• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • José Javier Palazón: "Tot el món ens coneix i creem un vincle del policia al ciutadà que va un poc més enllà del que es puga generar en una ciutat gran"

José Javier Palazón: "Tot el món ens coneix i creem un vincle del policia al ciutadà que va un poc més enllà del que es puga generar en una ciutat gran"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
José Javier Palazón: "Tot el món ens coneix i creem un vincle del policia al ciutadà que va un poc més enllà del que es puga generar en una ciutat gran"

Quan parlem de la Policia Local acostumem a destacar el seu paper de mediació en algun conflicte, també del seu paper pel que fa a la qüestió vial, principalment. Tot i això i com podrem veure en la nova entrega de "Fent poble" que vos presentem a continuació, el paper dels huit agents de la Policia Local amb el seu cap, José Javier Palazón al capdavant va molt més enllà, ja que com destaca l'oficial participen en tot allò que passa al poble: urbanisme, seguretat ciutadana i vial, educació, medi ambient, prevenció de la violència masclista, sanitat... Parlem amb Palazón sobre el paper de la Policia Local a un poble menut com Biar per a posteriorment fer un segon bloc de preguntes que ens acosta a la seua figura personal com agent experimentat amb 16 anys al nostre poble.

LA LABOR DE LA POLICIA LOCAL

Quina és la labor de la Policia Local en un poble menut com Biar?

És i deu ser igual que en qualsevol altre municipi, cal tindre en compte que nosaltres com agents de l'autoritat ens devem a unes lleis que són iguals per a tots, igual té que estiguem en un poble menut que en un gran, llavors per eixa part tenim la part negativa que tenim les mateixes obligacions que qualsevol policia que puga treballar en un municipi gran on podem estar recolzats per molts companys. Perquè accidents de trànsit amb víctimes mortals, amb danys materials, violència de gènere, baralles tumultuàries... això existeix en poblacions grans i xicotetes, quin és l'avantatge? que en les xicotetes ocorren amb molta menys freqüència, però quan ocorren l'actuació és la mateixa. No és diferència una violència de gènere d'un municipi gran a un xicotet, ni un accident, la diferència és que nosaltres estem un de servici, en ocasions dos [agents], i com l'actuació és la mateixa ens genera un problema gran, però la part positiva és que coneixem a tot el món, tot el món ens coneix i creem un vincle del policia al ciutadà que va un poc més enllà del que es puga generar en una ciutat gran, i això és la part que més m'agrada en eixe sentit. 

Dins de l'organigrama de la Policia Local quina seria la teua funció com a cap?

És la mateix que els agents, perquè jo tinc eixe caràcter d'agent de l'autoritat, de cara a la llei he d'actuar igual que ells, si hi ha un atestat o qualsevol actuació en el carrer tinc l'obligació d'acudir. I tot el que acarreja la jefatura pel que fa a burocràcia, organització, control, totes les actuacions que ocorren al carrer, que els agents desenvolupen després les seues parts de servici diari, tot això passa per mi. Les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any la Policia Local treballa, a pesar de ser xicoteta, suposa un esforç gran per al municipi, per als ciutadans, per als agents però paga la pena. 

Després eixes actuacions les derive a totes les regidories. La Policia participa en tot: urbanisme, trànsit, medi ambient, sanitat, seguretat ciutadana... totes les regidories que existeixen en un municipi, la Policia Local té participació directa o indirecta en totes. Després ho porte a cada regidoria per a tractar de buscar la millor solució possible.

Després està la relació amb les institucions, amb la Direcció General de Tràfic (DGT), amb Diputació, amb la resta de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, amb Policia de la Generalitat, Policia Nacional, Guàrdia Civil... ha de hi haver una coordinació a l'hora de treballar amb la Junta de Seguretat Local.

Quin seria el vostre dia a dia com a cos policial?

Una de les coses del dia a dia que per a mi és de les més importants i que per desgràcia, és una de les que menys es valoren és la prevenció. Moltes voltes la prevenció dóna lloc a que la gent pense o diga "mira, tot el dia passejant"... que jo ho puc entendre, perquè cada u si no estem treballant en el nostre sector no tenim perquè comprendre... però des d'ací sí que ho fem i la prevenció és principal, no estem tot el dia passejant, el que estem fent és prevenció. La prevenció evita molt, si hi ha molta prevenció, hi ha poca delinqüència, i això és molt important. Després tenim allò fixe, el que no falla: les entrades als col·legis, a l'IES, la zona d'esplai de l'institut en les immediacions pel presumpte tema de menudeo que puga existir, el trànsit diari i més del mateix, fem de tot, des de recollir un animalet que està al carrer i no té amo, que a la millor no ens podria competir a nivell de si no hi ha perill per al trànsit no tindríem perquè fer-ho... però per què no hauríem de fer-ho? si és un bé per a tot el món i l'agent va a sentir-se millor d'haver-ho fet, clar que sí. Des d'ahí fins a tot el que ens obliga a fer la llei, situacions desagradables o situacions fàcils.

Valores que la relació amb el poble seria una relació positiva?

Espere, crec i desitge que siga així, perquè és el que més busque, més en un poble menut com Biar, que és un poble menut en quantitat d'habitants, però en extensió no és gens xicotet, i en bellesa per a mi també és molt gran. És una relació que jo vull que siga bona i espere que ho siga, i a més a més jo ho sent així. I a la gent que treballa amb mi, els companys jo crec que també ho senten així, si bé és cert que a la millor hauria de ser el poble qui hauria de dir com ho sent, però jo per les actuacions que tenim, el dia a dia, la col·laboració ciutadana que demanem... perquè per a mi ells són un altre policia més que tenim al carrer, tenim mil ulls al carrer, per tant també ens interessa per al nostre treball tindre bona relació amb ells. Crec i desitge que siga bona.

Com valoraries el vostre treball al municipi?

El treball que fan els meus agents que estan al carrer per a mi és excepcional, en esta vida tot és millorable o diferent, no ja millorable perquè a la millor és millorable per a uns i des-millorable per a altres. El que sí que tinc clar és que la gent que tinc treballant al carrer, tots ells donen el 100% de sí mateixos. Tots som persones, no tots estem sempre al 100% però per a mi ho donen i és el que jo valore, el servici que donen és bo. Però en definitiva entenc que hauria de ser el poble, que és qui rep el servei el que hauria d'opinar.

En novembre de 2015 Biar Digital publicava una notícia del diari Información sobre que la Policia havia rebut un curs de 500 hores de formació per combatre la violència masclista dins del Pla contra la Violència de Gènere, quina valoració fas?

És una pena i una desgràcia que encara hagem de parlar d'açò com a notícia, la veritat és que seria fantàstic que no es parlara d'açò, no perquè no siga notícia o deixe de ser-ho, sinó perquè seria meravellós que no existira o foren casos molt aillats. Tots sabem que per desgràcia encara existeix molta [violència de gènere], perquè en el moment que hi haja una ja és molta, les administracions ens consta a tots que fan un gran esforç per a que això no siga així, però a dia de hui encara existeix i no sé fins a quan estarem bregant.

És complicat que un poble tan xicotet amb huit agents hi haja gent molt professional? en este cas per a mi no ho és. El de les 500 hores que has comentat tenim al company Toni que es va especialitzar en violència de gènere i des d'aleshores fins ací per nosaltres ha sigut fantàstic. S'ha notat molt. Ell m'ho diu: "jefe, això, o allò", és una passada. Les xavales i els xavals en l'Institut... perquè això va portar a les xarrades en l'Institut. Ja se solten i et pregunten, ja notes com certes conductes que ells no sabien o pensaven que podien estar generant violència de gènere, les veuen i les corregeixen, perquè no les feien perquè volgueren generar un mal a ningú, ni físic ni psíquic, però era una cosa que ho portaven i es donen compte de que el camí no era bo. I parlem del mateix, prevenció. L'ideal no és que es genere el problema i solucionar-lo, l'ideal és que no es genere el problema, i com s'aconsegueix això? des de l'arrel, i on està l'arrel de tot? en els xiquets, en la formació, en la generació que ve. Aleshores d'ahí va ser el tema de les xarrades en els centres educatius, que són qui comencen a despertar les seues hormones, com es diu l'edat del pavo. Una cosa estupenda i meravellosa, d'ahí també fa poc que hem llançat un protocol d'actuació pel tema de la violència de gènere que ací també vull agrair als tècnics de Servicis Socials que estem molt units amb elles.

S'ha realitzat el protocol amb el company que comentava amb elles i ho hem enllaçat per al dia a dia de la Policia, i t'he parlat de Toni sobre violència de gènere, però podria parlar-te de qualsevol dels huit agents que tinc, com ara de Lorena que ha treballat en municipis grans i està especialitzada en atestats, de Jara que no deixa de fer cursos i pense que ha de tindre un currículum que no li cabrà en la carpeta..., podria parlar-te d'Alejandro en el tema de l'educació vial, que tot ve també pel tema dels menors, Cristina en la comissió de seguretat vial, que es realitzen durant tot l'any campanyes a nivell de l'Alt i Mitjà Vinalopó, Cristian, que és el nou, però no per això està menys experimentat, perquè el notes amb molta gana de treballar i ja els veterans que està Goyo en urbanisme, amb tot el que comporta, i José Miguel ["Morilla"] que porta més anys que el palo la bandera com se sol dir, i sembla que siga el primer dia que treballa.

Però en este cas violència de gènere ho porta Toni i estem encantats amb eixe tema.

LA FIGURA DE JOSÉ JAVIER PALAZÓN

Per què tries fer-te policia?

La meua primera intenció era fer-me bomber, i encara no ho descarte [riu]. Ja em vaig fent un poc major però eixa era la meua primera intenció. Per a mi és un luxe poder treballar per ajudar als demés, és la funció principal del meu treball en la meua opinió. Partit d'ahí podria haver sigut bomber, policia local, sanitari. Per què policia? aleshores el meu germà ja era policia, em va animar i em va donar una espenta i em vaig posar a estudiar, vaig treure la plaça i molt content.

Algun motiu especial pel qual no has format part del Cos Nacional de Policia o de la Guàrdia Civil?

M'hauria agradat igual, perquè en definitiva també és un treball per ajudar als demés, quina diferència veig entre les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i la Policia Local? a banda de que els considere companys, que és el que ha de ser perquè hi ha molt bona coordinació entre nosaltres... i és ideal per al ciutadà i els resultats... la Policia Local tu tries on vols, després has d'estudiar i has d'aprovar però tries on et presentes. On aproves et quedes, Policia Nacional i Guàrdia Civil et poden destinar.

Em considere molt familiar, tinc família, dos xiquets i la meua dona, i vull estar amb ells. Aleshores, desplaçar-me a altres llocs d'Espanya has d'arrossegar a la família o estar lluny d'ella. Per això m'interessava més la Policia Local. 

Com acabes en Biar?

Em vaig presentar a Biar pel fet d'aprovar la plaça i amb el temps intentar acostar-me més al meu lloc personal, on visc, però ja fa prou de temps i ací continue, així que alguna cosa tindrà Biar que em va fer quedar-me ací.

Perquè quant de temps portes ací al poble?

Porte des d'agost de 2002, ja són 16 anys, que em vaig presentar per a després desplaçar-me i no m'he mogut, he tingut ofertes. Molta gent té ofertes, tant econòmiques com d'ascendir, com de proximitat a la teua família i vivenda. Per què no les he pillat? pel que he dit abans, alguna cosa hi haurà a Biar que em fa quedar-me i espere que siga molts anys més, així és com ho sent.

Entres com agent de la Policia Local i posteriorment ascendeixes a la jefatura.

La primera plaça que vaig agafar ací en 2002 va ser d'agent, i en 2007 va ser quan va eixir la plaça d'oficial i va ser quan vaig començar a fer-me càrrec de la jefatura. No és res que esperara ni que ansiara, jo estava a gust amb els meus companys i a les ordres del meu cap, estava molt a gust. El canvi es nota, es nota per a bé en algunes coses però també es nota per a mal en altres, la responsabilitat augmenta, no és el mateix ser depenent de les teues 8 hores de treball que ser dependent de les 24 hores del dia dels teus agents, que en definitiva ells treballen, i les novetats te les donen a tu i has de mediar i treballar amb això.

Abans d'estar a Biar no havies estat en altres municipis?

No he estat, sols ací, vaig aprovar ací i m'he quedat. Tampoc ho he intentat, vaig començar com a interí i després vaig tindre plaça fixa, supose que no m'ha fet falta i si estic ací per alguna cosa serà. I molt agraït d'estar ací.

Amb això ens quedem, amb la labor de la Policia Local. Cal dir que entrevistem a José Javier però darrere d'ell està tot el cos de la Policia Local amb eixos 8 agents que fan el seu treball, tu els coordines però t'entrevistem a tu en representació de totes i tots. Per molts anys i per este treball que també feu pel poble.

Gràcies a vosaltres, vinga Eduard.

L'article té 153 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).