• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • José Selva: "Biar i qualsevol poble necessiten un centre de dia"

José Selva: "Biar i qualsevol poble necessiten un centre de dia"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
José Selva: "Biar i qualsevol poble necessiten un centre de dia"

La salut és un factor fonamental en la vida de qualsevol persona, és sabut que la carència de salut no ens permet un desenvolupament normal i centra en eixe cas tota la nostra atenció i esforç per recuperar-la. Parlem amb motiu del 25 aniversari del Centre de Salut de Biar amb José Selva, metge, i Andrés Huertas, coordinador dels infermers i infermeres del centre, amb qui fem un xicotet recorregut per l'atenció a la salut al nostre municipi, sobre les primeres passes del Centre de Salut a Biar fa un quart de segle, sobre l'envelliment de la societat, així com de les reivindicacions per una part important de la població local de dotar a Biar d'un Centre de Dia.

Abans de l'obertura del Centre de Salut de Biar per què decidiu dedicar-vos al sector sanitari?

José Selva: En el meu cas ve de quan estudiava en l'institut, ja m'agradaven els temes de biologia i de relació amb la gent, i poquet a poquet t'encamines. El tracte amb la gent és una cosa bàsica per a nosaltres i per ací vam anar.

No es pot dir que siga com qualsevol altra faena...

Andrés Huerta: Són vocacionals, és un treball al què et dediques i s'ha de tindre vocació de més o menys temps.

Voluntat de servici públic...

AH: Exactament.

Abans que s'inaugurara el Centre de Salut com s'atenia a la gent a Biar?

JS: Jo quan vaig vindre ací fa com 30 anys vaig començar passant consulta on està la Policia actualment, en la Torreta. Era una consulta molt primitiva, perquè no hi havia històries [mèdiques], no hi havia ordinador, lògicament, i la gent entrava segons anaven arribant. Havies de portar en compte els medicaments que portava la gent perquè no estava molt estructurat. Els especialistes crec recordar que no estaven a Villena tots, calia desplaçar-se fins i tot a Alacant o Elda. Les analítiques tampoc no estaven com estan ara, és a dir, que la medicina comparada d'aquella època a la d'ara ha tingut un canvi progressiu però prou sever i molt bé.

D'allà vam passar provisionalment al Convent, uns mesos, fins que finalment va vindre el Centre de Salut.

En el Convent era la Casa del Metge?

JS: No, en el Convent era en unes sales que hi havien allà molt grans amb uns sostres altíssims i allà pareixíem ahí... alguna cosa estranya allà col·locats [riu], i vam estar allà... no sé perquè va hi haver una reforma, estava pendent que s'obrira el centre este i en la Policia hi havia una reforma i va hi haver un problema i allí vam estar.

El centre de salut té relació amb altres centres, amb les institucions o amb la Regidoria de Sanitat de l'Ajuntament de Biar?

AH: Nosaltres funcionalment estem dins del Departament de Salut d'Elda, tenim una direcció específica per a l'atenció primària que se situa a l'hospital d'Elda però que abarca tots els centres de salut d'este departament, 11 o 12 centres de salut. 

Estem ací en el límit, en la perifèria, en l'atre extrem està El Pinós, i entre mitges totes les poblacions que hi ha ací: Elda, Villena, Novelda... localment tenim relació amb Servicis Socials, amb l'Ajuntament, ara per exemple estem desenvolupant un taller de la cura del cuidador de cures informals, que és una figura molt important per a mantindre l'actual sistema de salut, perquè la societat cada volta està més envellida, estan en domicilis, i nosaltres no podem abarcar totes les cures que és necessari portar a estes persones -ni Serveis Socials tampoc-. Aleshores sobretot tenim també contacte amb Serveis Socials d'ací de l'Ajuntament.

Com es veu des dels professionals de la sanitat i el centre de salut la reivindicació de la construcció d'un centre de dia per a Biar i/o d'una residència de persones majors?

JS: Com tot el món sabem l'evolució de la societat cada volta és més major, la gent arriba a tindre més anys i la taxa de població d'edat avançada va en augment. És un sector que necessita d'ajuda i estar sobre ells, és un sector molt demandant de l'assistència i que enc cada poble puga hi haver un centre de dia on es recullga a esta gent i es faça tota classe de servicis és ideal.

Biar i qualsevol poble necessiten un centre de dia. Ací hi ha una plataforma que s'està menejant per intentar aconseguir-ho i des d'ací ho recolzem.

De fet des del Centre de Salut en la vostra relació amb el poble organitzeu o participeu en activitats d'ajuda a la prevenció o millora de la salut de les persones, no?

JS: Clar, ací fem alguns tallers i xarrades enfocades a això com ell ha dit abans.

AH: En el nostre sector que és l'atenció primària, la prevenció és primordial. Quan hi ha una fase aguda entra l'ajuda especialitzada, l'hospital, però nosaltres estem més enfocats a les cures i això engloba la prevenció.

És possible que la prevenció siga encara una assignatura pendent de cara als vostres pacients?

AH: El potencial d'atenció primària és alguna cosa que es portar parlant molt de temps, sí que és cert que una part important dels recursos van destinats a les fases agudes. El fet d'invertir en la prevenció, fa que els resultats siguen més a posteriori. Aleshores fer una aposta real per l'atenció primària, per previndre la malaltia està bé, però està un poc pendent. També sent realistes els recursos necessaris per a un hospital, per exemple ara ve la campanya de la grip on es desborden els sistemes, són recursos que cal que estiguen al dia.

JS: Nosaltres seguim la directriu que segueix el Departament de Salut d'Elda, i com és lògic sempre s'està treballant, però quan més se faça pitjor... 

Penseu que des de la Sanitat Pública s'està preparant l'escenari en el què per l'envelliment de la població la piràmide poblacional acabe d'invertir-se?

JS: S'està preparant però com no se sap encara com va a ser l'explosió de tot l'envelliment... és possible que ens pille no tan preparats com seria d'esperar. Jo em done compte a través dels anys en la meua consulta com és molta la gent major que ve i quan mire la gent que tinc en la llista hi ha una taxa molt alta de gent major que està arribant ja a 80 o 90 anys. I clar veus que la demanda és molt forta i també el gasto.

La Sanitat Pública ve d'anys de retallades, com s'ha viscut i si vosaltres penseu que heu recuperat els nivells previs a estes retallades.

AH: A nivell de substitucions, de material... no hi ha cap tipus de problema. El que sí vam patir va ser en l'atenció continuada de les urgències, que en lloc de ser contínua com ara durant les 24 hores del dia es tancava durant la nit. Eixe servici es va recuperar.

JS: Tots sabem que a Biar la quantitat de gent no munta, està molt estable. El fet que estiga tan estable amb el que teníem i amb el que s'ha recuperat tenim uns nivells prou bons. Tant de consultes, com de servicis, com de guàrdies -que ja estan recuperades-... pense que Biar és un poble prou afortunat a nivell sanitari.

Si voleu afegir alguna cosa més?

JS: Volia fer un recordatori de la gent que des que que estic ací hem estat en el Centre com és don Fernando Díaz, Carmelo qui també va estar en l'inici del Centre, Carmen Pilar que està des que es va obrir, Rosalía que està en el servici de neteja i també va començar amb nosaltres. Posteriorment va vindre Andrés i la resta de gent. Després hem anat canviant però qui t'he nomenat al principi són els que estàvem des del principi.

AH: La columna vertebral. José Luís i Tomás en el mostrador des de l'inici pràcticament.

JS: També pense que el fet d'obrir el Centre de Salut va marcar un abans i un després en la sanitat ací a Biar. Com he comentat abans vam passar d'aquelles consultes més rudimentàries a un centre, a un espai i uns servicis millors.

L'article té 97 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).