• Inici
  • Cultura
  • Les obres de restauració de l'església de Biar avancen amb la neteja de la portada

Les obres de restauració de l'església de Biar avancen amb la neteja de la portada

| Ajuntament de Biar | Cultura
Les obres de restauració de l'església de Biar avancen amb la neteja de la portada

La intervenció va començar al juny amb els estudis per a documentar el grau de deterior

202

NP. 02/11/2022. L'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) retorna la seua esplendor a la portada de l'Església de la Nostra Senyora de l'Assumpció de Biar, una obra excepcional del Renaixement llevantí primerenc. Sota el teló disposat per a resguardar els treballs, els restauradors malden per analitzar, netejar i polir les pedres centenàries.

La intervenció es va iniciar al juny amb els estudis per a documentar els agents de deterior presents en l'obra, així com les anàlisis qualitatives i quantitatives sobre la composició de la pedra i les seues crostes. També s'han dut a terme assajos per a determinar l'eficàcia dels diferents tractaments de restauració i controlar el biodeterior en la façana. I, en l'actualitat, els treballs se centren en la neteja de la façana mitjançant una combinació de sistemes mecànics i químics, excepte en el timpà i altres punts concrets en els quals s'està utilitzant el làser.

203

L'erosió causada per la climatologia, la vegetació i els excrements dels ocells han deteriorat les pedres de la façana del temple fins a originar el despreniment d'algunes peces. Des de l'IPCE s'ha indicat que “el seu estat de conservació era preocupant, en presentar clivelles i fractures molt acusades en tota la superfície, despreniments de material petri i alteracions cromàtiques per atacs biològics”.

La inversió perquè aquesta façana recobre la seua bellesa ascendeix a 197.811,08 euros (IVA inclós), import que és a càrrec de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya del Ministeri de Cultura. El termini d'execució, segons s'especifica en els plecs, és de sis mesos i l'empresa que s'encarrega dels treballs és TRYCSA.

204

L'església de Biar va ser construïda entre 1519 i 1521 segons traces de Guillem Alemany, qui va articular l'entrada a manera de retaule amb rematada balaustrada i una divisió horitzontal en dos cossos que culmina amb l'escena de “La Coronació de Maria”. Tots els seus elements estructurals estan decorats amb un repertori italianitzant, en el qual proliferen motius clàssics d'aqueixa tradició com són els canelobres, camafeos, veneres i elements mitològics.

L'article té 219 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).