Sergi Gómez: "Calia explicar a la gent del poble qui vindrà, i a la gent de fora on aniran a parar, a un lloc que té una tradició immensa on la gent està ben orgullosa de ser pany de la terra"

La cançó de les diferents Trobades d'Escoles Valencianes que se celebren arreu del País Valencià és un component indispensable en estes celebracions que treballen per reivindicar la força de la nostra llengua arreu de les comarques, així com la necessitat de dignificar-la i defensar-la mitjançant el seu ús i promoció.

Dissabte Biar serà l'escenari de la XXXI Trobada d'Escoles Valencianes de l'Alcoià i el Comtat i per este motiu parlem amb les persones responsables de composar la cançó "Desperta't Reconco!", són Ferran Campos Valdés, compositor biarut, Àngela Martí Quiles, natural de La Canyada i docent de música en el CEIP Mare de Déu de Gràcia, i Sergi Gómez i Soler, natural d'Ontinyent i professor a l'IES Biar de valencià, tot i que actualment exerceix com a docent de llengua i literatura castellana. 

Els nostres protagonistes també ens expliquen la sincronia a l'hora de composar la peça així com què esperen de l'esdeveniment organitzat des de la Coordinadora pel valencià de l'Alcoià i el Comtat, entitat que forma part d'Escola Valenciana i amb el suport de l'Ajuntament de Biar, la Generalitat Valenciana, les institucions educatives, el comerç local i el veïnat del poble.

Com va sorgir la iniciativa de fer la cançó per a la Trobada d'Escoles Valencianes?

Àngela: La iniciativa va sorgir de la comissió organitzadora de la Trobada 2018, esta comissió està formada per professors del CEIP Mare de Déu de Gràcia de Biar, per professorat de l'institut, gent de l'AMPA i gent de la Coordinadora pel Valencià. Vam pensar  que les dos persones adequades per a fer la cançó eren Ferran, com a compositor d'ací del poble, i Sergi, per a fer la lletra de la cançó de la Trobada.

Quines inspiracions i quins referents vos han inspirat o vos heu fixat a l'hora de composar la cançó de la Trobada?

Ferran: El que vaig fer va ser escoltar cançons d'altres anys, perquè la meua música no és d'eixe estil i vaig vore el que s'havia escrit abans en la Trobada. Vaig escoltar diferents cançons i finalment vaig triar un estil que és molt pròxim al de Dani Miquel, un cantautor que composa música infantil en valencià. Eixe crec que és l'estil més adequat al de la Trobada d'enguany.

Entenem que quan una persona composa una cançó, una persona soles com li passa a Ferran, pot ser siga més fàcil que si vos heu de coordinar les tres?

Sergi: No va ser gens difícil, perquè ens vam reunir a l'Institut, ell [Ferran] va dir la seua idea, jo la vaig captar immediatament, i a partir d'ahí vaig començar a desenvolupar la lletra, a veure com es podia fer que fos una cosa que implicara prou a Biar, i que recollira també bona part dels tòpics. El que passa és que va ser molt complicat triar entre tanta cosa típica que hi ha al poble, però finalment crec que va ser una cosa prou reeixida.

F: Normalment és al contrari, primer la lletra i després la música, però esta volta ha sigut al revés...

S: Ferran tenia una idea molt clara, molt neta i molt aclaridora, a partir d'ahí no va ser tan difícil.

Quines opinions vos estan fent arribar o quins ímputs noteu?

A: Per la meua experiència com a docent, en primer lloc la música ha sigut molt adequada, perquè utilitza també instruments molt similars als instruments escolars. I a més a més és una música que es pot adaptar perfectament a interpretar-se amb flautes, xilòfons... a l'escola, la qual cosa ha fet molt fàcil el treball també dins de la classe. Al mateix temps m'han arribat opinions d'altres escoles pel tema del Festitrò, la gent anava telefonant-me mestres i anaven donant-me l'enhorabona per a que la transmitira a Ferra i a Sergi, perquè era una música que havia agradat, en primer lloc a la gent d'ací del poble, però després quan la música ha eixit fora del poble també ha agradat als escolars i als professors d'altres coles.

Què és allò que volíeu transmetre amb la vostra composició?

S: Calia transmetre la idea d'escoles, de la llengua i de la seua acollida al poble. Però també calia explicar en certa manera qui són els que vindran: un total de 36 pobles i això és una llista ben ampla, recollir tot això dins de la cançó no va ser gens fàcil, però sí que va hi haver una intenció des del principi. Explicar a la gent qui vindrà, i als de fora que vindran on aniran a parar, a un lloc que té una tradició immensa, on la gent està ben orgullosa de ser pany de la terra, qui obri i tanca el Regne, amb tot el que això implica, i a partir d'ací també va eixir la idea del Reconco, que va estar ben trobada, perquè no m'imaginava que a la gent li fera tanta il·lusió... de fet he escoltat per ahí el títol de "Desperta't Reconco!" com si fora un crit de guerra, està molt bé.

Se suposa que és una miqueta "vendre Biar" a fora...

S: Efectivament.

La cançó de les Trobades s'ha convertit en un element essencial

Hem viscut també el Festitrò amb xiquets i xiquetes de nombrosos col·legis de la comarca, lògicament la vostra cançó "Desperta't Reconco!" formava part indispensable d'esta festa, com la vau viure?

A: Primer això du una feina prèvia molt intensa per coordinar a tots els coles i per poder parlar amb tot el professorat que venia eixe dia, però pense que és una eina molt positiva per a l'alumnat sobretot, perquè és una manera de posar en pràctica davant dels altres coles el que han estat estudiant, el que han estat treballant durant un curs davant d'altres alumnes iguals. Al mateix temps venen i coneixen el poble, coneixen algunes de les tradicions de Biar, que és també un dels principals objectius que considere de la Trobada, conéixer el poble on venen.

Lògicament més avant poden vindre a passar uns dies, o a dinar, o a conéixer el poble...

A: Clar, és un punt de partida per a conéixer el poble.

Estem a pocs dies de la Trobada, el dia 9 de juny ja està ahí, què espereu de la Trobada d'Escoles Valencianes de l'Alcoià i el Comtat que se celebra a Biar?

F: Que siga un dia molt festiu i molt alegre, que vinga la gent a conéixer el poble i estar envoltats dels pobles de les rodalies i conéixer el treball d'altres escoles amb els seus tallers.

En Biar Digital vam publicar farà cosa d'un any el treball de dos professors de l'instituts sobre la salut del valencià en els quatre municipis que abraça l'Institut de Biar. Vosaltres que esteu com a docents en contacte amb els alumnes com valoreu la salut de la nostra llengua entre la gent jove?

S: A nivell de l'institut puc valorar com a que és molt bo comparativament en molts altres llocs, el que sí que es nota ja és que està en decadència. El valencià està en recessió perquè els mateixos xiquets quan parlen entre ells ja ho fan en castellà, i habitualment això ho veus en el pati i em fa pensar que cal molt de treball encara, no sols per normalitzar el valencià sinó per conservar-lo en llocs com Biar que està ben arrelat.

Sabeu que ja el dia 10, precisament un dia després de la Trobada es posa en marxa À punt, l'espai públic televisiu en valencià. Penseu que puga ser un punt d'inflexió per a poder potenciar la nostra llengua al nostre territori?

S: Un punt d'inflexió i una taula de salvació també. És absolutament necessari que tinguem tots els mitjans de comunicació possibles al nostre abast i en la nostra llengua, si no fem això en una societat de comunicació com és l'actual anem a perdre'ns immediatament.

Alguna cosa més que afegir?

A: Convidar a tot el món el proper 9 de juny ací a Biar a viure una festa pel valencià i pels xiquets amb tota la gent de Biar.

F: Convidar a la gent a passar un bon dia a Biar.

Moltes gràcies i felicitar-vos per la vostra faena, i efectivament esperem que siga un gran dia en part gràcies als vostre treball.

F, A i S: Gràcies.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital "A la meua forma d’entendre el moviment feminista des de fa uns anys amb la seua eclosió ha demostrat tindre dos as… https://t.co/Lu2E6C0gDE
14hreplyretweetfavorite
BiarDigital Flama Violeta convoca una concentració per a dilluns, mentre que @Biarsensacion programa diverses conferències a la… https://t.co/mBgKsScynF
BiarDigital La Masia-alberg juvenil Fontalbres, l'allotjament rural Casa Axier, el castell de Biar i el Museu Etnogràfic, reber… https://t.co/CZdRcEn5pr
BiarDigital #Biar conté la pandèmia tot i que cal seguir respectant les mesures sanitàries. https://t.co/U0TwoavzAh

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com