• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Ester Ferriz Hernández: "Volem pensar que gràcies a que existeix el Grup de Cors i Danses no s'han perdut ni els balls, ni les cançons, ni la música, i esperem que siga així per molts anys"

Ester Ferriz Hernández: "Volem pensar que gràcies a que existeix el Grup de Cors i Danses no s'han perdut ni els balls, ni les cançons, ni la música, i esperem que siga així per molts anys"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Ester Ferriz Hernández: "Volem pensar que gràcies a que existeix el Grup de Cors i Danses no s'han perdut ni els balls, ni les cançons, ni la música, i esperem que siga així per molts anys"

Tota iniciativa veïnal o associativa és sempre benvinguda, tot i això no totes han pogut superar el pas del temps per arribar als nostres dies. Pel que fa als grups de Cors i Danses de Biar, el pas de les dècades ens va deixar diverses experiències, però sols l'actual Grup de Cors i Danses de Biar, nascut a primers dels anys 70 ha pogut superar esta prova i arribar fins als nostres dies. I no sols això, l'entitat ha sabut conservar com poques un gran arxiu físic i digital. En l'última entrevista de "Fent poble" de l'any parlem amb Ester Ferriz Hernández i Cristóbal Piñeiro Alfaro, en representació del Grup de Cors i Danses, que en este any que acabem ha complit mig segle de vida (1971-2021).

 

50 anys en són molts, què en sabeu de les primeres etapes en els anys 70 i com va començar a crear-se el Grup de Cors i Danses de Biar?

Cristóbal: El grup actual és hereu de diversos grups anteriors que van tindre una vida més curta, principalment també del grup de la Secció femenina que tant a Biar com en altres municipis estava implantat. L'actual es va formar l'any 1971 amb gent de grups anteriors i gent que no pertanyia a altres grups, mentre que la part de la Rondalla era una colla d'amics que provenien de col·lectius de l'època com ara "La Simpatia" [associació que pretenia unir i organitzar activitats per a la joventut biaruda i que va tindre un curt recorregut temporal: 1969-1971] o l'antiga Tuna. Es va moure amb la mateixa il·lusió que ho feren grups anteriors, la sort és que pel que siga este va durar fins a l'actualitat. Els inicis van ser molt costosos, no hi havia sales d'assajos, s'havia d'assajar en plantes baixes particulars de membres del Grup o locals que l'Ajuntament cedia de forma puntual, era molt diferent a hui en dia que cada associació té el seu local o sales acondicionades pels ajuntaments.

Quina penseu que ha pogut ser l’evolució a través d’estes cinc dècades, és a dir, quines coses han pogut canviar? Perquè la societat ha evolucionat i ha anat tenint més demandes, així com amb les millores econòmiques ha hi hagut també més diners per a altres coses que no foren bàsiques.

C: De fet al principi el Grup no tenia ni vestit, es ballava amb trages anteriors i amb els de les comparses de festes, i pel que fa a l'home amb el de masero. Fins a tres o quatre anys després de la fundació del Grup no es va fer el primer vestit com a tal, seguint l'estela principalment de la Secció femenina. El Grup guarda una uniformitat tot i tindre diferents trages. Els balls llueixen més i es veuen millor les passades si continuem amb la dinàmica de ballar tots amb el mateix trage, i com són prou gent en cada actuació es pot traure més d'un diferent.

01

Afortunadament el Grup ha sigut conscient en conservar documentació, fotografies, cartelleria i altres per documentar estos 50 anys...

C: Un company s'ha agafat el tema de la documentació molt seriosament, i de fet tot el tema de la cartelleria està emmarcada, tenim àlbums de fotos de tots els festivals, de totes les actuacions en les bodes de cada membre del Grup, tots els detalls que hem anat rebent [en les actuacions o intercanvis en altres municipis] estan en vitrines, també les sabates i la matèria prima que tenim, tot perfectament guardat.

Ester: Sí, s'ha intentat guardar el millor possible.

No sempre passa...

C: En això hem tingut molta sort, però no sempre trobes gent que desinteressadament i ocupant temps que li puga dedicar a la seua família, el seu temps lliure, es dedique o es bolque en una faena que realment després no es veu, però que al llarg del temps s'agraeix, perquè si no la majoria d'obsequis que s'han donat estarien repartits per les cases.

E: O la majoria de fotos antigues segurament no les trobaríem...

C: Totes les actuacions que tenim i que hem pogut traure de l'arxiu de Canal 3 gràcies a altres companys podem dir que està tot digitalitzat i ho tenim en una memòria externa, que no crec que moltes associacions puguen dir que té un fons digital com el que actualment tenim nosaltres, i això és gràcies a la faena desinteressada...

E: De membres del grup.

03

Passem a algunes preguntes sobre la posada en escena del Grup, com definiríeu la importància de la música i del cant en la posada en escena del Grup en cada actuació? És també una forma de conservació d’esta música tradicional, no?

E: Pense que el fet de tindre una rondalla al Grup fa que la posada en escena guanye molt, és molt més rica que quan no està la música en directe.

C: Nosaltres sempre hem apostat per la música en directe, de fet farà un parell d'anys, com a molt, participàrem un un CD que va posar en marxa la Federació de Folklore amb la nostra "Xitxarra". El Grup també havia gravat un disc amb les seues peces populars de Biar, i ara està treballant-se la gravació d'un CD, de fet és un dels projectes pel 50 aniversari, recollint tant les peces pròpies com altres. Sempre costa tant pel que fa al ball amb els homes, com la música de rondalla, costa. Cada volta trobes més grups que han de llogar rondalles, fins i tot nosaltres en el festival al llarg de tots els anys del festival, encara que ho evitem i fem per evitar-ho, ha vingut algun grup amb música gravada i com diu Ester no té res a vore. S'ha de conservar tant el ball com la música en directe, de fet ara s'ha fet un treball important per recuperar totes les partitures, i les que no estaven s'han passat per a disposar el Grup de totes les partitures amb tots els instruments que actualment estem tocant, que també ha hi hagut una faena bestial, perquè fins ara molts dels nostres membres [de la rondalla] s'ho aprenien d'oïda, i s'ho passen d'oïda, però si vol entrar algú nou, normalment no treballen d'oïda, van amb partitura, i és important oferir-los les partitures si volem que entre gent nova.

Penseu que el Grup té una importància en el manteniment de la indumentària tradicional valenciana?

E: Una peça important del Grup és la indumentària, és una forma de conservar i mostrar les peces antigues, encara que nosaltres les traem renovades.

C: Clar, són rèpliques tot, però a Biar i gràcies al Ball dels Espies s'han conservat moltes peces. Ara per ara són rèpliques, però quan el Grup va començar la moda tenia molta força en tot, i els Grups de Danses, no sols a Biar. Per exemple les faldes eren pels genolls. Les peces vam voler mostrar-ho en el primer festival dins dels actes pel 50 aniversari, les cinc dècades del Grup, i vam tornar a traure peces des de la primera dècada fins a l'actualitat per tal que es veguera l'evolució, actualment els trages estan més basats en eixes peces, i alguns són rèpliques dels que tenim. I volem guardar un poc, ja que una de les parts és la transmissió de la part visual i això és important.

02

Vulguem que no sou ambaixadores i ambaixadors de Biar quan aneu a altres municipis, porteu el nom de Biar.

C: Moltes voltes en altres municipis ballem en representació de la província d'Alacant o de la Comunitat Valenciana depenent d'on vages. Sí que intentem ser-ho, clar. De fet l'obsequi que nosaltres portem és un encàrrec que vam fer a un pintor local d'un quadre, on estava l'escut, el logo del grup i també el castell. D'eixe s'han fet unes làmines i és el que obsequiem, habitualment també portem llibres de festes o algun obsequi de ceràmica. Com funcionem per intercanvi cal pensar que després l'altre grup ve ací a Biar, i quan venen els fem una ruta turística pel poble on visitem el museu, la ceràmica, etc... i intentem vendre el poble, tenim un poble molt ric.

Cada posada en escena porta darrere tot un treball, des dels assajos fins al propi funcionament com a entitat del Grup, o tots els preparatius, què ens podeu dir?

E: El Grup es reuneix una volta a la setmana, i després tots els divendres està l'assaig infantil per a assegurar el futur del Grup.

C: El que fem és repassar els balls més vells i si hem d'incorporar-ne algun de nou, per una part la rondalla assaja la part de música i nosaltres la de ball, després es posa en comú. Principalment pel que més apostem és pel Grup infantil, portem pràcticament vint anys ininterromputs encadenant un grup amb un altre, quan passen al grups dels majors entra gent nova a formar part del grup dels menuts, actualment tenim un grup infantil, però podem dir que tenim una part juvenil també.

E: De fet el juvenil està incorporant-se ja als majors.

C: Van incorporant-se i anem fent els trages, perquè no és el cas fer-los en eixa època perquè de seguida es queden xicotets i a mesura que van creixent s'incorporen al grup dels majors. Estem treballant especialment en eixa part.

04

Com ha pogut afectar la irrupció de la pandèmia generada per la Covid 19 al funcionament del Grup? Precisament on brilla el Grup és en les actuacions que han estat temps sense poder-se realitzar per evitar aglomeracions de públic. Heu tingut baixes o el Grup ha resistit?

E: Baixes no però ha fet mal, perquè hem hagut d'ajornar molts assajos, com tot el món.

C: Suspendre actuacions i intercanvis previstos.

E: I a l'hora de ficar-se de nou en marxa sempre costa un poc més, per la por d'ajuntar-se amb tanta gent.

C: Per a nosaltres es pot dir que es gela, i després moure de nou el que estava treballant-se i en portes del 50 aniversari ha sigut complicat, perquè sinó hauríem estat treballant l'aniversari molt de temps abans. Però si l'aniversari no dura un any i dura any i mig, no passa res.

E: Bueno, vam fer la "Jota de quatre" des de casa, en plena pandèmia [durant els dos mesos de confinament domiciliari].

Va ser molt original...

C: La vam fer cada u i després vam fer el muntatge i realment va quedar molt bé, el Grup infantil també va participar, era una manera de dir: Continuem ací.

E: D'alegrar també un poc a la gent.

05

Quina penseu que és la importància de la part social en el funcionament i cohesió del Grup?

E: És molt important, el bon rotllo del Grup, nosaltres en totes les eixides i ajuntades que fem ens ho passem molt bé, independentment de que cada qual siga de sa mare i de son pare, quan eixim som un, som Grup, la veritat que el portar-se bé amb el company fa molt.

Quina relació teniu amb altres entitats culturals o d’altre tipus del poble?

C: A Biar la relació entre associacions és bona, de fet a l'Ajuntament hi ha un Consell de Cultura del què formem part, a l'igual que hi un altre d'Esports. En el nostre cas totes les associacions culturals i la relació entre totes és molt bona, de fet hi ha dos grups de danses al poble i la relació és totalment cordial. Hi ha un festival de cooperativisme que cada any organitza la Cooperativa Elèctrica i participem quatre associacions, de fet hi havia més que volien entrar i s'han hagut de fer dos. Col·laborem uns amb altres, a la Colla els hem demanat ajuda nosaltres a ells, a Sagueta, també hem participat en el festival de la banda de música... és a dir, sense cap problema.

I amb altres entitats Grups d’altres municipis del nostre entorn o d’altres llocs?

E: Sí, de fet estàvem participant en un festival que es diu "Dansant pels pobles", vam participar en sis pobles, però a banda d'això sempre tens contacte en altres pobles diferents.

C: El projecte "Dansant pels pobles" era molt xulo perquè participàvem tots en tots els municipis, el que passa que vam fer la rodà per tots i ara supose que es deixarà descansar uns anys i es reprendrà i es tornarà a pegar la volta. En els intercanvis anem nosaltres i després torna l'altre grup i en molts grups, no en tots, però en molts, continuem tenint relació, o bé amb membres d'eixe grup o hi ha grups que han repetit, com és el de Valderrobres (Terol), que a partir de la relació entre els grups va vindre després l'agermanament dels municipis, això va néixer pel primer intercanvi que van tindre els dos grups que es va plasmar en un agermanament entre pobles.

06

És important això. Què penseu que aporta el Grup de Cors i Danses al ric teixit associatiu i cultural de Biar?

E: Volem pensar que gràcies a que existeix el Grup de Cors i Danses no s'han perdut ni els balls, ni les cançons, ni la música, i esperem que siga així per molts anys. 

C: Com a Grup sempre estem oberts a col·laboració tant d'altres associacions com de l'Ajuntament, quan ens han demanat col·laboració, per exemple amb la recuperació dels Balls del Jesús, el Grup va col·laborar, en les danses populars... en les publicacions que puguem col·laborar i per allò que puguem col·laborar estem oberts. Ens devem també a les administracions, l'Ajuntament, tant l'actual com els anteriors sempre han col·laborat amb el Grup, i nosaltres sempre hem respost. Si hi ha una gala solidària per exemple, o la parròquia, l'ajuntament... el Grup està format per persones i el que necessitem és relacionar-nos i participar de les activitats.

Com valoraríeu la salut actual del Grup i la projecció del Grup de Cors i Danses? Sembla que amb tanta gent jove està assegurat el seu futur també.

E: Crec que la salut actual és prou bona, tenim gent de totes les edats i tots tenen ganes de treballar pel Grup.

C: Com en totes les associacions és cíclic, la gent s'incorpora de jove, després se'n van a estudiar fora, i la gent que estava estudiant fora tornen i se'n queden uns quants...

E: Va rodant, sempre hi ha gent...

C: Sempre va quedant gent. El principal problema és sempre la música, perquè la nostra rondalla, podem dir que els seus membres porten des de l'inici del Grup, estan 50 anys ininterromputs, i algun ballador també, com Jeromo. Les persones tenen totes les ganes del món, però com és lògic tenen les seues limitacions i veuen que no acaben de tindre un recolzament [un relleu generacional], es veuen un poc forçats a haver de seguir per la responsabilitat que van assumir en el seu moment, que ja està més que complida, 50 anys! Però en la societat actual sembla que la música de corda costa més [d'incorporar components a la rondalla], no és ací, és en tots els grups. Hem tingut moltes èpoques que va entrar molta gent jove [a la rondalla].

E: Però per motius professionals o personals s'ho hagueren de deixar.

C: I han anat quedant els de sempre, però en fi, hem passat totes les partitures per a que puguen tocar-se i també han hi hagut altres èpoques en què s'han donat classes. Seguirem treballant en esta direcció, hui per hui hi ha continuïtat segura.

07

Logotip dissenyat amb motiu del 50 aniversari del Grup dissenyat per José Luis Ribera Soler

Si voleu afegir alguna cosa més?

C: Sols que intentarem dur a terme tots els projectes que s'han programat per al 50 aniversari, que costarà, perquè no podem ajuntar-nos, quan sembla que podem, torna a hi haver més restriccions [per la situació sanitària], però si no les fem en un any, les fem en dos.

E: Però la intenció és la de tirar avant diversos projectes.

L'article té 976 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).