• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Josep Lluís Bernabeu: "Si aquest llibre servira per a que la gent coneguera millor el nostre país em donaria per satisfet"

Josep Lluís Bernabeu: "Si aquest llibre servira per a que la gent coneguera millor el nostre país em donaria per satisfet"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Josep Lluís Bernabeu: "Si aquest llibre servira per a que la gent coneguera millor el nostre país em donaria per satisfet"

Després de "Les serres de la Foia de Castalla - 26 excursions a peu" (2014) i "Seguint els camins de l'aigua" (2017), Josep Lluís Bernabeu Rico ens porta un nou llibre: "Els boscos valencians" (2020), per al qual encara és possible adquirir-lo des del Verkami, amb esta entrevista descobrim les claus d'este nou treball de l'autor castellut qui té estrets vincles amb Biar.

Transcripció: Beatriu Garcia Masià

Estem en una nova entrevista per a Biar Digital, al nostre espai Fent Poble. Ens trobem en el Santuari de la Mare de Déu i bo, agrair-te Josep Lluís Bernabeu Rico la teua participació en l’entrevista.

En primer lloc, parlem del teu llibre ‘Els boscos valencians’, després de ‘Seguint els camins de l’aigua’ i ‘Les rutes per la Foia de Castalla’. Ens trobem que vols editar un nou llibre, ¿què t’ha portat a editar aquest nou treball?

En principi la bona acceptació dels altres dos, la prova és que el primer d’ells, el de les serres de la Foia de Castalla està ja exhaurit, i el segon porta també bones vendes i bona acceptació. I aquest llibre, el que m’ha portat este llibre era eixir ja un poquet de l’espai de la Foia de Castalla, de la Comarca de l’Alcoià i extendrem per tot el país. Igual el buscar també el fet de donar a conéixer els valors naturals dels boscos de tot el País Valencià.

Has utilitzat novament el micromecenatge Verkami, entenem que t’ha funcionat bé les dues voltes anteriors.

Sí, molt bé. I pareix que esta volta també porta molt bon camí. La veritat és que és una bona oportunitat no només de coneixer el treball, el aconseguir una part d’eixe finançament del que puga costar el llibre, sinó també és una manera de garantir la venda de part de l’edició.

De moment queden encara 2 dies per a col·laborar, és a dir que qui vulga fer-se en el llibre encara està a temps per aquest sistema. Després els posarem a la venda en llibreries com hem fet en els altres dues. I la idea és eixa, vendre’l ja directament en mà.

Entenem que ací a Biar en les papereries i llibreries del poble el trobarem també.

Sí, sí, per suposat, en les dues.

A quin públic va adreçat aquest tercer llibre ‘Els boscos valencians’?

No només per a la gent que té afició a la muntanya o per als excursionistes que tenen també molta experiència, sinó també per a tots els públics. Per a tot aquell que vulga gaudir del nostre patrimoni forestal més que siga en passejades curtes. Cal tindre en compte que en aquest llibre n’hi ha 19 boscos diferents i cadascun d’ells és molt diferents uns entre altres. No hi ha una unitat entre ells, no hi ha una ruta per cadascun d’ells de la mateixa facilitat o dificultat, no. En aquest cas, d’aquests 19 boscos, n’hi ha alguns en els quals hi ha una ruta, altres que tenen fins a tres. Ja dic, està dirigit a públics molt diversos, la majoria són rutes molt faciletes. I més que des del punt esportiu, en aquest cas té més a vore amb la botànica, la varietat d’espècies de cadascun dels boscos, la composició dels ecosistemes… El que fa que la gent puga tindre interés a descobrir aquests valors, fins i tot la gent que no entenga massa de plantes li pot ajudar a aprendre un poquet de botànica. Hi ha obres molt més completes i científiques, açò és per a tots els públics.

Bo, jo m’incluisc entre els teus lectors, tu ho saps, però quin motiu donaries als teus actuals o potencials lectors i lectores per a adquirir i llegir aquest tercer llibre?

Una d’elles per a conèixer els nostres boscos perquè per als valencians i fins i tot en el món de l’excursionisme a voltes tampoc coneixem espais naturals llunyans d’ací, fora del nostre entorn. Ens quedem en el que tenim prop i desconeixem la resta del país. Aleshores, si aquest llibre servira perquè la gent coneguera millor el nostre país jo em donaria per satisfet.

Com són els boscos valencians? Per altra banda, creus que els valencians i valencianes som conscients de la riquesa que tenim i de la necessitat de la seua preservació?012

Bé, en el llibre apareixen descrits els 19 boscos, com he dit, d’aquests 19 hi ha alguns que tenen una ruta, altres dos, altres que tenen tres… apareixen moltes fotos de les plantes que anirem trobant en ells, sobretot de les que fan que cadascun d’ells siga diferents. Pins trobarem en tots, hi ha plantes comuns a tots els boscos, aleshores, jo en el que més he incidit és en els trets diferenciadors entre ells. Dins d’aquests boscos, hi ha de climes molt diversos, pluviometries diverses, altituds, orientacions… De tal manera que és un recull de tota la diversitat florística i forestal que tenim.

Entenem que l’Alcoià i el Comtat tindran algun bosc o alguna presència en el llibre.

Per suposat, m’he centrat molt més en les comarques centrals però des del Maigmó l’Empenyador que serien els situats més al sud fins al Penyagolosa. I a part d’eixos 19 boscos al final en un annex hi ha fotos d’altres 41 boscos, sense descripcions, sense dades , sense cap informació, que abastarien més territori encara, seria des de la serra de Crevillent el més al sud fins a l’extrem nord, la Tinença de Benifassà.

En Novembre de 2017 vam fer l’entrevista on vam parlar del teu llibre ‘Seguint els camins de l’aigua’ jo et vaig preguntar que semblava que buscava resuscitar un passat industrial pel que fa a l’aigua en les nostres comarques, què busques ressuscitar aquest nou treball?

Jo diria que el principal objectiu és fer conscient a la gent de la diversitat que tenim en el nostre país, ja que, com he dit abans és molt desconeguda per als propis valencians i valencianes.

D’alguna forma és una reivindicació de l’entorn natural, també davant d’amenaces com el canvi climàtic o els incendis forestals.

I per altra banda la necessitat de conservar aquests boscos, ja que has tret el tema dels incendis forestals, el bosc del capítol 11, està dedicat al Surar de Pinet i la Puigmola, poc abans del gran incendi del 2018, quan vaig anar ahí a prendre nota de les plantes que puguérem trobar. Bé, al poquet temps es van cremar 3.000 hectàrees i res del que apareixerà al llibre malauradament queda actualment. Per altre costat el fet de fer veure que, depenen d’on estiguen situats i quin clima tinguen, els nostres boscos tenen una capacitat prou eficaç. De vegades ens empenyem en que cal repoblar les zones cremades o degradades i la natura té la suficient força com per a tirar endavant, sense la necessitat de l’actuació de l’home. De vegades és pitjor el mal que es fa o ficar espècies que no corresponen a eixe bosc com puga ser el pi blanc, que és el que s’està duent a terme de forma massiva. Tenim la prova que és un error, com hem pogut veure en l’última nevada [el 20 de gener], molts dels pinars que s’han anat repoblant estan actualment tots destrossats per la neu. Hi ha voltes que ens hem de donar compte de què volem una verdor ràpida, volem que lluïsca prompte un bosc postís però és millor deixar que la natura actue per si mateixa.

Hem tingut aquest estiu passat l’exemple en Beneixama, vora a 1.000 hectàrees cremades.

Sí, i de fet ara si anem per allí tota la vegetació arbustiva està tota rebrotada, han passat uns sis o set mesos i ja hi ha una catifa de verdor altra volta.

Dins de la tragèdia, són bones notícies.

Això és cert.

Dons ens quedem, recomanem el teu libre ‘Els boscos valencians’, molta sort en el Verkami i animem a la gent a què s’apunte a col·laborar i que vaja molt bé. Ens imaginem que tindràs algun acte previst de presentació.

Sí, el divendres 28 de febrer en Castalla tenim el primer acte de presentació i bé, si algú hi ha col·laborat en el Verkami i vol tindre el llibre en mà… allà anem a estar. Moltes gràcies.

L'article té 199 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).