• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Carles Penya-roja: "Per crear bons lectors cal mamprendre des que s'és jove"

Carles Penya-roja: "Per crear bons lectors cal mamprendre des que s'és jove"

| Teresa Garcia Molina | Fent poble
Carles Penya-roja: "Per crear bons lectors cal mamprendre des que s'és jove"

Per aquesta edició de "Fent Poble" ens introduirem en el món de les lletres i de la literatura de la mà de l'escriptor i bibliotecari Carles Penya-Roja. Actualment, Penya-Roja treballa a la biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia. L'última de les seues obres, "El pensament viatger", ha obtingut el reconeixement del premi "Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt". Amb ell conversem de la seua tasca a la biblioteca, del món de les lletres i del seu llibre.

Bibliotecari. Com és el dia a dia d’un bibliotecari?

Cada biblioteca i, per això, cada bibliotecari és un món i una experiència diferents. No obstant això, podríem dir que és una mescla de rutina –obrir la biblioteca, parar la premsa, veure que cal fer eixe dia- i d’imprevistos, de sorpreses, sobretot pel que fa a l’atenció al públic. Es pot dir que cada dia hi ha un repte distint.

Com seria la teua biblioteca ideal?

Un lloc ple de gom a gom d’usuaris/àries, que troben el que desitgen, que gaudeixen de la seua visita, unes col·leccions de documents rics, adequats, actualitzats, que compta amb els últims avenços, amb sales insonoritzades, còmodes, acollidores, mobiliari ergonòmic, que interactua amb la societat, que s’obri a aquesta.


Com és la biblioteca de Biar?

És una agència ubicada en un edifici històric preciós, amb un fons ric i variat de documents i un punt de referència clar de la localitat. Té coses millorables com l’actualització constant de la col·lecció –incloent-hi l’expurgació, clar- o, seria aconsellable la insonorització de la sala infantil-juvenil per a evitar sorolls i el tragí normals dels més menuts.

 

Com valores la teua experiència en l’Agència Municipal de Lectura?

Personalment i professional, ha estat una experiència importantíssima en ma vida. He viscut en una vila bellíssima i amb molta personalitat. He fet grans amistats i, a més, he tingut l’oportunitat de ser el responsable d’una agència, és a dir, una biblioteca.


Quina creus que és l’aportació que fa l’Agència al poble?

És una aportació essencial. Per exemple, hi trobem els únics ordinadors públics de tota la població, ofereix wifi, és el centre més còmode i ràpid perquè els biaruts/des puguen gaudir, sense problemes, de la lectura, i de la informació.


En quina mesura el teu treball està relacionat amb la teua faceta
d’escriptor?

Evidentment són conceptes complementaris. Tots dos pertanyen a la república de les lletres. Vaig començar, de menut, cap als 10 anys, a escriure cosetes i visitava sovint la biblioteca del meu poble, Massanassa. L’interés professional pel món bibliotecari vingué amb el pas dels temps, però es podia endevinar que seria així.

Podria dir-se que parlem d’un “cercle virtuós”, on un mitjà com una biblioteca m’ajuda i em facilita l’escriptura (per l’ambient, pels llibres, és clar), i aquesta escriptura, al seu torn, estimula la lectura que, òbviament, en gran mesura, es satisfà a la biblioteca.


Escrius perquè necessites explicar coses?

Certament. Igual que altres ballen o toquen la guitarra, jo necessite plasmar per escrit, comunicar coses que observe, que escolte, o que em venen al cap.Normalment, en principi, és una escriptura privada, creada per a mi, per escoltar i i treure de mi el que les veus interiors em comenten, comenten o dicten. Així m’esplaie, fruïsc, em desfogue fins i tot. Alguns d’aquests escrits em transcendeixen i arriben al públic, com El pensament viatger. Creus que hi ha massa literatura? Com faries perquè a algú que no li agrada llegir, s’hi aficionara? Li regalaries un llibre teu? No ho sé ben cert si n’hi ha poca o n’hi ha molta. Més que abans, sobretot en valencià, no cal dir que sí. Moltes persones, amb les noves tecnologies, tenen ara l’opció i les eines per a poder expressar-se, i això és bo. La qualitat, però, és molt desigual; tanmateix, almenys, els bons escriptors tenen moltes més possibilitats d’eixir a la llum.


És difícil saber què pot estimular un lector/a. Hi ha molts gustos diferents i, amés, depèn de l’ambient familiar, social, de la personalitat i un llarg etcètera. Per crear bons lectora cal mamprendre des que s’és jove. Jo provaria de conéixer les aspiracions, les preferències, dels temes que agraden als possibles lectors per a poder introduir-los en el fantàstic món de la lectura, estimulant-los a endinsar-se en una dimensió riquíssima de sensacions i plena d’experiències a compartir.

Si cal sí, regalaria un llibre meu, però el meu gran consell és que es comence pels grans autors, que molt del que jo dic, es diu s’ha dit i es dirà, ja ho han avançat ells.


Amb el teu últim llibre, "El pensament viatger", has guanyat el "Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt". Què ha significat per a tu rebre aquest reconeixement?

Un gran canvi en ma vida. És la primera volta que rep un premi tan important. Significa per a mi un reconeixement fet pel tribunal, compost per escriptors consolidats i la possibilitat d’arribar a més lectors. Ha tingut la novel·la una gran acollida i he rebut moltes opinions favorables i, fins i tot, crítiques constructives. Estic molt content i agraït.


D'on sorgeix la inspiració per a la teua última obra, "El pensament viatger"? 

Ix de la quotidianitat, de coses llegides, d’escoltades, d’idees fugaces, de sensacions, de fotografies mentals. Vaig apuntar les idees per a fer relats i, a mesura que escrivia, les històries s’enllaçaven, es comunicaven, s’intricava tot i va adquirir el to general un aspecte coral, de vides entrellaçades.

 

Com definiries la teua obra en una sola paraula?

Vital 

06

L'article té 85 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).