• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Associació de Pensionistes: "Volem dedicar temps a les persones més majors, però també a les menys majors"

Associació de Pensionistes: "Volem dedicar temps a les persones més majors, però també a les menys majors"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Associació de Pensionistes: "Volem dedicar temps a les persones més majors, però també a les menys majors"

Amb els canvis socials que enfrontem el concepte de l'etapa de la vida que segueix a la jubilació i finalitzar així les obligacions laborals ha vingut canviant amb el temps i no és permeable als canvis que patim. Afrontar una jubilació activa amb diferents activitats i la convivència amb altres persones que també disfruten d'esta etapa del cicle vital és un del principals objectius de l'Associació de Pensionistes de Biar, amb qui dialoguem en esta nova entrega de 'Fent poble', concretament amb una representació de la seua renovada Junta Directiva, amb la seua presidenta Marisol, Antonia (vicepresidenta), Pepe 'Maik' (secretari) i Vicente, com a tresorer de l'associació.

Què vos va dur a formar part de la Directiva de l'Associació?

Marisol: Bo, la primera raó va ser que no volíem que es perguera, i per això ens vam juntar i vam dedicir portar-ho avant. És una associació de molts anys i inculcar-la en el màxim possible d'activitats és la nostra intenció.

Com dius és una de les associacions més veteranes del poble...

Marisol: Diria que sí, i pel que fa a número d'associats crec que som la més gran, enguany són 535, s'ha apuntat molta gent amb 34 altes noves. Per a que una associació funcione i tinga uns ànims per estar amb ella i portar avant unes idees.

Com definiríeu el vostre dia a dia en l'associació?

Pepe 'Maik': Vam començar sent un grup que estem molt units, quan fem una crida per qualsevol cosa venim, a més a més tenim molt bones intencions de fer coses sempre i quan puguem. De moment estem contents amb tot el resultat que tenim. L'any passat hem fet un any amb activitats com la Setmana Cultural, el dia de la patrona... són activitats que han agradat a la gent, fem el màxim que podem i que la gent es quede contenta, eixa és la nostra intenció.

Diríem que el vostre treball és portar el control de socis, planificar les activitats...

Pepe 'Maik': Clar, cada qual tenim el nostre càrrec. Marisol com és sabut és la presidenta, és la que "ens infla". Vicente du el tema dels comptes, Antonia vicepresidenta i jo sóc el secretari, el que fa totes les cartes, al que boneguen i el que s'emporta totes les garrotades.

Marisol: I al que li manem tota la faena. 

Antonia: Però la veritat que qui porten la faena grossa són Marisol, 'Maik' i Vicente.

Marisol: Som qui venim tots els dies i portem el pes de l'associació.

Diuen que tot el món hauria de passar per una Junta Directiva d'una associació per saber com costen les coses, no?

Marisol: La junta treballa molt per l'associació, hi ha voltes que ens diuen coses que... haurien de passar tots per una associació, saber de les responsabilitats i treball de la junta i el que fem per les persones associades, haurien de passar i saber la seua faena, més la presidència, perquè eres qui dones la cara i prepares les coses juntament amb els meus companys que són estupendos, sense ells no podria. Anem a una, la junta és principal. Algunes persones parlen i no saben què és tindre un càrrec així, tindre una etapa i passar tots per una directiva, siga la que siga.

La junta dels agüelos és un poc complicada, perquè si fas unes coses tots no ho accepten, però nosaltres procurem fer coses per a que la gent vinga, per això han de tindre un mirament per a ajudar-nos, si fem una activitat que col·laboren i que vinguen, fins ara hem fet moltes coses que han tingut molta acceptació.

Pepe 'Maik': Nosaltres també estem a expenses de que la gent ens demane i nosaltres farem el que podrem, no es tracta de que nosaltres fem per exemple un viatge per a distraure a la gent, no. Poden plantejar coses de fer, per exemple un grup de teatre i que nosaltres treballem sobre eixes idees. Estem limitats en moltes coses, però per una part negociem i lluitem per respondre a les demandes.

Quins serien els objectius de l'associació?

Pepe 'Maik': Els objectius poden ser molts, per exemple quan vam entrar a la junta ací hi havia un servici de podòloga, que per cert s'ha reforçat molt perquè ve molta gent. Una altra intenció pel que fa a servicis per als majors és equipar el servici de podologia amb una camilla perquè tenim una que cal pujar a bots, vam sol·licitar una a Diputació amb la intenció de fer un localet que servira d'infermeria amb la podòloga o tindre servici de fisio, una massatgista... un servici per als majors. Eixes persones han de cobrar com és natural, però si cobren deu sempre te'n cobren menys. És una cosa que nosaltres la discutim.

També tenim molta ansietat amb un tema que estem en negociacions i que és una llàstima, però estem parlant amb l'Ajuntament que ens ha rebut molt bé, però sembla ser que els costa molt, no es tracta de posar un bar, però sí una xicoteta cantina que pugues fer-te alguna cosa, perquè ve la gent de la gimnàstica, del tai-chi, i fer-te allí un pa torrat o un got de llet, també al migdia una cerveseta... a la vesprada el cafenet i en definitiva donar-li un poc de vida a açò. També estem oberts a totes les idees que té la gent, jo vull formar un grup de teatre, hi ha una persona que s'ha brindat a ajudar-nos, no tardarem en anunciar-ho. També fem viatges culturals... idees hi ha moltes, però tot això està en roda. Demanem que no ens critiquen, sinó que ens proposen, estem oberts a tot el món, qui vulga saber que pregunte.

És el vostre temps que utilitzeu de forma altruista en bé de les persones associades també...

Marisol: Naturalment, venim ací i la horeta i mitja diària no te la lleva ningú, a banda d'atendre el telèfon perquè telefonen moltes persones per a organitzar coses o si volem fer qualsevol activitat, no sols és el temps que estem en el Centre, sinó tindre també el telèfon sempre disposat.

A curt termini teniu alguna activitat prevista?

Marisol: Tenim un viatge que es va canviar la data per la neu que es realitza 31 de gener, 1 i 2 de febrer, un viatge de la federació d'associacions de pensionistes, nosaltres estem obligats a anar, tant el secretari com jo. També el 15 de febrer tenim una bereneta que farem de sobaquillo, anem a vore si la gent li agrada i ve. Anirà tot a escote, si no va bé ja miraríem si es repeteix, també el 29 tenim un altre viatge que anirem a una bodega. ÉS una forma d'animar a la gent a que isca i que col·labore i sobretot passar-ho bé.

004

Per anar acabant com s'ha comentat l'associació passa de les 500 persones associades, un percentatge important respecte a la població de Biar.

Marisol: He de dir que som l'associació més gran del poble, el dia de la patrona vam tindre una gran acceptació, van vindre 450 persones, quan l'aforament està sobre les 480. Això ja és moure a la gent.

També heu comentat que heu tingut moltes altes...

Vicente: Ací la majoria de baixes són forçades perquè la gent va faltant... llevat d'alguna persona que es dóna de baixa, i les altes segons la gent s'acosta a la jubilació va donant-se d'alta.

Pepe 'Maik': Este any volem dedicar-li temps a persones molt majors i volem dedicar-li temps a persones menys majors. Si cal dur-li un servici a una persona major a casa cal fer-ho, i si és una persona més jove que vinga i anime un poc açò. Però fan falta diners.

Amb diners torrons.

Vicente: Tampoc ens podem queixar, perquè d'un lloc i altres... l'Ajuntament col·labora, la Cooperativa [Elèctrica] col·labora, la Diputació també... i la gent va col·laborant. Entre la berena i tot això hem d'agrair a les panaderies que han col·laborat.

Marisol: Si sol·licitem la col·laboració ens la donen i estem molt agraïts, de seguida estan amb nosaltres.

Vicente: Els viatges també ens han anat bé, perquè sempre queda algun ingrés a l'associació. Veurem si continuem igual.

Per últim si alguna persona vulguera formar part de l'associació què hauria de fer?

Vicente: Simplement vindre amb el carnet d'identitat i ja està, un parell de fotos i de seguida soci.

Si voleu afegir alguna cosa més...

Antonia: Agrair a les tendes i persones que han col·laborat amb nosaltres.

La importància també del comerç local i de les empreses locals que reverteixen al poble.

Marisol: Nosaltres també intentem comprar-hjo tot al poble, és el que ha de ser. Els supermercats d'ací del poble i col·laborar amb ells, ja que ells també ho fan amb nosaltres. La cosa va rodant, tots han de rebre i la majoria també són socis.

Enhorabona per la faena que feu en bé de Biar i de l'associacionisme local.

L'article té 77 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).