• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Mayte Salguero: "Amb la poesia m'agradaria ajudar a la gent a que es relaxe i que no pense que és un do que té una persona"

Mayte Salguero: "Amb la poesia m'agradaria ajudar a la gent a que es relaxe i que no pense que és un do que té una persona"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Mayte Salguero: "Amb la poesia m'agradaria ajudar a la gent a que es relaxe i que no pense que és un do que té una persona"

Vos portem una nova entrega de "Fent poble" amb la poeta biaruda Mayte Salguero, qui des de fa 16 anys acumula en format escrit i digital centenars i centenars de poemes. Mayte ens confessa que no li costa posar-se davant del full en blanc, i que tot i que en més d'una ocasió ha escrit prosa però sempre tirant cap a la rima. Trobareu l'entrevista en vídeo i la seua corresponent transcripció a continuació.

Agrair la col·laboració de l'Hotel Vila de Biar. També podeu veure l'espai "La veu de la poesia".

 

La teua passió per la poesia es descobreix o ella et va trobar a tu?

Crec -per a ser sincera- que ella em va descobrir a mi, o gràcies a ella jo m'he anat descobrint, sempre ha sigut com un refugi, des de xicoteta, quan eres un crio són les coses de crio i quan et fas major... però jo crec que ha sigut ella la que em  va descobrir a mi, i de fet em treu molt de mi que sense la poesia no ho faria.

 

Fa molts anys de que et trobara?

Pràcticament des de de sempre, però realment la meua trajectòria forta -de no parar- quasi 16 anys. Diguem de forma oculta, anònima.

 

Durant tots estos anys tens alguna forma de recopilar el teu treball a banda de les xarxes socials?

Tot va començar amb llibretes, de fet tinc una caixa plena de llibretes, però ara funcionem amb Internet i s'arxiva o bé en les xarxes socials o en blocs privats que també tinc, i en paper, pràcticament tot ho tinc en paper.

 

Per què no la prosa?

Prosa tinc alguna cosa però sempre m'ix prosa poètica, la rima va amb mi, igual que hi ha molta poesia que no té rima, té la musicalitat de la poesia, però no té rima. Diguem que és una senya meua que la rima m'ix fins i tot en la prosa, que també m'agrada.

 

Siga prosa o poesia et costa posar-te davant del full en blanc?

No gens, és més, puc contar-te que jo he anat conduint -i està un poc mal dir-ho-, però he hagut de parar en algun lloc. És una cosa que he parlat amb molts poetes i ens passa a tots, et ve una cosa i o bé l'anotes, o no pots dir "quan vaja a casa ho esciuré", no, perquè se t'oblida o se t'oblida la paraula que porta la màgia d'això, i podràs fer-ho paregut, però no t'ix el mateix, aleshores sempre vas carregat de boli i de paper.

També pot passar-te quan estàs fent tasques a casa o t'alces del llit a meitat nit perquè alguna cosa t'ha vingut al cap...

 

Quins són els temes que t'inspiren?

Els estats d'ànim, allò que més et moga, la majoria és el romanticisme, els sentiments, però també hi ha moltes coses socials, bé en repulsa o que mouen el coret i això és el que t'impulsa.

 

Acostumem a relacionar el món de la poesia amb el romanticisme...

Sí, està mitificada, molta gent diu que és cursi o que és per a enamorats, però no sempre és així, la poesia abraça molt, i tant de bo es sentira i llegira un poc més per a saber realment el que és la poesia.

 

En realitat pot abarcar tots els temes que vulgues...

Tots, des d'espirituals, irònics, sarcàstics...

 

No vols que la poesia s'associe ni a conceptes cursis ni a un públic excessivament veterà, a què et refereixes?

Sí, perquè a mi m'agradaria, que des dels xiquets tingueren la poesia com alguna cosa més natural, que igual que senten el rap o el reggaeton, que amb moltes lletres podrien donar pas a una poesia, per què la música la canten i la fan? la poesia és igual, i m'agradaria ampliar a molts col·lectius i que es llevara eixa tilde que té.

 

Creus que des de l'educació es podria treballar...

Sí, a més vaig tindre una experiència molt bonica en el curs d'un dels meus fills, del més xicotet, que estaven juntament donant el tema de la poesia i em va demanar la mestra si feia alguna poesia, i vaig aprofitar per a fer alguna cosa amb un missatges com és l'addicció o mal ús que hi ha d'Internet, també sobre el bullyng, o un altre tema que és que no hem de fixar-nos sols en el cascaró, en el que és per fora [en relació a mirar l'interior de les persones i no sols l'exterior].

Vaig vore la reacció dels xiquets i eixes ganes de fer entre tots poemes que vam fer en el col·legi, eixe tipus de coses em va donar molta idea de moure-la i donar-la a conéixer i de que es vega tot el que es pot donar en ella.

 

Actualment formes part d'una associació de poetes a la veïna localitat d'Elda, en agradaria saber quin és el seu funcionament i propòsits.

Bo, és un grup prou consolidat, estic amb ells des de fa molt poc. A voltes han vingut a Biar o jo he anat allà o hem anat a altres pobles perquè hi ha més associacions poètiques com ara la del Valle del Vinalopó, o Poesía Viva a Elx, i poc a poc vas unint-te en molts actes i vas coneixent i anem amplificant. Este grup en concret e´s molt intens perquè hi ha actors i en definitiva és art i molta sensibilitat la que hi ha i es mouen molt tant a nivell de juntar-se i fer tallers, poesia al carrer, concursos o recitals en diferents llocs. Estic molt satisfeta.

 

Ens pots recordar el nom?

Sí, és Gramática Parda, d'Elda.

 

Una iniciativa d'estes característiques t'has plantejat poder importar-la a Biar?

M'encantaria, les poques ocasions que he tingut de portar la poesia al poble de Biar, que han sigut la Fireta d'Estiu o la Fireta de Nadal [el Mercat Nadalenc] han coincidit de moment dos persones de Biar que també els encanta la poesia. M'agradaria que isquera més gent, perquè segur que hi ha moltes persones les que escriuen siga poesia o prosa, i m'agradaria que s'uniren i creàrem alguna cosa des d'ací.

 

Quina creus que poguera ser l'aportació cultural que fera al poble?

Està el col·lectiu de les Ames de Casa, el col·lectius dels pensionistes, intentar fomentar en la gent jove, a la qual els pot ajudar en moltes coses... aleshores m'agradaria poder sobretot moure i fer recitals, realitzar tallers, etc... ajudar a la gent a que es relaxe i que no pense que és un do que té una persona, que es pot treballar i fomentar.

 

Finalment ens agradaria saber si t'has plantejat poder professionalitzar-te, tot i que no és fàcil...

Hui per hui és un somni, tots tenim un, tant de bo el puguera estrenar. Tinc moltes ganes de veure'm un llibre o dos, els que tinc, tot i que hui per hui és difícil, ja que o t'apadrinen o poses els diners per davant... les circumstàncies no han donat per a que siga, però ho veig factible i en algun moment pot donar-se, m'agradaria. També hui tot allò digital ens facilita per a moltes coses però per a altres ens posa pedres en el camí, pots llegir i descarregar tot a través d'Internet, passa igual que la música amb els discos, que cada volta venen menys i hi ha més descàrregues, però en fi... també es poden fer els llibres digitals i això està ahí com un projecte i un somni per a estrenar.

L'article té 88 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).