Imprimir aquesta pàgina

Javi Bernabeu: "Després de quasi 13 hores i quantitat d’anècdotes, vàrem entrar a meta, amb la bandera del Centre Excursionista i un somriure “de pam”. A partir d’aquí, no he parat de fer curses"

Ens acostem al món de l'esport a través d'una nova edició de l'espai de Biar Digital 'Fent poble', en esta ocasió amb Javi Bernabeu Molina, qui ens explica la seua passió per la realització de proves extremes com ara les 24 Hores d'Ultrafons de Barcelona o l'Ultratrail de Montblanc. També on fixa les seues metes i d'on ve la seua passió per la pràctica de l'esport.

Per Biar Digital coneixem els teus reptes en proves com ara l’Ultra Trail de Montblanc o les 24 hores d’Ultrafons de Barcelona, entenem que afrontar estes proves tan dures tindrà prèviament una inclinació per l’atletisme.

M’agrada prou l'atletisme, diria que els esports en general, però no he sigut un gran practicant. És cert que a l'escola vaig fer uns anys d’atletisme, però mai amb resultats destacables. Practicàvem moltes disciplines diferents: carreres, salts, llançaments, marxa... pense que ens divertíem molt i vam fer un bon grup. Després, va venir l'institut i la universitat i, com la majoria, vaig canviar d’activitats d’oci. Alguna marxa BTT i poc més. 

16

L'inici d’aquest nou interès per l'ultrafons va començar, sense saber-ho, farà 10 anys. A 2011 vaig decidir anar a fer sòl una part del Camino de Santiago. Després d'uns mesos sortint a caminar per Biar, vaig estar 12 dies fent uns 30km diaris, caminant. Va ser una gran experiència i, a la tornada, em trobava fort i amb ganes de seguir gaudint de la muntanya. Per casualitat vaig sentir parlar d'una cursa-caminada a Forna, prop de Pego, la Botamarges. Aquesta cursa tenia 63 Km i podia fer-se caminant, a bon ritme. Tenia 2 mesos per preparar-la. Ja havia fet caminades de 40 Km... podria fer una miqueta més corrent i caminant? Allí vam anar José Antonio Sanjuán (Sentella) i jo i, després de quasi 13 hores i quantitat d’anècdotes, vàrem entrar a meta, amb la bandera del Centre Excursionista i un somriure “de pam”. A partir d’aquí, no he parat de fer curses.

01

Com et prepares per a realitzar les proves tan dures com l’Ultra Trail de Montblanc o les 24 hores d’Ultrafons de Barcelona?

Aquestes són proves exigents, on hi ha que combinar preparació física, preparació mental i també, molt important, coneixement d’u mateix. L'últim punt és clau i, de vegades no es comenta: saber com es comporta el teu cos amb l’altura, amb la son, amb deshidratació, amb fred, quantes hores puc córrer sense menjar, quin és el ritme adequat per fer més quilòmetres... l'experiència és fonamental. Afrontar una prova de 24 hores o dos dies i pensar que no vas a tenir cap contratemps, és de bojos. Aquí és on entra la preparació mental, i quan més llarga la prova, més importància té. És prou probable tenir uns quants episodis d’eufòria i altres tants d'afonament al llarg de la prova. Hi ha que preparar-se mentalment per suavitzar aquestos “picos”, i no deixar-se portar per sensacions a curt. Hi ha que saber gaudir de l'esforç. Arribar a la meta és una tasca dura, ja ho sabíem abans de ficar-se!

02

Finalment, tenim la preparació física. És evident que, quan millor estigues físicament, més capacitat tens per a que la teva actuació siga millor. Normalment entrene en solitari. Tracte de fer totes les sortides possibles durant la setmana abans d'anar a treballar -aproximadament d'una hora i mitja- i, els caps de setmana, fer alguna sortida de quatre o cinc hores. Pense que la continuïtat és més important que acumular volum de manera puntual, i menys lesiu. Pegar-se “panxades” mai és una bona opció. També és important trobar els teus propis ritmes.

03

A banda d’estes proves que hem nomenat i que coneixem per Biar Digital has afrontat altres proves diferents?

Sí, des del 2011 hauré fet unes 50 proves. A més de maratons de muntanya, com l'antiga Marató del Aneto (2012), la de Javalambre (2012), la de Río Mundo (2013) y la de La Sagra (2014), també he fet maratons d'asfalt, com València (2013), Roma (2014), París (2016) o Barcelona (2019). Si parlem de proves d'ultrafons, les més emblemàtiques de muntanya que he fet són UTMB (2017) i CCC (2019), totes dues als Alps. A nivell nacional també vaig poder gaudir de la CSP Penyagolosa, a Castelló, Bosques del Sur, a Cazorla o Desafío Aitana, a Alacant, totes elles de més de 100 Km. També tinc un bon record de GR10, a València o de Vuelta al Aneto, a Benasque o Cavalls del Vent, a Girona. També he experimentat a proves d'ultrafons en pista i circuits mixtes, participant 3 vegades a proves de 12 hores i tres més de 24 hores. A aquestes proves no hi ha kms predeterminats, cada participant fa tots els que pot en el temps marcat i guanya qui més n'ha fet al final.

04

També afrontes proves menys exigents?

Al principi sí, feia proves del circuit de Curses de Muntanya de la FEDECV, d'uns 20 Km i altres més populars però actualment preferisc un bon entreno de 2-3 horetes a i reservar les curses per ocasions més especials.

05

Quins consells donaries a qui vulga afrontar una prova com la del Montblanc?

No tenir presa a estar a la línia de sortida, hi ha que gaudir del camí per arribar allí. Agafar experiència a altres proves més curtes i amb entorns semblants. No és el mateix fer 1.000 positius al nostre terreny que, per exemple, als Pirineus amb zones tècniques i on, si ve una tempesta, tot pot complicar-se.

11

Quan llegim els teus reptes amb l’Ultra Trail o les 24 hores d’Ultrafons ens assalten molts dubtes, especialment quan estàs al mig de la natura. On dormiu els corredors i corredores? Com mengeu? T’assalten dubtes mentre realitzes la prova? En què penses?

A proves com la UTMB no es dorm. Cada 3-4 hores hi ha una zona d’avituallament, on pots trobar de tot: fruita, sopa, pasta, barrites, formatge, fuet, isotònic. També banys portàtils, metges, etc. Els primers classificats no estan ni un minut, tenen assistència i sòlament mengen gels. Els “diesel” ho agafem amb més calma i aprofitem per descansar una miqueta, sobretot quan les forces són limitades. Hi ha dos grans avituallaments, on pots canviar-te i fer una parada més extensa. Hi ha que pensar que la majoria de corredors que finalitzen la cursa tarden més de 40 hores, sense dormir!

12

A les 24 hores d'Ultrafons de Barcelona la cosa és diferent. Estem a una pista d'atletisme. Hi ha carpes on els corredors deixem tot el necessari. Cada dos minuts passes per davant del teu lloc. A peu de pista també habiliten un espai on mai falta beguda, fruits secs i fruita, de manera que no necessites parar de córrer. Al principi ningú vol parar però, la realitat és que molt pocs aguanten la monotonia de córrer tant de temps a ritmes tan continus i hi ha un pavelló cobert habilitat per qui necessite dormir. Molta gent també descansa o dorm en les carpes obertes. En l'última prova inclús jo vaig tenir que dormir una hora, quan va arribar la nit no em trobava bé i vaig haver de parar. Descanses una mica i, a seguir!

13

Normalment gestione bé la part mental a les curses. El cos sòl ser prou més resistent del que pensem, quasi mai el posem al límit. El cervell sempre tracta de trobar “recompenses” a curt termini: busca trobar l’excusa perfecta per parar –la recompensa a curt – i no amb la satisfacció d’arribar –recompensa a llarg-. Hi ha que “enganyar” a la ment, és clau estar focalitzat, concentrat amb l’activitat. Hi ha algunes maneres de despistar al cervell: establir rutines, fraccionar objectius, recordar moments agradables, parlar amb el del costat, escoltar música... i, si anem a la part física, entrenar amb fatiga o son i tractar d'assimilar sensacions per la a cursa, pot ser interessant.

09

On marca Javi Bernabeu Molina les seues pròximes metes?

Hi ha una prova a Grècia, la Spartathlon, que m’agradaria preparar i poder acabar. Té una part històrica, ja que recorre el trajecte des d'Atenes a Esparta, segons conta l'historiador Greg Heródot, el que va fer Filípides quan l’enviaren a buscar ajuda per la batalla de Marató. 

10

Però, realment, el que més em motiva és poder seguir marcant-me nous reptes i gaudir de cada sortida feta per a la seva preparació, amb cada persona amb la que comparteixes il·lusions, experiències i fatigues, amb els nous llocs que vas coneixent... Tal vegada, eixe Camino que vaig fer fa deu anys, ha marcat la meva vida més que qualsevol cursa.

07

08

14

15

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris

Articles relacionats (per etiqueta)