Cristóbal Piñeiro Alfaro: “Enguany vaig a deixar-me llevar i fer l’ambaixada com jo la faria”

Hi ha càrrecs festers com el d’ambaixador que estan estretament lligats a la persona que els ostenta. Més encara quan aquesta persona els ha ocupat durant 53 anys, com és el cas de l’ambaixador dels Moros Vells Toni Valdés. Però tot té un fi. Cristóbal Piñeiro ha estat escollit com a nou ambaixador del dia 11 i és l’encarregat de donar el relleu generacional. En uns dies s’estrena en el càrrec. Parlem amb ell sobre el procés de selecció, l’ambaixada i la seua preparació i tot allò que s’amaga darrere d’aquest acte tan important en les nostres festes de moros i cristians.

 

Què són per a tu les festes?

Són un conjunt d’emocions, sensacions i vivències. Mentre no et falta ningú les vius d’una manera, quan et falten familiars ja les vius d’una altra i quan tens fills d’una manera totalment diferent. En definitiva, alegria, diversió i sobretot estar al carrer amb els teus.

 

Com es tria un ambaixador, en aquest cas el dels Moros Vells?

No estava molt clar perquè el meu predecessor duia 53 anys en el càrrec, per tant no hi havia molta gent que haguera estat en aquella elecció. El que s’ha fet és, més o menys, el que es fa en la resta de comparses. En la circular de la junta del mes d’abril es va incloure la sol·licitud als socis per a presentar-se al càrrec d’ambaixador en principi amb vistes al 2018. Quan vaig veure l’opció em vaig presentar, amb la sorpresa que no ho va fer ningú més. Així i tot la proposta s’havia de tractar i votar en junta perquè no fóra una elecció a dit de la Junta Directiva, i fóra l’assamblea la que ho escollira. Al final, per motius de salut, Toni no pot dir enguany l’ambaixada, per tant s’ha avançat tot per aquest any, amb les presses que això comporta.

06

Per què vas decidir presentar-te?

Bé, m’agrada el teatre i tot este món. El fet de ser ambaixador implica una obligació el dia 11 i, si agafe aquesta deixe de banda altres obligacions. Vaig preguntar a casa, em van recolzar i vaig tirar endavant. En definitiva és una altra manera de fer teatre, més concret, més específic. Un diàleg entre dos a l’ambient de la plaça.

 

Abans de veure aquesta circular dels Moros Vells, t’ho havies plantejat?

Mai, mai. Va ser pensat i fet, perquè és una obligació. Quan entres en una junta ho fas per a dos o quatre anys, però açò no té data de caducitat perquè és mentre vulgues i pugues. Has de dur cura els dies abans de l’11, no pots abusar, no te’n pots anar de vacances si un any vols. S’agafa l'obligació amb totes les de la llei, amb el handicap que al no presentar-se ningú més, no hi ha una persona que puga cobrir-te en un cas donat. La responsabilitat és més gran.

 

Com és el procés de preparació de l’ambaixada?

En el meu cas ha sigut exprés. La junta va ser el dia 8 d’abril, al dia següent vam anar a casa de l’ambaixador Toni Valdés, que em va donar el text i el vestit. Amb el vestit no hi havia problemes però el turbant i les calces sí que hi havia que ajustar-les. Acte seguit toca estudiar a marxes forçades, perquè no hi ha una preparació concreta. Els ambaixadors del dia 12 sí que queden, però en el cas del dia 11 mai s’han fet assajos i tampoc n’hem fet nosaltres. Així que serà un assaig general directament el dia 11 en la plaça.

 

Què significa el càrrec d’ambaixador?

Això t’ho podré explicar millor el dia 12, però sobretot és una responsabilitat i un orgull. A banda de ser ambaixador eres el representant d’una de les comparses més grans del poble, els Moros Vells. Més després d’un ambaixador com Toni que ha estat 53 anys i ha deixat el llistó ben alt. Val que nosaltres anem a guanyar segur el dia 11, però hi ha que esforçar-se i ficar-se en el paper. Més enguany que al ser el primer any la plaça estarà plena, no per veure’m a mi, sinó per la novetat.

 04

Toni Valdés ha sigut ambaixador dels Moros Vells durant 53 anys, ara Cristóbal Piñeiro agafa el relleu 

Fotografia: Biar Digital

 

Més enllà de l’ambaixada mateixa, què és el més visible, quins actes i equips envolten a la figura de l’ambaixador?

Partim de la base que els ambaixadors són els que van a cavall i fan l'ambaixada. Tant Blavets com Moros Vells no tenen un centinela que comença l’ambaixada i després dóna peu a l’ambaixador. Per tant, en aquest cas simplement hi ha l’ambaixador i el o la consumeta que fan el paper d’apuntadors. Després estan els que duen el cavall però eixes persones no són tan fixes. En el cas de Toni no sé si sempre eren els mateixos, però si ho eren és perquè volien, no perquè ell en concret els haguera escollit. Quan em van dir que anava a ser ambaixador en primer lloc vam comptar amb la consumeta anterior, Mari Gràcia, perquè pensava que que Toni es deixara el càrrec no implicava necessàriament que s’ho deixara ella. Ella estava per herència de son pare, que eren cosins de l’ambaixador, i aquest li va demanar o ella va decidir continuar mentre Toni seguirà fent l’ambaixada, però ella també s’ho ha deixat. Per tant jo he buscat a la persona que farà el càrrec de consumeta amb mi.

 

A banda de l’ambaixada hi ha més actes que involucren a l’ambaixador?

Els ambaixadors del dia 12 van a la processó però els de l’11 no. El que hi ha després de l’arribada de la Mahoma a la plaça és la Taula de l’ambaixador, que es feia antigament i es va recuperar no fa massa anys. Consisteix en un convit que els capitans dels Moros Vells del dia 11 fan a la gent que l’ambaixador convida. En este cas es farà en el maset i l’ambaixador té la potestat de convidar a tantes persones com vulga. És una mostra d’agraïment per haver guanyat el castell pel bàndol moro. La Junta Directiva antigament obsequiava a l’ambaixador amb una gallina com a pagament, perquè es passava molta fam. Això continua fent-se, ara d’una manera més simbòlica. Me la van donar ahir [5 de maig]. Menys mal que ja estava morta.

 

A nivell personal, tens nervis perquè arribe el dia 11?

Hui per hui no, però estic segur que quan puge al cavall i comence a entrar a la plaça els nervis van a estar. A banda del text està el nervi de ser el primer any, d’estar a cavall... Que no vas a galopar però imposa. Toni m’ha explicat anècdotes d’anys en què el cavall s’ha girat cap a la Façana i ell estava fent l’ambaixada de costat. A més, has d’estar centrat en el text, ficar-te en el paper i continuar-lo mentre dure l’ambaixada.

 02

Entre Toni i tu hi ha hagut alguna relació per preparar millor l’ambaixada?

Sí, he anat a sa casa un parell de vegades, m’ha explicat moltes anècdotes, la col·locació específica del sable, i hem parlat de l’ambaixada i de tots aquests 53 anys. Concretament amb ell no he assajat. No sé si és bo o roí però ha optat per no influir-me, tot i que estic segur que m’influiria per a bé. Però potser ell em diu unes pautes que jo intente recordar i seguir i és pitjor el remei que l'enfermetat. Per tant, enguany vaig a deixar-me llevar i fer-la com jo la faria. A partir d’ahí estic obert a rebre les crítiques constructives de qui siga.

 

Durant quants anys tens pensat ocupar el càrrec d’ambaixador?

No he posat cap límit ni plaç i mentre la comparsa vulga i jo puga vaig a estar ahí. Sí m’agradaria que apareguera algú capaç de cobrir-me les esquenes, com tenen altres comparses, perquè pot donar-se qualsevol circumstància de força major que impedira que jo la puguera fer. Però 53 anys segur que no van a ser perquè per data és impossible, Toni va començar amb 23 anys i enguany en fa 80. Jo ja partisc de 15 anys més, per tant estaria major per a pujar al cavall.

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Payá es va encarregar de l'Arxiu municipal durant més de 50 anys i va ser pregoner de les Festes en 2011. https://t.co/HWpWTqXXbl
BiarDigital 📌Aigua de les Fontanelles? Que té a veure amb la vinyeta d'este mes realitzada per Eloy Alemañ Navalón? 👉🏻Ho pots… https://t.co/cRHdCByC02
BiarDigital Una competició que no és prioritària per al club local. https://t.co/Swi5wS7vHy
BiarDigital Tot i això la incidència a #Biar continua sent alta. @GVAsanitat #Covid19 https://t.co/uKhPQ1ch9K

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com