• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Ángela Palazón Conca: "És important que mentalitzem als més menuts que el futbol pot ser de xics i de xiques"

Ángela Palazón Conca: "És important que mentalitzem als més menuts que el futbol pot ser de xics i de xiques"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Ángela Palazón Conca: "És important que mentalitzem als més menuts que el futbol pot ser de xics i de xiques"

Des de ben jove, als cincs anys d'edat, Ángela va començar a practicar l'esport, concretament el futbol, tot i que es va insteressar per altres disciplines, finalment va ser este primer el que més li va agradar. Va jugar fins als 14 anys amb el Biarense, edat a partir de la qual no es pot continuar en els equips masculins jugant amb altres xiquets per a passar a fitxar per l'Sporting Plaza Argel d'Alacant.

Tot i això, recentment ha canviat el futbol pel futbol sala, fitxant per l'Sporting Hèrcules de Sant Vicent. Ángela atresora un gran palmarés amb títols a nivell autonòmic, estatal i europeu, a més a més de ser la guanyadora en la I Gala de l'Esport de Biar com a millor esportista senior local, decidit pel vot popular, tot i que l'entrevista es va realitzar un parell de setmanes abans de la Gala.

Per què vas triar en primer lloc el futbol i ara et dediques al futbol sala?

Crec que no hi ha una explicació que diga "per aquesta raó vaig triar el futbol" des de xicoteta l'esport sempre m'ha agradat, quan era menuda ja anava amb un baló, em va agradar i sí que és cert que va hi haver una temporada que convinava el futbol amb patinatge o atletisme, però finalment em vaig inclinar pel futbol. No tinc una explicació, sempre m'ha agradat i vaig decidir que anava a dedicar-me a això.

Recentment has fitxat per el Sporting Sant Vicent Hércules de futbol sala, però fins arribar ací has portat una evolució, quina ha sigut?

Vaig començar en cinc anys ací amb el Biarense jugant amb els meus companys de classe, equip masculí. Vaig jugar fins a Infantil, que arriba als 14 anys i ja no et deixen jugar en categoria masculina. No havia pensat continuar perquè equips femenins prop de Biar no hi havien, però vaig rebre una telefonada de qui era el meu entrenador i em va dir "el divendres se n'anem a Alacant que anem a provar un equip", vaig anar, vaig prova i he estat deu anys en el mateix equip i enguany he canviat al futbol sala i he fitxat per l'Hèrcules de Sant Vicent.

01

Campiona d'Europa 2014 a Rotterdam amb la Universitat d'Alacant

Sempre que parlem del fubtol o futbol sala que practiquen les xiques apostillem el "femení", cosa que no passa amb el masculí, quina seria la teua visió del fubol sala que practiqueu les xicones?

Crec que estem evolucionant. Fa uns anys no es veia res però poc a poc se'ls va donar més importància, ara en la TV pots vore partits femenins tant de futbol com de futbol sala. Per exemple la Selecció espanyola s'està televisant, ara també el de futbol sala. Els caps de setmana Gol TV està retransmetent partits de la primera divisió femenina, poc a poc anem evolucionant, encara que queda molt però estem creixent.

Quins creus que poden ser els motius pels quals als xiquets i a les xiquetes se'ls va conduint cap a uns o altres esports diferents?

És curiós perquè pareix que el futbol és "xics", el bàsquet és "xics"... arriba el voleibol i és "xiques", i estem equivocats perquè al final no hi ha cap llei que diga que el futbol siga de xics i les xiques no puguen jugar. Crec que és important que mentalitzem als més menuts que el futbol pot ser de xics i de xiques, no porta el nom dels xics, i que ells mateixa siguen conscients de que qualsevol xiquet o xiqueta pot jugar al mateix esports, i que ells mateixos siguen els que ajuden a això, perquè si hi ha una xiqueta que vol jugar i els xiquets diuen que "el futbol és de xics i no pot jugar" o es posen a jugar i no li passen el baló... Cal mentalitzar als més xicotets per a que ells vagen ficant això i ajuden.

02

Campiona d'Europa 2018 a Coimbra (Portugal) amb la Universitat d'Alacant

Al principi de l'entrevista has comentat que vas jugar amb el Biarense fins als 14 anys, després no vas poder continuar. Com veus esta qüestió a nivell local?

Quan vaig estar jugant era l'única xica que ho feia. Sí que va hi haver algun anys que alguna altra xica s'animava i això, però recorde ser l'única. A dia de hui no sé si hi ha alguna xiqueta jugant. Sé que és complicat però sóc conscient que hi ha moltes xiquetes a les què les agrada el futbol, aleshores cal fer força per a que les que s'animen puguen jugar. Jo vaig estar ací jugant amb xics fins als 14 anys i he estat de meravella, he sigut una més.

A la millor el Biarense i el FS Biar poden agafar la iniciativa de poder començar a formar equips femenins.

Sí però fa falta que hi haja gent, és un poble xicotet i si a voltes ja és complicat crear un equip masculí, crear un equip femení... però el primer és que si hi ha xiquetes que volen jugar que vagen al Biarense i juguen amb xiquets, i si després resulta que hi ha prou xiquetes, per què no crear un equip femení? estaria molt bé. O directament crear un de femení, a la millor moltes xiquetes s'animen, és qüestió de provar i "tirar-se", és una piscina i cal provar.

03

Campiona d'Espanya amb la Selecció Valenciana Sub-18

Com veus l'esport a nivell local? una valoració general de les diferents disciplines esportives que es practiquen al poble.

Crec que és molt bona, a més pròximament serà la I Gala de l'Esport, jo crec que s'està donant molta importància, s'està treballant amb força i és molt important per a que cresca l'esport.

Què li diries a les xiquetes que volen seguir els teus passos?

Que si els agrada que no tinguen por, que vagen a per això. Jo he jugat sempre amb xics, i si m'han dit alguna cosa m'ha donat igual, he tirat avant. Que no tinguen por, si els agrada alguna cosa que lluiten, que treballen i s'esforcen per aconseguir-ho, els impossibles no existeixen, i si t'agrada intenta-ho, després ja es vorà, però cal intentar-ho.

04

Campiones d'Europa 2018

Eixe "què diran" en els pobles menuts sembla que moltes voltes és una barrera.

Sí, però ací a Biar en cap moment s'ha deixat de costat ningú pel fet de ser xica, tot el contrari. Jo he estat ací i sempre he sigut una més, com he dit abans. Superbé i supercontenta, i si ara una xiqueta s'animara seria igual.

Durant estos vint anys de pràctica del futbol i el futbol sala amb què et quedaries?

Són moltes medalles, molts moments, però finalment amb el que et quedes és amb les vivències. L'experiència, els viatges, les amigues i amics que traus gràcies a l'esport, pareix que tot siga futbol, però no és així, hi ha moltes coses darrere: com ara un aprenentatge enorme, i crec que al final es tracta d'axiò, d'aprendre, de disfrutar, i tot el que portes darrere com les amistats i les experiències.

05

Celebració d'un gol durant la pretemporada d'enguany amb l'Sporting Hèrcules de Sant Vicent

És possible guanyar-se la vida amb el futbol sala femení?

Hui per hui és molt complicat, si ja hi ha equips masculins que els costa, imagina't en el femení que sempre va un escalonet per darrere, però confie en que en un futur la cosa vaja evolucionant i per què no les xiquetes que ara són menudes sí que puguen dir "puc viure de l'esport", però és complicat.

Per últim on posa Ángela la seua meta?

La meua meta és aprendre, disfrutar i créixer. Vaig any rere any, disfrutant, aprenent i creixent tant en allò personal com en allò professional.

06

Entrega medalles Campiones d'Europa junt a la Universidad de Málaga també campions d'Europa, Coimbra 2018

Enhorabona pels teus èxits durant estos anys i per portar el nom de Biar allà on vas.

Moltes gràcies a vosaltres per donar força i donar suport a l'esport i tot allò que va passant a Biar.

07

Primer partit amistós de pretemporada amb l'Hércules F.S.

L'article té 145 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).