• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Teresa Román: "Les associacions d'Ames de Casa van treballar moltíssim per a que les dones d'ara estiguem on estem"

Teresa Román: "Les associacions d'Ames de Casa van treballar moltíssim per a que les dones d'ara estiguem on estem"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Teresa Román: "Les associacions d'Ames de Casa van treballar moltíssim per a que les dones d'ara estiguem on estem"

De la importància de les associacions socials en som totes i tots conscients, és per això que des de Biar Digital ens hem volgut acostar al dia a dia d'una de les més veteranes de Biar, l'Associació de Dones, Consumidors i Usuaris, en representació de la qual parlen la seua presidenta, Teresa Galvany Baena, i la seua secretària Mª Teresa Román Espasa. Qui aprofiten per fer un xicotet recorregut per la història de l'associació i posen en valor el treball de les dones que les han precedit i el treball de l'associació local per una societat més igualitària i millor, en definitiva.

L'associació de Dones, Consumidors i Usuaris de Biar és de les més veteranes del poble...

Teresa Galvany: Precisament en 2016 vam complir el 40 aniversari de la fundació d'esta associació. En l'actualitat som sobre 400 sòcies tenim algun home que també s'ha fet soci, i pretenem que s'animen i vagen apuntant-se com a consumidors que també són, perquè hi ha homes que són fadrins o divorciats i també fan les seues coses a casa: compren, i tot el que porta dur una casa.

Què va motivar el canvi de nom de l'Associació d'Ames de Casa a l'actual ?

TG: El canvi de nom de l'associació va transcórrer fa dos juntes anterior a nosaltres, el motiu va ser per l'evolució que està doant la vida, vam decidir fer eixe canvi de nom.

Ha afectat d'alguna forma als plantejaments de l'associació a banda que ha permés l'entrada dels homes?

Teresa Román: Actualment ens estem plantejant fer un canvi d'estatuts, perquè el que es demanda actualment és treballar per la igualtat, seguim la Fulla de Ruta de Nacions Unides que és qui porta el tema relacionat amb igualtat i violència de gènere. L'associació sí que ha evolucionat en eixe sentit.

Quines motivacions i objectius teniu a nivell local?

TR: A nivell local de l'actual junta [directiva] la motivació que tenim és treballar per la igualtat, perquè creiem fermament em el Full de Ruta, que en la seua última conferència de 2015 ja va deixar caure que l'objectiu era en 2030 tindre una societat 50/50, i la societat del 2030 són els xiquets i adolescents de l'actualitat. Estem treballant molt en xiquets i adolescents del poble. Enguany hem fet, un treball juntament amb el col·legi de Biar i altre junt amb l'IES amb adolescents de 18 anys que ha sigut una experiència fantàstica.

Treballant les noves generacions i des de l'educació és des d'on es transforma la societat...

TG: Efectivament.

Penseu que aquelles antigues associacions d'ames de casa que venen dels anys 70 després de superar-se la dictadura (1978) pensaven que l'evolució d'estes associacions seria esta?

TR: Elles quan es van fundar no pensaven que podien evolucionar d'esta manera, perquè el objectiu era diferent del de ara, però sense dubte que van treballar moltíssim per a que les dones d'ara estiguem on estem. Considere que en aquell moment van fer una labor superimportant, perquè fins a l'any 75 o 76 les dones, les mestresses de casa estaven... doncs això, a casa, no tenien una relació entre elles, només amb la veïna, i el sorgiment d'estes associacions d'ames de casa van provocar que les dones isqueren de casa, es comunicaren entre elles, van fer els seus viatges, el seus sopars, van ballar i s'ho van passar bomba, van aprendre de salut de cuina, van intercanviar molt entre elles, en el seu moment va ser un moviment molt important que a dia de hui ha durat 40 anys, i a dia de hui el relleu l'hem agarrat, però el camí que han fet elles és molt d'agrair.

Si no fora per elles no estaríem hui on estem ara.

TR: Efectivament.

Penseu que hi ha algun handicap pel qual els homes no acaben de connectar i entrar en l'associació?

TR: Jo pense que el handicap és el nom, l'antic nom, encara que fa temps que està canviat a Biar, i ja tenim altres interessos, però localment l'associació continua coneixent-se com Las Amas, aleshores crec que això als homes i sobretot als joves els tira un poc cap arrere, també es podria aprendre de la gent més major del poble, però sí, crec que a la gent jove li estira un poc això, no ho entenc molt bé perquè aquelles dones van fer una labor molt important, a vore si va animant-se la gent jove i entre tots construïm la societat 50/50 per al 2030.

Des d'ací podeu aprofitar per a convidar a participar.

TG: Des d'ací convidem tant a homes com dones, tant xiques joves com xics a que s'animen i vegen quan fem les xarrades i activitats que són molt educatives i construeix molt bé a nivell personal i anímic.

Hem comentat que un dels projectes més grans que porteu avant és el de "Madejas contra la violencia sexista"...

TR: Formem part des del 2016, consisteix en teixir per la igualtat i visibilitzar les violències sexistes, podria ser altre projecte però la finalitat és visibilitzar. Actualment ja tenim teixits 5.000 metres, fem uns encontres en els què anem afegint. Nosaltres ja li diem la família madejas, ja som una família. L'últim encontre que vam fer va ser a Toledo, a un poble que es diu Ujena, va ser l'última setmana d'abril, i ja portàvem 4.300 mestre, el pròxim encontre és del 8 al 12 de juny, és internacional a un poble de Suècia, Kilinge. Probablement en el 2020 este projecte ja es tancarà, i ja agafarem per banda altra cosa.

Teniu relació amb altres associacions de Dones, consumidors i usuaris d'àmbit comarcal o a un nivell territorial més ampli?

TR: Amb Lucentum a nivell provincial, a nivell comarcal amb les de Beneixama, el Camp, La Canyà... són associacions igual que les nostres. A nivell nacional en la família madejas tenim relació amb moltíssimes, especialment amb les de Madrid, que formen part de la plataforma 7N, que és la plataforma del moviment feminista més gran que hi ha a nivell de tota Espanya. També està l'associació Clara Campoamor, el Objectivo 50/50 que té unes mires molt paregudes a les nosaltres, les de Fuenlabrada (Madrid)... l'últim encontre d'Ujena tenim una proposta que estem encara madurant, ja el va fer una de les associacions que és de Carranque, un poble de Toledo, però quan tinguem el projecte en marxa ja vos ho comunicarem.

Per últim quina penseu que és la vostra aportació al poble, a Biar?

TR: Les dones som més de la meitat de la població. A nivell cultural fem moltes activitats, unes conferències molt interessants que cada volta que les fem tenim un ple, a nivell de psicologia -que quasi sempre ve Adela Albero a fer-les, tot i que tenim altres professionals-. Hem fet altres a nivell de consumidors i usuaris, este hivern vam tindre una que la va fer una de les inspectores de farmàcia de la província d'Alacant, ella ens va donar alguns consells importants com sobre conéixer els cosmètics i com saber utilitzar-los i els controls que hi ha. Més avant tenim projectades més coses.

A nivell d'igualtat, treballem amb els xiquets i adolescents, ens agradaria més tindre més intercanvi amb altres associacions del poble, com l'AMPA del cole o l'AMPA de l'IES o amb l'Associació contra el càncer per fer alguna activitat en conjunt.

Alguna cosa més per part de la presidenta?

TG: Animar a la gent jove que s'arrime i ens conega, que es lleve el handicap de que vindre ací és vindre a fer coses de dones majors...

El punt de ganxo, no?

TG: Efectivament, que vinguen i vegen, a part que també tenim els tallers de ioga o taitxí...

TR: Això és destinat a tot el món.

TG: Efectivament, que vegen que també poden vindre i animar-se a fer un conjunt de tallers.

TR: Se m'ha oblidat comentar que el projecte Madejas culminarà en 2019 o 2020 i acabarà d'una forma molt bonica, fent un documental de tot este temps, tot el que s'ha treballat, el documental ja té títol i serà "360 fils de sororitat" i per això en una plataforma de crowfandint que es diu Goteo, hem estat durant 40 dies, ahir [l'1 de juny] vam tindre la notícia que de que hem arribat al mínim, però encara es pot aportar. Les persones que coneixen l'associació poden entrar a la pàgina de Facebook de l'associació que està l'enllaç i es pot aportar a partir de 5 €, l'associació de Biar estarà en eixe documental i està pensat que es presente en el Festival de Cine de Donostia de 2019, o siga que serà important.

Moltes gràcies i per molts anys més de treball pel poble i per aconseguir els vostres objectius, i esperem que s'anime la gent jove.

TG: Moltes gràcies.

TR: Moltes gràcies a vosaltres per donar-nos esta oportunitat de que ens conega la gent.

L'article té 104 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).