• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • Oriol Chacón: "Els francesos tenen una cultura molt més crítica que nosaltres amb tot allò que no els agrada, i gràcies a protestar organitzadament aconsegueixen millorar les seues condicions de vida"

Oriol Chacón: "Els francesos tenen una cultura molt més crítica que nosaltres amb tot allò que no els agrada, i gràcies a protestar organitzadament aconsegueixen millorar les seues condicions de vida"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
Oriol Chacón: "Els francesos tenen una cultura molt més crítica que nosaltres amb tot allò que no els agrada, i gràcies a protestar organitzadament aconsegueixen millorar les seues condicions de vida"

Els i les estudiants han hagut d'afrontar un any atípic i acabar el curs des de casa aprofitant les noves tecnologies, han patit canvis importants per a avaluar-los i fins i tot la Universitat d'Alacant no ha acollit als i les estudiants de selectiu enguany. És per això que se'n recordem dels nostres estudiants amb una nova entrega d'Estudiant fora, amb Oriol Chacón, estudiant de quart any del grau en Física de la Universitat de València, qui realitza els seus estudis actualment a la capital de França, París.

En quin punt et trobes en els teus estudis actualment?

Actualment estic acabant el quart any del grau en Física de la Universitat de València, encara que aquest any he estudiat a la Universitat Paris Saclay gràcies a una beca Erasmus. Ara mateix estic acabant les pràctiques al laboratori de física nuclear que va crear la filla de Marie Curie.

Tens previst continuar els teus estudis realitzant un Màster o altres?

Sí, ja que en una carrera com física (i en la majoria hui en dia) si no estudies un màster és molt difícil treballar. Però encara he d’escollir en quin camp m’especialitze i si acabe estudiant un màster en l’estranger o no, ja que una cosa és estudiar un any fora i una altra més difícil és decidir construir la teua vida en un altre país.

Com va sorgir l’oportunitat d’anar-te’n a França a continuar amb els teus estudis amb l’Erasmus?

Alguns amics de la carrera van fer l’Erasmus l’any passat a Alemanya i em van recomanar molt l’experiència. Aleshores ho vaig parlar amb mon pare i ma mare i vam veure que era una gran oportunitat per a estudiar a l’estranger. Vaig escollir França ja que és un dels països d’Europa que em pareix més interessant, on la física té molt de pes, i a més l’idioma ens resulta més senzill d’aprendre que, per exemple, l’alemany.

 01

Al parc Buttes-Chaumont

Quina és la teua situació allà pel que fa al lloc on vius, on curses els estudis, amistats i contactes, etc...

La meua universitat es troba als afores de París (Orsay), enmig del bosc, en un campus que destaca per la investigació científica i tecnològica. Per això hi ha molts estudiants internacionals d’arreu del món, de manera que ha sigut una experiència molt enriquidora. La gran majoria dels amics que he fet ací els he conegut a diferents activitats Erasmus i a la residència estudiantil on visc, de la qual tinc molt bons records tot i que les condicions deixaven prou que desitjar. Per contra, ha sigut més difícil fer amics francesos ja que, en general, tenen una personalitat un poc diferent i menys oberta que nosaltres els mediterranis. Com a reflexió, dir que en general, de la gent que he conegut que vivien ací, han sigut molt més receptius amb nosaltres gent que saben el que és viure lluny de casa, fills d’immigrants africans, àrabs... que els propis francesos.

02

Halloween a la residència universitària la Pacatérie

Quan tens temps lliure entre classes i estudi, què és el que més t’agrada fer?

Passar temps amb els amics, visitar i descobrir la ciutat, fer esport, llegir, viatjar i eixir de festa.

Com t’ha anat amb l’idioma?

En classe i amb els amics Erasmus parlàvem sempre anglès, que ja em defensava prou bé abans de vindre així que no he tingut cap problema. El francès en canvi m’ha costat més, ja que l’accent és prou difícil i, a més, la forma de parlar dels joves no té res a veure amb el que aprens a l’escola ja que, com a resultat de les xarxes socials i la popularització del rap, molta gent imita la forma de parlar (argot) dels barris desafavorits, per exemple, canviant l’ordre de les síl·labes: fête (festa) ara es diu tef. Et tornen boig. De totes formes, no el necessitava en el meu dia a dia i l’he aprés per aprofitar l’oportunitat i conèixer millor a la gent d’ací. He de reconèixer que gràcies a haver estudiat en valencià des de xicotet tenia molta més facilitat per a millorar el meu francès que la resta d’estudiants espanyols monolingües, i sobretot els últims mesos ja em defense prou bé en qualsevol situació.

03

Sopar internacional amb menjar de tota Europa. A la foto podeu veure la surra i la pericana en representació de Biar

Quines diferències has trobat pel que fa a la forma de vida, les seues costums...

El primer que m’ha xocat ha sigut la diferència del cost de vida. Difícil trobar una cervesa en un bar per menys de 5 euros. Després, quant a la personalitat i com veuen la vida hi ha coses positives i negatives. Per un costat hi ha molta gent de la meua edat que ja comencen a viure pel seu conte i a formar la seua pròpia vida, ja que ací encara prou gent sap que quan acaba els estudis té l’oportunitat de trobar una feina decent del que ha estudiat, mentre que a casa la majoria estem condemnats a eixir del país o a anar encadenant treballs precaris (per exemple les pràctiques que faig ací es consideren una iniciació a la vida laboral mentre que en Espanya en general encara has de donar gràcies per fer unes pràctiques no remunerades). Per contra, la gent és prou més individualista, cadascú té la seua vida i no va a preocupar-se o implicar-se amb els demés, el qual em pareix un poc trist.

04

Festa Erasmus amb els meus amics

Quines coses has aprés vivint tan lluny de casa i del poble, de la família...?

Considere que he aprés molt enguany: a viure i prendre decisions soles per mi mateix, a afrontar problemes i situacions complicades, i sobretot m’he adonat de la importància de tindre una família que t’estima i et recolza tot i els moments difícils, i uns amics de veritat, gent que en el dia a dia dones per sentada, i que vivint lluny aprens a valorar, ja que tot i la distància segueixen estant ahí quan els necessites.

05

Amb els meus germans Arnau i Marina a la Torre Eiffel

Què era allò que més trobaves a faltar de Biar o del País Valencià?

Sobretot els primers mesos ho trobes a faltar tot: el clima (sempre plou), el menjar (la gastronomia francesa deixa prou que desitjar si no et deixes un ronyó), la família, els amics, la música m’ha faltat molt, les festes dels pobles que sols nosaltres sabem fer, parlar en valencià...

06

Visita de la família

Què li diries a la gent que no s’atreveix a estudiar lluny de casa?

Que és una experiència brutal, aprens molt, t’ajuda a veure les coses d’una manera diferent i et transforma com a persona. Ara, tampoc vull romantitzar-ho, a vegades et trobes en situacions complicades, et sents un poc soles i sents una gran enyorança per tot el que deixes arrere. Per això abans de prendre la decisió has de pensar-ho bé i sentir que estàs preparat. Al principi és normal tindre alguns dubtes, però ànims que després t’acostumes i val la pena.

07

Sopar internacional a la residència

Recomanaries França i més concretament París?

París és una de les ciutats més impressionants del món i val molt la pena visitar-la. Ara bé, per a algú que ve d’un poble com Biar costa un poc acostumar-se a viure en un lloc tan gran. Personalment sí que la recomane molt, basat en l’experiència que he tingut jo, però cal tindre en compte el cost de vida i el fet que potser una ciutat més petita siga més acollidora.       

 08

Viatge als Alps francesos organitzat per la Universitat

Vivim una situació complicada amb una pandèmia mundial, com estan les coses a França?

A França la situació no ha arribat a estar tan complicada com en casa, encara que no s’ha quedat curta. Per exemple durant el confinament nosaltres sí que podíem eixir a fer esport una hora al dia.

En el meu cas no va ser una situació agradable ja que tots els meus amics se’n van anar a casa i jo m’havia de quedar encara uns mesos per a treballar. Tot i això, he sabut portar-ho de la millor forma possible, ja que sé que molta gent ha viscut experiències més fotudes.

Ara la situació pareix prou controlada de moment, encara que la gent actua com si no haguera passat res: només portem mascareta en el transport públic i ja han començat a haver algunes festes prou multitudinàries. Vorem...

França és un país on la protesta social, el sindicalisme o altres té una força important. Sembla que les protestes s’han reactivat contra el govern liberal que presideix Emmanuel Macron. Com ho estàs vivint?

Considere que tenim molt que aprendre dels francesos. Tenen una cultura molt més crítica que nosaltres amb tot allò que no els agrada, i gràcies a protestar organitzadament aconsegueixen millorar les seues condicions de vida (més bé que no empitjoren massa, donada la tendència neoliberal mundial a la pèrdua de drets socials començada en els 80). Amb el nou paradigma post-coronavirus és difícil pronosticar què passarà, però sembla evident que augmentarà la tendència cap a unes majors desigualtats i retallades socials (Macron vol seguir amb el seu programa); així que les protestes són l’única alternativa possible. També es parla prou de fer una transició ecològica i tecnològica per a construir un món sostenible, però de moment sembla un canvi de boqueta per a que tot seguisca igual o pitjor. I esta reflexió em serveix també per al nostre país, anem a seguir sent una colònia per a que vinguen de vacances i a emborratxar-se (així ens veuen a Europa), o anem construir un lloc on valga la pena viure? Si és així caldria diversificar l’economia i invertir en recerca científica, la qual, com molts altres camps, es troba en una situació precària.

09

Viatge a Londres

Respon breument en relació a la teua estància a París:

Un menjar: La fondue: fregim la carn en oli bullint i la rebossem en formatge fos. Mel de romer.

Una beguda: El vi francès, boníssim. Com a curiositat, tenen una beguda exactament igual que la cassalla anomenada Pastís de Marsella, encara que no és lo meu.

Una festa: La raclette, el més paregut que he trobat als nostres sopars populars on tots compartim el sopar (companatge, creïlles i formatge fos) i acaba en festa.

La pitjor matèria (en els estudis): Teoria Quàntica de Camps o Relativitat General, poca broma en estes.

La millor matèria: Experimental Physics, vaig poder entendre la feina que fa un físic en un laboratori de veritat, prou diferent al que veus a la carrera.

Un lloc: Les vores del Sena. Passejant pel riu pots veure lo impressionant que és la ciutat, molts dels principals monuments, i al capvespre és un indret ple de vida on la gent es reuneix per a passar-ho bé.

L'article té 122 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).