Tomás Sanchís: “Quadrar la idea del cartell en el cap és el que més temps m’ha dut”

Molts biaruts i biarudes identifiquem les festes de moros i cristians dels anys passats amb els seus cartells anunciadors. Bé a la portada del llibre de festes de torn o empaperant els establiments i carrers del poble, el cartell es converteix en tot un símbol que identifiquem intuïtivament. Es tracta, doncs, d’una gran responsabilitat i un privilegi que, enguany, ha recaigut en Tomàs Sanchís Colomina. Parlem amb ell sobre el disseny que ha fet, el significat i el procés de creació de l'obra. Ens endinsem en el cartell anunciador de les festes de moros i cristians 2017, que no és ni més ni menys que una altra manera de viure la festa.

 

Que són per a tu les festes de moros i cristians?

Les festes són importants dins de les activitats socials del poble. Sóc fester des que vaig nàixer i les disfrute molt. Li donen molt de caixet a Biar per l’antiguitat i la singularitat. És la setmana de l’any que més s’uneix el poble. Pots estar amb gent amb qui no estàs en tot l’any, a gust i bé amb els actes i la música. Ja siga l’entrada, la processó o les Espies... Cadascú amb allò que més li agrade. A qui agrade la pólvora, guanyades de castell, guerrilles... Les festes són molt importants i les hem de cuidar i estar pendents que no es perga res.

 

Que representa el cartell anunciador de les festes de maig?

És una finestra a la gent que puga vindre de fora, perquè la gent de Biar ja sap què són les festes. Ja saps que està la Mahoma, que són en honor a la Mare de Déu, que hi ha dos bàndols, el moro i el cristià... A la gent de fora li crida l’atenció el cartell i els fica dins de la festa.

IMG 20170506 162020

A nivell personal què ha suposat fer el cartell?

Un honor i una satisfacció molt grans, perquè és una de les coses que tenia en ment. Algun dia em tocarà, pensava, enguany, dins de deu anys o de quaranta... Em fixe molt en els cartells que han fet fins ara i tenia pensades algunes coses. Però des que duc pegant-li voltes al cap, el que ha eixit és totalment diferent. El que més feina m’ha dut és composar l'obra. Jo tenia els elements triats des de fa molt de temps, la música, la Mahoma, la Mare de Déu, fum, fogueres, pólvora... El que no tenia clar era com encaixar-ho tot perquè tinguera un sentit i fora agradable alhora de mirar el cartell.

 

També és una gran responsabilitat

Per suposat. No a nivell del “que dirán”, sinó per quedar-me satisfet. Un pintor mai es queda satisfet amb la seua obra i quan vaig entregar el cartell vaig pensar que podia haver fet alguna cosa més, però estic content amb el resultat.

 

Per què vas ser escollit? Com es tria?

No ho sé, supose que serà cosa de la Corporació Municipal o del Regidor de Festes. M’ho va dir el Regidor de Festes en aquella època, Vicent Galvany. No sé amb quin criteri però em van dir si volia fer-lo i vaig acceptar de seguida. És una responsabilitat gran per part d’ells també, perquè si es presenten sis dissenys i tries el que més t’agrada tens més possibilitats, així, si tries a una persona, t’agrade o no el cartell és eixe. En eixe sentit és un poc arriscat.

 Cartell17

Concretament, què has volgut mostrar en la teua obra?

He volgut ficar els elements que considere més importants i singulars de la festa. La Mare de Déu ha d’entrar en un cartell d’unes festes dedicades a ella. La música també, perquè no concebisc uns moros i cristians sense ella, està estretament unida amb la festa. La Mahoma, característica de Biar 100%. La Pólvora i el Ball dels Espies, que al ficar-ho amb la música [la partitura del cartell és la cançó del Ball dels Espies] vaig matar dos pardals d’un tir.

 

Com ha sigut el procés de creació?

Vaig estar pegant-li moltes voltes. M’han donat molt de temps però quadrar la idea en el cap és el que més temps m’ha dut. Vaig fer diversos bocetos a llapis. Quan vaig fer el final, que m’agradava molt, i vaig començar a donar-li color ja no ho veia tan clar. Una mitja lluna que travessava el mantell pareixien dos cuernos, la creu em molestava a tots els llocs i no sabia on posar-la... Vaig anar jugant fins que ho vaig quadrar tot.

 IMG 20170506 162011

Quina ha sigut la inspiració de la teua obra?

Vaig estar mirant molts llibres de festes, tots els que tinc i en vaig demanar més. Tenia clar que el que anava a fer no es semblaria a cap cartell anterior, podia agafar alguna cosa d’ací o allà però no volia que es pareguera a cap dels que s’han fet. Seria repetir-nos, de fa cinc o de fa vint-i-cinc anys. Volia una cosa original i al final estic prou satisfet.

 

Et planteges dibuixar de nou el cartell?

Si m’ho digueren en tornaria a fer un altre, totalment diferent a este. Ara tinc altres idees que podrien adaptar-se i quedar molt bé.

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Payá es va encarregar de l'Arxiu municipal durant més de 50 anys i va ser pregoner de les Festes en 2011. https://t.co/HWpWTqXXbl
BiarDigital 📌Aigua de les Fontanelles? Que té a veure amb la vinyeta d'este mes realitzada per Eloy Alemañ Navalón? 👉🏻Ho pots… https://t.co/cRHdCByC02
BiarDigital Una competició que no és prioritària per al club local. https://t.co/Swi5wS7vHy
BiarDigital Tot i això la incidència a #Biar continua sent alta. @GVAsanitat #Covid19 https://t.co/uKhPQ1ch9K

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com