• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Paco Pepe: "Vindre a l'alberg dóna a conéixer el poble, més que l'alberg es coneix per Biar"

Paco Pepe: "Vindre a l'alberg dóna a conéixer el poble, més que l'alberg es coneix per Biar"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Paco Pepe: "Vindre a l'alberg dóna a conéixer el poble, més que l'alberg es coneix per Biar"

Biar compta amb nombroses instal·lacions per donar resposta al seu atractiu turístic, entre elles l'alberg de Biar. Parlem amb Paco Pepe Carpena Muñoz, que és el principal responsable de la gestió de les seues instal·lacions des de l'any 2006. Paco Pepe ens posa al dia de com és el seu dia a dia, de l'evolució durant estos 12 anys al càrrec de l'alberg, així com del futur incert que obri el final de la concessionària a l'actual empresa, les Quatre Fulles.

Quan es va fundar l'alberg de Biar?

Jo no estava treballant quan es va fundar, però per història i investigacions que he fet, en el Catastre figura l'any 1993, però molta gent que ha vingut diuen que l'alberg estava obert molt abans.

Va començar com una iniciativa pública o privada?

Això caldria preguntar-ho a Alfonso Camañes, qui fora director del CEIP i ara és director de la Intercomarcal, ell va ser qui va estar en tot el jaleo i va ser un dels promotors de l'alberg. He estat parlat amb ell i documentació més bé no hi ha molta.

Quin és el número de pernoctacions anuals de l'alberg?

Ara estem en un ratio de 9.500 pernoctacions, és prou alt comparat amb el que hi havia abans, ha pujat molt.

Quin és el tipus de públic que sol tindre l'alberg?

HI ha de tot, no té un client definit. Tenim segons èpoques, ara estem en estiu i tenim campaments, el mes de maig i juny tenim la majoria de gent que ve són col·legis, fins de cursos, acampades, etc... i altre tipus de client que tenim són les famílies. També tenim els dinars, classes que venen de Villena o Biar... tenim també joventuts de partits polítics, de clubs, com ara d'atletisme, voleibol, ciclisme... l'alberg mou una quantitat exagerada de diferents àmbits.

Has comentat que teniu més de 9.000 pernoctacions anuals, quina és l'evolució que heu tingut durant estos anys?

Mirant dades en el 2012 estàvem parlant de 5.000 pernoctacions, menys de fet, l'any que l'empresa esta [la que gestiona l'alberg] agafa l'alberg, si hem pujat en 5.000 pernoctacions serà que estem fent les coses bé i ve molta més gent.

Amb quines instal·lacions compta l'alberg actualment?

L'aberg està reformat, té sales, habitacions, també la piscina, tot i que no estava en funcionament, estava buida i era tres voltes més gran que la que hi ha ara. Però ara en tenim i això atreu molt. Recorde que al principi venien els grups i havien de baixar al poliesportiu i això tallava molt el tema de vindre grups. Des de fa quatre anys que es va fer la piscina açò és una meravella.

Actualment quants llocs de treball genera l'alberg?

En plena temporada està generant 8 o 9 llocs de treball, en hivern estem treballant sobre cinc o sis persones, no al 100% però de punta a punta d'any treballem entre huit i nou en temporada alta i cinc o sis en baixa, un número important de treballadors.

Quin és el funcionament i l'administració de l'alberg, el vostre dia a dia.

Cada personal té el seu treball, en recepció ens encarreguem quasi de tot: del manteniment, la piscina, recepció de reserves, de grups, atenció a la gent, ajudem en cuina, després està el tema de la cuinera, que és pur i dur cuina, i el tema de la neteja que és el mateix.

Ens centrem ara en la teua figura, quan vas començar a treballar ací?

Vaig començar en 2006, vaig entrar per a fer caps de setmana per la nit, en recepció. Després van eixint coses, si m'interessa manteniment, després quan es va privatitzar es va canviar el tipus d'empresa i com sabíem fer-ho pràcticament tot l'empresa va decidir deixar a una sèrie de gent i ací estem peleant, dirigint l'alberg i fent de tot.

Tenim entés que l'alberg tornarà a passar a titularitat de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), creus que això pot portar canvis?

Hauria de creure que no, però sí que va a canviar. La gestió de l'IVAJ és totalment diferent a l'empresa privada que està ara, segur que va a canviar. No serà igual per a res, tant pel que fa a la recepció, el personal, com van a gestionar-se les reserves, la cuina... podria parlar-te de moltes coses però qui ho té clar són els de dalt, quan ho agafen, és parlar per parlar. Pense que l'alberg està funcionant molt bé i hauria de serguir-se la mateixa línia, a veure si es fa un símil i s'unifiquen els seues criteris amb els nostres i compten un poc amb nosaltres i podem arribar a fer funcionar l'alberg com està funcionant ara.

Com penseu que pot afectar als llocs de treball que genera l'alberg?

Estem en un ai, no sabem si anem a seguir i hi haurà continuïtat. Això quan arribe el dia ens informaran. El que està clar és que l'IVAJ, la Generalitat, no ens va a contractar com a Generalitat, vindrà una altra empresa, ho gestionen ells i els diaran a l'altra empresa com volen que ho gestionen i esprem que compten de nosaltres.

Obrim un camp més ampli, parlem del turisme, segons dades de l'Ajuntament de Biar hi ha sobre 500 llits al poble entre l'hotel, cases rurals, hotel rural... quin és el paper de l'alberg dins d'esta oferta?

L'alberg funciona sol, és un enclau en el què no hi ha molts albergs en la zona, aleshores més que atreure el turisme és una instal·lació que atreu a la gent, no podria dir-te que la gent ve pel que és Biar, hi ha gent que ve i no coneix el poble i després el visiten i els agrada. Pense que vindre a l'alberg dóna a conéixer el poble, més que a la millor l'alberg es coneix per Biar, és el que diu molta gent.

També hi ha gent que ve ací i com tenen els seus temes ni tan se vol baixen al poble perquè està a un kilòmetre, si bé és cert que molta gent baixa, és un atractiu, però si vols enfocar l'alberg diferent al turisme trobe que va un poc separat en eixe aspecte.

El model de Biar ha anat canviant de l'agricultura a la indústria, ara sembla que hi ha una aposta clara pel turisme d'interior, com veus esta evolució?

Tot el que siga treballar per turisme d'interior és bo. Pense que el treball del turisme d'interior s'enfoca molt al que són els hotels, i sobretot les cases rurals, que està bé. però al final la pelea l'ha de fer el de dins, costa molt i hem d'estar tots unificats.

Esperem que el futur siga clar i que sobretot els llocs de treball es puguen mantindre.

Esperem, i moltes gràcies a tu.

L'article té 178 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).