• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Bárbara Luna Camarasa: "Encara que no he tingut fills s'han volcat en mi els meus nebots i nebodes"

Bárbara Luna Camarasa: "Encara que no he tingut fills s'han volcat en mi els meus nebots i nebodes"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Bárbara Luna Camarasa: "Encara que no he tingut fills s'han volcat en mi els meus nebots i nebodes"

Europa encara despertava del malson de la I Guerra Mundial (1914-1918), tot i que per fortuna Espanya va ser neutral en l'enfrontament. En eixe context, el 21 de desembre de 1919 neixia la protagonista d'esta nova entrega de 'Fent poble', Bárbara Luna Camarasa, coneguda popularment a Biar com "Barbereta". Amb ella conversem sobre les vicissituds d'una llarga vida, l'estima de la família, les festes o el treball, així com els canvis socials.

LA LLARGA VIDA

Quin és el secret de la llarga vida?

Per a estalviar un "duret" si havia de menjar-me una xulla em menjava una sardina, i vaig anar estalviant des de que em vaig casar amb 23 anys i me'n vaig anar a Pamplona a treballar amb el meu home. No teníem dies de descans, ni diumenges ni res, aleshores no pagaven com ara, el poc que portàvem d'allà ho estalviàvem perquè jo només volia fer-me una caseta, encara que fora en el castell. He sigut bona administradora.

06

ELS CANVIS EN LA SOCIETAT I EL TREBALL

Com creu que ha canviat el poble i la societat a Biar?

Ha canviat molt i em pareix molt bé, però l'únic que no m'agrada és que la gent jove no fa cas de la gent major, perquè jo als meus nebots i els joves els dic el que pense, si m'agrada açò o no m'agrada allò, però diuen que la gent major diem tonteries i no és així.

Tinc una anècdota que quan jo era menuda anava tocant la guitarra -en aquells anys això estava mal vist que una dona ho fera-, mon pare em va corregir i de seguida vaig fer cas. Sí que estava ben vist que la dona cantara però no que tocara la guitarra.

Una altra anècdota que tinc és que tinc una tia que quan la veia carregada amb la compra sempre anava a ajudar-la, ella em deia "Barbereta eres molt xicoteta" però jo valenta li deia "puc tia, puc", jo sols tenia 8 o 9 anys.

01

Sap que ara la gent jove a banda del problema que nomena ha d'anar-se'n a buscar-se la vida fora de Biar...

I jo també vaig tindre eixe problema, com he dit als 15 dies (1942) de casar-me me'n vaig anar a Pamplona a fer faena, em vaig clavar en una fàbrica que feien gel, era d'un amo molt ric. Era un treball dur en el què acabava tota mullada, ja que en un lloc tenien la fàbrica i més lluny la tenda per vendre, aleshores calia portar el gel de la fàbrica a una càmera -per a translladar-lo-. Vaig estar sis anys ajudant al meu home, va ser molt dur, no sé com no m'he mort, es veu que el Senyor em vol massa...

A Pamplona anàvem de març a octubre, pujàvem a València en el tren i veíem que estaven fent les Falles... i fins al Pilar [octubre] no tornàvem al poble, però ací continuàvem treballant, ací les dones buscaven per a entrecabar [llevar les males herbes en els camps de cultiu], tot açò eren hortes [del carrer la Barrera cap a l'avinguda d'Alacant].

02

Quan anaven a Pamplona trobaven molt a faltar el poble?

Sí perquè ací es quedaven mon pare i ma mare, i el meu germà i germanes, quan els nomene tinc llàstima.

Ara que els nomene recorde que a ma mare la van criar en el Camp de Mirra, ella es va quedar sense mare als tres o quatre dies. Un any quan tenia nou anys més o menys, la meua iaia tenia catarates i el meu iaio també, i li van dir que no se m'emportaren a Castella [a acompanyar a son pare i sa mare de Bárbara], i li ho van dir a Mariano, mon pare, ell era molt bo, estàvem molt emparaetes per mon pare. Mon pare va pensar que sa mare ja no veia quasi res i que faria les comandes i netejaria la casa jo, encara que sols tenia nou anys, i em vaig quedar amb ella i amb ell.

07

Bárbara (dreta) amb la seua germana María, a l'esquerra mirant la fotografia de front

Vosté també va treballar en la teula quan molts biaruts i biarudes anaven a Castella clar.

[Riu] Això era abans de casar-me, quan era xicoteta, picàvem terrossos i no paràvem de fer faena.

05

Pensa que la gent vivia millor abans o ara?

Jo vivia feliç, tenia una gran veu, en el cor de l'Església o també alguna "jota". Mon pare m'acompanyava amb la guitarra, però ara no puc ni quasi parlar. De fet este matí també he tocat les castanyetes [les castanyoles].

LES FESTES

Les Festes de Maig com pensa que han evolucionat?

Durant les festes no estàvem ací, perquè mon pare era "tejero" i a l'estiu ens n'anàvem a fer teula, i no estàvem mai. Quan he estat ací m'han paregut molt bé i molt boniques, però no les he disfrutat quan debia, llàstima perquè jo era molt alegre i molt balladora i haguera disfrutat molt, però nosaltres se n'anàvem prompte i no les podíem disfrutar.

I ara li agraden?

Sí, a mi m'agrada tot [riu]. Però no és el mateix que estar de jove, em pareixen bé però molts anys me les he perdudes.

03

Barbereta, segona per l'esquerra, amb les seues germanes i el seu germà

LA FORMA DE VIDA I LA VIVENDA

Pel que fa als canvis en la societat la gent abans treballava al camp fins que es van incorporar a les fàbriques.

La gent ara no sap el que és fer faena, nosaltres treballàvem tot el dia, no una hora ni dos ni tres, tot el dia, diumenges i festius... no teníem ni un poquet de descans. Si jo quan veníem de Pamplona ens haguérem gastat els diners que guanyàvem en anar-nos-en a descansar uns dies no hauríem pogut estalviar res. Per fortuna vam poder comprar-nos la caseta on actualment visc que estava tota vella [al carrer la Barrera], i posteriorment la vam arreglar.

Les cases d'ara són més confortables que les d'abans veritat?

Clar, nosaltres la vam arreglar quan vam poder. Teníem amos i van dir que ens posaren totes les comoditats necessàries perquè ens ho mereixíem, i que ja tornaríem els diners en poder, però vam preferir no empenyar-nos i no vam demanar els diners. Açò era una bodega, hi havia un pis dalt, i quan va faltar el meu marit i jo no tenia les cames bé, van dir de vendre la casa i comprar un piset però jo vaig preferir arreglar a la part de baix un piset on viure i ara visc molt contenta en ma casa després d'arreglar-ho. Dalt està el pis, és tot una cambra, és pot fer un altre, era la il·lusió del meu home i meua tindre la caseta.

04

LES NOVES TECNOLOGIES

Vosté té telèfon mòbil?

Jo que vaig a tindre! Això no ho conec jo ni ho he conegut.

I què li pareix que tot el món va darrere del telèfon mòbil?

No em pareix mal, però vindrà dia que fins als números i tot no sabran...

09

I els ordinadors i Internet?

Res, jo això no ho he manejat mai...

La meua iaia pensava que Internet era un home, què li pareix?

[riu] Ah sí? jo tot això no ho he conegut, però ara fer els càlculs de cap no ho sabran fer... i la gent jove em diu "vosté no és d'ara" i no em fan cas.

Trobe que ja ho tenim bé i podem finalitzar l'entrevista?

Ah, això era una entrevista?

Clar dona! La conversa que ha tingut amb mi... vol dir alguna cosa més?

L'únic que vull dir que encara que no he tingut fills s'han volcat els nebots i les nebodes en mi. Han vingut a celebrar els cent anys amb mi i estic molt agraïda del recolzament de la família i el carinyo. També de les xiques que em cuiden, estic molt contenta.

L'article té 127 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).