josep Lluís Bernabeu: "Després del confinament vam descobrir o redescobrir nous paisatges"

Josep Lluís Bernabeu Rico | Fotografia: Josefina Molina Molina

Tot just ahir va aconseguir l'objectiu marcat en el Verkami per editar el seu quart llibre, Josep Lluís Bernabeu Rico, natural de Castalla però amb una forta vinculació a Biar, ens porta un nou treball: "Muntanyes del Sud" (2022), després dels seus treballs anteriors, "Les Serres de la Foia de Castalla. 26 excursions a peu" (2014), "Seguint els camins de l'aigua" (2017) i "Els boscos valencians" (2020). Una nova obra on segons Bernabeu ens pot ajudar a "conéixer millor les nostres comarques", especialment a través de les fotografies del llibre, el punt fort d'una obra que estarà disponible a les papereries llibreries de Biar entre finals d'abril i primers de maig.

Què t'ha portat a editar este quart llibre?

Conforme acabava l'últim llibre, "Els boscos valencians" (2020), ja tenia pensat fer un nou llibre que abarcara tota Diània, fins i tot un poc més, i mostrat la diversitat de paisatges que tenim, no només pel que fa a rutes de muntanya, o rutes botàniques, sinó donar una visió més general de tota la geografia de les Comarques Centrals. De fet ja portava temps recollint i seleccionant fotos, també buscant-ne de noves aprofitant algun temporal de pluges, les neus o el canvi de color en els arbres pel pas de les estacions.

Vaig aprofitar també el temps del confinament per donar-li forma, si bé és cert que l'he fet i refet perquè em costava molt buscar-li un enfocament, de fet fa un parell de setmanes encara estava llevant unes fotos i posant-ne altres. El que volia que finalment es quedara una obra el més completa possible de les Comarques Centrals.

Clar, entenem que la fotografia té un paper preponderant en este nou treball.

Sobretot en els dos primers, en "Els boscos valencians", tenint en compte la varietat de plantes i en este és encara més predominant, no és un llibre fotogràfic al 100% com podria ser el de "Diània terra nostra" de Just I. Sellés, perquè això és impossible d'igualar, ni tansevol aproximar-se. Però sí que donar eixa aproximació a la varietat de paisatges que tenim a través de la fotografia, més que de la lletra, de la lletra també, però especialment de la fotografia.

De fet les fotos estan fetes en les quatre estacions de l'any, però especialment en la primavera i la tardor que són les estacions que ens donen imatges més espectaculars, i especialment després de temporals de pluges o nevades, de fet hi ha fotos que tenen més de deu anys. La selecció de fotos i eixa faena no és poca cosa, també hi ha de més recents, clar.

Com hem comentat el teu anterior treball es va publicar poc abans que ens confinaren per la incidència de la Covid 19 (març de 2020), no sé si esta nova obra és una forma de dir: "eixim d'esta...".

[Riu] L'"eixim d'esta" té una altra connotació, i és que quan ens van desconfinar la gent va eixir en tromba a la muntanya, una de les poques opcions que teníem en les fases de desescalada era eixa, i vam descobrir o redescobrir nous paisatges i el fet d'estar a casa ens impedien anar a veure'ls. La presentació que vam fer a Castalla [del llibre "Els boscos valencians"] la vam fer uns dies abans que ens confinaren, i això va resultar un entrebanc per difondre i vendre el llibre, perquè ho va paralitzar tot. Vam tardar en agafar el fil de poder deixar el llibre a les llibreries, repartir els llibres encomanats per Verkami... ha costat de traure el llibre avant, espere que esta volta no arribem a eixos extrems...

Penses que som conscients d'eixa riquesa paisatgística del sud del País Valencià?

Cada volta més perquè gent que no havia eixit mai a la serra ara ho està fent, si bé és cert que això pot tindre una doble lectura, perquè només s'estima allò que es coneix. Conéixer alguns indrets fins ara coneguts ens porta a valorar-los més, però per altra banda hi ha alguns llocs, els més emblemàtics i coneguts, que s'han massificat molt, especialment després el confinament: Bèrnia, el Puigcampana, el Montcabrer... alguns d'estos llocs tenen ara el pas restringit. 

Volem pensar que la majoria de gent que ix a la muntanya a caminar és respectuosa amb el medi ambient, però per exemple en un espai com puga ser la Font Roja que té milers de visitants a l'any, només que hi haja un 1% que es deixe la brossa o se n'isca de les sendes i espante els animals o posen la música molt alta, ja l'impacte ambiental és brutal.

Este re-descobriment seria interessant que anara aparellat a una consciència més sostenible, ecologista i en lluita contra el canvi climàtic, no?

Seria imprescindible, no puc entendre-ho d'una altra manera.

Continuem centrant-nos més en el teu treball, has tornat a utilitzar el Verkami a l'igual que altres voltes, t'ha funcionat bé, no?

Sí, en els altres tres llibres ha funcionat bé, amb més o menys marge però ha eixit avant. Falten dues setmanes i l'objectiu ja està quasi complit [el Verkami rep microdonacions durant 40 dies fins aconseguir, o no, un objectiu de finançament per al projecte], este de fet és el que millor ha funcionat dels quatre.

Enhorabona.

No només és per l'aportació econòmica per poder editar el llibre, sinó per tindre uns llibres ja venuts.

A partir d'abril ja el tindrem de venda en les papereries, no?

Entre finals d'abril i principis de maig, visitar totes les papereries costa un temps i cada volta més una inversió [pel preu dels carburants].

El tindrem a Biar també...

Sí, com en els altres tres llibres. I també en la resta de la comarca de l'Alcoià, el Comtat, i fins i tot voldria posar-lo a la venda a la Vall d'Albaida, també a Xàtiva (la Costera) i els pobles de les Marines.

Com ens convenceries per acostar-nos a la llibreria i comprar-lo?

Pense que paga la pena perquè dels quatre llibres, a la meua forma d'entendre, és el que més he treballat i sé el que porta darrere, pense que és el més treballat dels quatre i té un format diferents als anteriors. El primer eren rutes excursionistes, bàsicament, el tercer més enfocat als amants de la botànica, i este és ja en format Dina 4, el doble que els dos primers, té un major protagonisme per a les fotos encara que tinga menys pàgines. Qui vulga conéixer millor les nostres comarques a través d'eixes fotos crec que és de la millor manera que puguen fer-ho.

En esta obra no sún rutes excursionistes, és una descripció de la fauna, la natura, la flora, les muntanyes que tenim en les Comarques Centrals Valencianes, no?

Sí, hi ha rutes també explicades per damunt, però no en detall, per damunt, i qui vulga anar a recórrer-les pot fer-ho, però deixant la porta oberta perquè l'excursionista puga trobar altres llocs, descobrir-los.

En les teues paraules com són eixes muntanyes del Sud?

Descrites per Enric Valor (1911-2000) eren un laberint orogràfic, és la part més pròxima a la mar del Sistema Prebètic, que ve des de la zona de la Serra de Cazorla, passant per Albacete i Múrcia. I ací al País Valencià segons avancem d'oest a est, anem guanyant en desnivell, altitud i espectacularitat, fins que quan arribes a la mar trobes uns penya-segats i unes cales increïbles. Moltes d'elles encara per descobrir per a la immensa majoria de gent, també una varietat d'habitats, microclimes, boscos... també entre en els elements culturals, arquitectònics, arqueològics... que és el que li dóna un contrapùnt als elements naturals, no podem entendre estos paisatges sense la mà de l'home. També he de dir que al principi de l'obra hi ha una introducció on explique el relleu, els rius, la vegetació, el clima...

A quin públic estàs dirigint-te?

Sobretot als aficionats a l'excursionisme, a l'igual que els altres, però no cal per poder fer alguns dels recorreguts proposats, una gran preparació física, hi ha algunes rutes que són més exigents, però la majoria de propostes que faig són per a tots els públics, fins i tot hi ha algunes rutes urbanes.

Tens previstos actes de presentació?

Es farà una presentació a Castalla en col·laboració amb el Centre Cultural Castellut, ací a Biar també tinc previst fer-ne alguna.

Bé, i finalment com ens convidaries a la lectura?

Convidar a la lectura sempre, de qualsevol altre llibre, la lectura és imprescindible per al desenvolupament de la persona.

Alguna cosa més a afegir?

Agrair a AVAMET -Agència Valenciana de Metereologia-, la xarxa d'observatoris metereològics més completa que puga hi haver... no sé si de l'Estat espanyola, d'Europa o del món... és brutal la quantitat d'informació que tenen, agrair que m'hagen permet utilitzar eixes dades.

 

L'article té 395 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).