Cristóbal Sarrió Lledó: "Mai m’havia pensat que un pregó poguera tindre tantíssimes repercussions"

Amb motiu de la proximitat de les Festes de Maig des de Biar Digital entrevistem tres persones fonalmentals per a la festa com són el seu pregoner, l'ambaixador dels Moros Vells que després de 53 anys canvia, i el dissenyador del cartell anunciador de les Festes. Comencem amb el pregoner d'enguany Cristóbal Sarrió per continuar amb els dos protagonistes següents: Cristóbal Piñeiro i Tomás Sanchís.

 

Com va rebre l'encàrrec de ser el pregoner de les Festes de Maig 2017?

Jo mai en la vida havia pensat que podia ser pregoner, pensava que hi havia altres persones conegudes i tampoc m’havia pregonat ni pensat per un moment que m’ho podien dir a mi fins que va arribar el dia que m’ho van dir, aleshores sabia de la responsabilitat tan gran que hi havia i em vaig angoixar un poc, en realitat pensava que que hi havia més persones i més importants que jo i en principi vaig dir que no. Tenia un termini de tres dies per donar la resposta, i van passar també el segon i tercer dia, fins que els vaig dir que per mi no faria el pregó, però que no podia dir que no a la meua família, a mon pare, al meu iaio i al meu besavi, per mi podia dir que no, però per ells havia de fer-ho i finalment vaig accedir.

En principi vaig dir que no, però no podia dir que no a la meua família i finalment vaig accedir. 

IMG 20170506 183929

 

Va ser l'alcalde qui li va fer l'encàrrec, veritat?

Sí, ja que pel que es veu és l’única persona que pot fer-ho, jo no ho sabia, pensava que seria una cosa de la Corporació Municipal, però m’ho va dir ell i una volta acceptat ho va portar a Ple i va ser acceptat, no puc dir més perquè no conec els secrets de les institucions.

Es veu que l'alcalde és l'única persona que pot encarregar-lo. 

 

Quines impressions li han fet arribar al poble sobre el seu pregó? Pensa que el que ha volgut expressar amb ell ha arribat a la gent del poble?

He intentat fer un pregó on es pregonen les festes per a que la gent participe, perquè si no es fa així... el que no es pot fer en un pregó és parlar de tu mateix i del que t’agrada, això es pot fer, sí, però cal pregonar. Jo vaig dividir el pregó en tres parts: una primera part sobre les tradicions, perquè tot açò són tradicions, només puc dir-te que vaig parlar amb l'arxiver municipal, Cristóbal Payà Galvany i em va dir que l’estructura de la festa s'havia format pràcticament entre 1804 i 1806, i jo vaig pensar que si es va crear en eixa època i els canvis han sigut mínims ja estaria la Mahoma i sa casa com ja apareix editat en 1838 en «El Semanario pintoresco español» en un article que es diu «Costumbres valencianas: Moros y Cristianos», és a dir que des d’aquell moment fins a hui són 212 anys en la mateixa casa i família, sense que s’haja venut ni comprat la casa. Alguna importància haurà tingut açò, jo no he fet res d’especial per fer-ho.

Una segona part en el meu pregó que m’interessa molt, ja que a banda de ser mestre he estudiat històries i m’interessa molt la conservació del patrimoni, i clar, Biar... degut a ser poble de reialenc té un centre històric de molta més entitat que molts altres pobles per ser vila reial, i clar, això m’aplega i no puc entendre com s’ha pogut destruir tant, de fet vaig escriure un article que es publica enguany al llibre de Festes i vaig començar a fer una llista de coses que s'havien perdut i jo mateix em vaig esglaiar, només en un segle documente les fonts desaparegudes, ermites, llavador, abeuradors, basses, edificis... una barbaritat que no pots ni imaginar! aleshores en el pregó faig un toc d’atenció, perquè està clar que en el casc històric la gent és ama de sa casa però això també està subjecte a la Llei de Conservació del Patrimoni, en un bungalou poden fer el que vulguen, però en el centre històric ha de ser una cosa consensuada i com sabem no es poden posar portes de plàstic o han de tindre uns determinats colors, etcètera...

I en la tercera part, és la part pròpiament dita de pregó, on jo pregone les Festes, per a que la gent participe més, tot i que a Biar la gent hi participa moltíssim, però jo pregone per a que vinguen d’ací, de fora i d’on calga, eixe és el pregó pròpiament dit.

 Pregone per a que vinguen d’ací, de fora i d’on calga, eixe és el pregó pròpiament dit.

IMG 20170506 183920 

 

La Casa de la Mahoma és una part indispensable de la Festa, de la qual vosté es propietari, què ens pot dir?

Sí, ací estem a l’entradeta, ara estan venint els xiquets del col·legi que com tots els anys abans de les festes com sabem, els professors fan el recorregut per a que a banda de passejar coneguen les coses del poble, els ho expliquen tot, com ara la plaça del Raval, l’església i la seua plaça, l’ajuntament, el museu... però jo estava ací i vaig tindre la idea sobre la necessitat d'ampliar els seues coneixements, aleshores ho vaig proposar a l’equip directiu del col·legi públic, ho van portar a un claustre de professors i va tindre molt bona acceptació, i des de fa dos anys els rebem a la casa de la Mahoma, de fet com pots veure tenim la taula parada amb rotllets de la Mahoma, gominoles i aigua per si necessiten, els ensenye el lloc on descansa la Mahoma, la cadireta on recolza el cap, no siga que tinga torticolis i el coixinet que està dalt (somriu).

També els faig preguntes, com ara sobre quin dia ve ací la Mahoma, o en quin lloc deixem les botes, i segons van responent els done un premi, i finalment els deixe triar entre gominoles o rotllets de la Mahoma, ells poden demanar el que vulguen, i clar, se’n van contents i tranquils, és un coneixement més que tenen.

Des de fa dos anys rebem els xiquets a la casa de la Mahoma.

IMG 20170506 184029 

Una molt bona iniciativa...

Bé, jo pensava que podia ser bona i vists els resultats són molt millors del que m’esperava, de fet m’han passat coses com un dia que passejava pel carrer major, bé, el carrer major de l’arrabal, tot i que la gent diu carrer major; i de colp a repent un xiquet m’estira del pantaló dient-me que em coneixia i dient que jo era el de la casa de la Mahoma, i altre dia vaig notar que algú em cridava, era un xiquet des d’un balcó que em deia que havia estat a ma casa i que li havia donat un rotllet... alguna cosa hauré fet bé per a que se’n recorden de mi almenys...

 

 IMG 20170506 184346

 

En el pregó va fer al·lusió a la necessitat de recuperar el casc històric a Biar entre altres, ara també durant esta entrevista, quins canvis creu que necessita el poble per millorar?

Canvis? Jo canvis no en propose, simplement s'ha d'aplicar la Llei de Conservació del Patrimoni històric, ja que fins fa poc no s’ha començat a fer alguna cosa. Recorde haver llegit que va vindre un viatger que es diu Valery Larbaud a Biar i va estar a una posada i va fer uns versos: «Duermo en una muy limpia posada, lo que veo de Biar me encanta» i parla del castell, de que el poble està en la vessant de la muntanya, de les fonts, parla meravelles, i jo pense que si les meravelles de les que parla este home estan ara... ací tenim el quid de la qüestió, no podem disfrutar moltíssimes d’elles...

Quan jo era menut recorde passar pel carrer Major i trobar la font de Sant Jordi, i com trobem eixa podem trobar moltes, perquè la font de Sant Jordi ja no està, i el pitjor del cas és que s’han llevat pel preu de res, perquè allò normal és que si s’ha de llevar alguna font o alguna cosa, l’ajuntament la desmunte i amb compte la porten a dependències municipals i allí es conserve.

Pot passar que d’ací a deu, o quinze o vint anys el poble s’amplie i es fa un lloc per a que tota la gent puga gaudir-lo, un parc per exemple, i allí es pose la font sense haver de gastar res en comprar-ne una de nova, i com això tot, s’ha destruït molt... en dir-te només que per exemple la font de la Perola, la que havia d’estar davant de la Casa Ferris sembla la «mala monea» ha anat per molts llocs, ha acabat ja la guerra, han tornat tots els exiliats, però la font de la perola no ha tornat encara... haurien de posar-la ja davant de la Casa Ferrís, el cost és mínim, tan mínim que només lleva una plaça d’aparcament, i com això moltíssimes coses...

 S'ha destruit molt de patrimoni, del qual no podem gaudir hui.

IMG 20170506 184105 

Estem parlant de patrimoni que lògicament és atractiu per al visitant i atreu el turisme, creu que el model de "poble turístic" és el que cal seguir a Biar?

Jo pense que exactament cal que nosaltres conservem allò que tenim... és a dir, al ser Biar una vila de reialenc encara conservem molt, tot i haver destruït una bona part del patrimoni, encara queda molt. Per això jo cride per a que eixa destrucció pare i es conserve, que es donen compte del que tenim, no hem de fer res, només conservar allò que tenim, si fem això la gent vindrà, si és municipi turístic ... està clar que el camp dóna molt poquet i la indústria tampoc, és una al·licient més, si venen turistes tenen dret a vindre i també afavorir l’hostaleria, però primer la conservació, la resta es donarà per afegit...

Cride per a que eixa destrucció pare i es conserve, que es donen compte del que tenim, no hem de fer res, només conservar allò que tenim.

IMG 20170506 184257 1CS 

Alguna cosa a afegir...

Simplement donar les gràcies al poble de Biar perquè jo mai m’havia pensat que un pregó poguera tindre tantíssimes repercussions, jo m’imagine que ho faran amb tots perquè el poble és així, però ahir mateix vaig estar a Biar i em vaig passejar i vaig estar a la plaça del Convent, i t’he de dir que entre les nou i les dotze del matí vaig estar fent unes coses i no puc dir mentida quan et dic que em van felicitar més d’una dotzena de persones en eixes tres horetes, i dient-me coses que mai no havia pensat, com ara que els faça una còpia del pregó i els el firme, és molt més del que m’havia pensat.

Gràcies a tots, l’únic que he intentat fer-ho el millor que podia i fer-ho pel pel bé de Biar.

 L'únic que he intentat fer-ho el millor que podia i fer-ho pel pel bé de Biar.

 

Enhorabona

Moltes gràcies...

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Payá es va encarregar de l'Arxiu municipal durant més de 50 anys i va ser pregoner de les Festes en 2011. https://t.co/HWpWTqXXbl
BiarDigital 📌Aigua de les Fontanelles? Que té a veure amb la vinyeta d'este mes realitzada per Eloy Alemañ Navalón? 👉🏻Ho pots… https://t.co/cRHdCByC02
BiarDigital Una competició que no és prioritària per al club local. https://t.co/Swi5wS7vHy
BiarDigital Tot i això la incidència a #Biar continua sent alta. @GVAsanitat #Covid19 https://t.co/uKhPQ1ch9K

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com