• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Pepe Satorres: "Els clubs són el motor de l'esport, i quan més gent estiga en este món, millor"

Pepe Satorres: "Els clubs són el motor de l'esport, i quan més gent estiga en este món, millor"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Pepe Satorres: "Els clubs són el motor de l'esport, i quan més gent estiga en este món, millor"

L'espai que ocupa l'esport a Biar no es pot posar en dubte, bona mostra d'això són els seus nombrosos clubs esportius i les nombroses disciplines que estos clubs abracen, per no parlar de les magnífiques instal·lacions de les quals està dotat el poble. Durant més de 30 anys l'actual coordinador d'esports municipal, José Ignacio Satorres Bellod, conegut com Pepe Satorres o simplement pel seu primer cognom, Satorres, s'ha dedicat a treballar l'esport a Biar, fent, com afirma, d'un hobby la seua professió.

D'on ve el teu interés per l'esport?

Molt senzill. De xicotet m'agradava l'esport, i aleshores -fa més de 40 anys- pràcticament l'esport que coneixíem era el futbol, vaig començar a jugar-hi en el col·legi i en el camp Mare de Déu de Gràcia. De fet recorde baixar de xicotet al camp de Santa Llúcia. A partir d'ahí va anar agradant-me, va passar el temps i vaig començar a estudiar, tot i que van hi haver uns anys que m'ho vaig deixar l'estudi i em vaig donar compte que el que m'agradava era el món de l'esport i vaig començar a estudiar. A partir d'ahí del meu hooby que és l'esport vaig fer un lloc de treball, i considere que sóc una persona molt afortunada de treballar en el meu hobby que és l'esport.

Ja diuen que el treball és necessari però si treballes en el que t'agrada...

Sí, és molt important.

Quan vas començar a ser coordinador municipal d'esports?

Amb 17 o 18 anys vaig començar amb l'esport escolar del col·legi. Estava fent-se de forma altruista, a partir d'ahí es va començar a encaminar i vam començar el tema dels clubs. El que hi havia era el Biarense i poc més. A partir d'eixa època es van muntar les escoles esportives del col·legi, en el 1994 es va muntar la secció de voleibol, i es va començar a fomentar el tema del club, perquè no s'estaven treballant bé les categories inferiors. A partir d'ahí van començar a moure's coses.

En la plaça de l'Ajuntament porte 18 anys, a partir d'ahí ja tinc un lloc de treball estable i que em dedique a això, de l'altra forma era un altruisme que anàvem rebent col·laboracions, i d'ahí anava estudiant i treballant.

Són més de 30 anys que lògicament hauran deixat experiències positives per a tu.

El més positiu és la gent que coneixes en este món, tant la gent del poble com la d'altres poblacions. Altra cosa positiva també és vore gent que hui per hui està casada, té fills, i els seus fills els tens ara, i quan veig als pares i mares per a mi encara són xiquets i xiquetes, quan no ho són perquè ja són pares. Eixa gratificació i eixe contacte amb gent jove, major i de mitjana edat és el més satisfactori que hi ha. També pense que en l'àmbit de l'esport es donen uns valors molt positius per a que la gent es forme com a persona, que és el més important, i la veritat és que vore créixer a la gent i que eixos valors continuen en la gent és molt agradable i satisfactori.

En la vida per a valorar les coses positives hem de tindre alguna negativa, alguna experiència negativa en la teua trajectòria?

Sempre hi ha, perquè pense que les persones quan ens alcem ens equivoquem, ningú no és perfecte, sobretot quan es prenen decisions que no són les adequades però sempre tinc la consciència molt tranquil·la en el sentit que mai he pillat una decisió per anar en contra de ningú ni per fastidiar a ningú. És veritat el que he dit abans, si prens decisions hi ha alguna persona que no li apanya tant com a altra, aleshores en general passa això, que dius "a la millor he pres una decisió que a la millor unes persones no ho han cregut convenient", però des d'ací si això ha sigut així demanaria perdó, és més crec que si altres voltes ha passat alguna cosa jo he sigut una persona que he demanat perdó quan ha passat si m'he equivocat, perquè pense que tot el món ens equivoquem i res més.

A la teua forma d'entendre durant tots estos anys com creus que ha evolucionat l'esport a Biar i la participació en els clubs esportius?

Molt Eduardo molt, tu pensa que l'esport com he dit fa 30 anys era futbol, i recorde que hi havia un equip de bàsquet de més majors i a partir d'ahí no hi havia molt més. Hui per hui parlem que hi ha ja 16 clubs a Biar, les escoles esportives funcionen, estem en un complex esportiu... que està mal que ho diga jo perquè sóc una persona implicada en açò, però pels comentaris d'altres persones que venen de fora... veuen que este complex esportiu té moltes coses, això ha fet que millore l'esport, que eixos clubs tinguen les necessitats cobertes, i que nosaltres com a Regidoria d'Esports ajudem. I parlem de futbol, de voleibol, de bàsquet, de ciclisme, del Centre Excursionista, patinatge, pàdel, tenis, taikondo, és a dir, això fa vint anys era inviable, la gent no tenia eixe coneixement... estava el Centre Excursionista, el Biarense i poc més.

Més tractant-se d'un municipi que no arriba als 3.700 habitants...

Clar, el percentatge de la gent que participa en l'esport és un percentatge molt alt.

Quin projecte o quina idea hi ha darrere de la coordinació esportiva a Biar?

Dins de la coordinació i la Regidoria, jo sempre he tingut clar que el motor de l'esport a Biar no és la Regidoria, sinó els clubs esportius i la Regidoria. Perquè el club és el que es mou i té necessitats. Com a tècnic d'esports el que vull és que eixos clubs es troben el més a gust possible, que tinguen el màxim suport de les institucions locals i que qualsevol necessitat que tinguen i estiga en les nostres mans puguen suplir-la. Per exemple si ixen subvencions a nivell de Diputació o Generalitat, nosaltres som els primers en facilitar-los la documentació i estar pendents del que calga, perquè crec és el motor de l'esport, i quan més gent estiga en este món, millor.

Els clubs esportius locals són qui atrauen a bona part de la gent jove del poble que a la millor no s'associa tant a altre tipus d'entitats locals, com valores este fet?

Un xiquet per naturalesa el que fa és jugar, a qualsevol cosa. L'activitat física fa que el xiquet o la xiqueta es moga, i eixa activitat fa que la gent s'apunte molt a les activitats esportives, a més significa que des de la Regidoria... com he dit fa més de 30 anys que estem treballant les activitats esportives, i això fa que tinga una continuïtat, a més a més la gent es dóna compte que l'activitat física no és una cosa secundària, sinó primordial. No és qüestió de dir que si el xiquet o la xiqueta fa esport no podrà anar bé amb els estudis, tot el contrari, hi ha temps per a tot.

Poc a poc en la societat hi ha una tendència que veu l'esport com a necessari per a viure, així com que cal cuidar l'alimentació, etc...

I dins d'eixe món de l'esport està també això... tens un entrenador que et diu que has de menjar i dormir bé, que no fumes, que no et gites tard... sabem que la gent és jove i ha de gaudir de la festa, però tots hem sigut joves, això és normal. Però et dones compte, almenys com a experiència personal de molt de temps, que molta gent que s'ha involucrat en l'esport és gent que per exemple ja no fuma, com altra gent... bo, ja hem aconseguit alguna cosa, si després ixen i els agrada un poc la festa i es facen dos cerveses... però si saps que al dia següent has de jugar un partit, et reserves, perquè sinó el que va a passar és que vas a patir, no vas a gaudir de l'esport i del partit i tu mateix vas donant-te compte.

Estem parlant d'estos valors per a la salut que els porta a la gent jove, quins valors creus que els porta a la gent jove de Biar l'esport?

El primer és el que he dit abans, formar-los com a persones, trobe que la filosofia és formar persones, en uns valors, en una responsabilitat, en un compromís, en que siguen justos... a banda de que en un moment donat si estem parlant de futbol fiquem més o menys gols, si estem parlant de bàsquet clavem més o menys cistelles, si juga millor o pitjor. Una volta estàs competint normalment tots els que hem fet esport ens agrada guanyar, això és normal. Però per davant d'això està formar persones, si això ho aconseguim -que jo crec que tot el món que estem treballant en l'esport de Biar ho estem aconseguint- jo crec que ens podem donar per satisfets.

Quan vaig començar a estudiar fa més de trenta anys a Biar no hi havia cap professional que es dedicara a este món i hui per hui a Biar tenim gent molt preparada: llicenciats, diplomats, tècnics d'esport.. és a dir, que la gent s'ha donat compte que d'allò que va començar del col·legi, la gent ha començat a conéixer l'esport, i hi ha gent que ja ha fet uns estudis i té un lloc de treball, quan això abans no existia.

Es tracta de professionalitzar un treball i dotar-ho pressupostàriament, sinó amb el voluntarisme no es va a cap lloc...

No, clar, això era fa 30 anys...

Afortunadament les coses canvien.

Sí, canvien.

Penses que d'alguna forma pot afectar a l'aprofitament de les instal·lacions la llunyania que té del poble?

Sóc sincer com sempre, i no crec que el poliesportiu estiga lluny del poble. Et donaré un exemple, tenim una població que està al costat, que és Villena, que està a 7 kilòmetres. Una ciutat de 35.000 habitants i els costa molt més anar d'una punta a l'altra a Villena que a nosaltres, perquè nosaltres pensem en els xicotets sobretot que han de "tocar" la carretera, que jo també veig eixe problema. D'altra forma com al col·legi puges per la Mare de Déu i no toques carretera... és l'únic problema que li veig, però distància? no hi ha.

L'any 1976 o 77 es va decidir fer ací el poliesportiu, però el que hem de pensar que la gent de l'esport el que vol és "gent de l'esport" i per això hem de centralitzar-ho tot en este complex, no és lògic tindre un espai esportiu ací i l'altre en altre lloc, en primer lloc perquè a l'hora del funcionament no és el mateix, necessitaries més personal i més coses. I segon perquè la pròpia gent de l'esport vol als seus iguals, i vore el pavelló ple de gent jugant al voleibol, gent jugant al tenis, gent jugant al pàdel, entrenant en la pista de patinatge o baix jugant al futbol.

A Biar està tot prop i volem que estiga més prop, no?

Pel meu treball he vist poliesportius a la millor en una població determinada, que si et dones comptes molts estan a les afores [de les poblacions], però els que estan dins al final es queden sense espai, i no creixes perquè no tens lloc. Quan ací en el lloc que tens ara tens uns terrenys urbans que són del poble, i en un moment donat pots créixer, d'altra forma, si estàs rodejat no pots créixer en espais esportius. Creixeràs en número d'usuaris, però en espai no. 

Jo crec que ací és un espai molt gran on les condicions per a l'usuari trobe que estan molt bé, i si valoràrem les instal·lacions de fa 15 anys al que tenim ara, crec que la gent del poble podem sentir-nos orgullosos del que tenim.

Ja per finalitzar, en general, en conjunt com valores la salut de l'esport a Biar?

La valore de forma molt positiva, perquè el percentatge de gent que hi ha en el món de l'esport és molt gran, veig que cada volta tant els clubs com altres és gent més professional, això vol dir que quan més professionalitzes les coses és molt millor, pense que hi ha molta gama d'esport per al que és una població de 3.700 habitants. Continue pensant que per a que açò funcione hem de coordinador-nos tots, perquè hi ha una cosa molt evident: si les quintes poden ser de 40 i si de 40 ho fem tot el mateix dia i una mateixa cosa no dóna per a més. Com dic jo l'any són 365 dies, anem a intentar coordinar-nos tots i anem a intentar que tot funcione, perquè al final tot és un benefici, perquè jo sempre he pensat que un crío de huit anys per exemple, és molt lamentable que haja d'escollir un esport o altre perquè els professionals no puguem coordinar-nos, si parlem d'una persona de vint anys ja no és el mateix, però per això estem nosaltres. Quan ja el xiquet siga més major que decidisca allò que més li agrade, però que no siguem nosaltres el que hajam de posar eixe impediment, però jo crec que això fins ara ho estem aconseguint.

Amb això ens quedem, felicitar-te per la teua trajectòria, tu ho afrontes de forma humil i des del treball i la constància però no està de més felicitar i donar l'enhorabona i que vinguen molts més èxits esportius i que la gent puga continuar gaudint de l'esport al poble i formant-se com a esportistes i millors persones.

Moltes gràcies per poder deixar-me explicar el que fem en l'esport de Biar, moltes gràcies a tot el món, perquè crec que sóc una persona que on busque gent sempre he trobat i sobretot que si en algun moment donat ens hem equivocat a la persona que m'he donat compte li he demanat perdó, perquè crec que és el que he de fer, i si no demanar des d'ací disculpes perquè ningú no és perfecte.

Moltes gràcies.

Moltes gràcies Eduardo.

L'article té 153 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).