• Inici
  • Cultura
  • Crònica III: Zoo es corona posant la guinda a un Rabolagartija espectacular

Crònica III: Zoo es corona posant la guinda a un Rabolagartija espectacular

| Rabolagartija | Cultura
Crònica III: Zoo es corona posant la guinda a un Rabolagartija espectacular

Zoo, últim cap de cartell del Rabolagartija Festival 2022. Font: Salvador Villa

El festival s'imposa a les dificultats meteorològiques per a signar la seua edició més multitudinària

El Rabolagartija Festival continua creixent. I aquesta edició, marcada per la tornada a l'activitat després de dos ajornaments deguts a la pandèmia, i per les dificultats meteorològiques en la seua última jornada, no podia ser menys, signant tres jornades apoteòsiques, l'última de les quals tenia un nom propi: Zoo.

En una vesprada difícil, marcada per la incertesa generada per les anunciades fortes ratxes de vent, el festival, de comú acord amb les autoritats, va optar per evacuar la zona d'acampada i concentrar als assistents en el recinte de concerts, on es garantia la seguretat de públic i treballadors, a l'espera de conéixer l'evolució de la situació de risc. Superat aquest, la normalitat va tornar a l'esdeveniment i la música va recuperar de nou el protagonisme.

168

Alademoska durant la seua actuació. Font: Salvador Villa

D'aquesta manera, la jornada va donar molt de si des de la seua obertura per part de Alademoska triomfadors en l'escenari Carrilla en 2019, els de Villena van tindre l'honor d'obrir foc en els escenaris grans enguany. Després d'ells, l'acostumada descàrrega de furiós rap de Natàlia Pons i Mireia Matoses, Pupil·les.

A continuació, més reivindicació, conya i tralla de la mà del blegue rap&metal format per Sons of Aguirre & Scila i els veterans Def Con Dos, per a donar pas posteriorment a una proposta de tall més intimista, la de Pablo Sánchez (un altre ex de La Raíz), que ens ofereix el seu costat més profund i sensible al capdavant de Ciudad Jara.

Mentrestant, el ritme no parava en el Caparrilla Stage, el tercer escenari del festival, en el qual actuaven Adormidera, Elenitakatá, Cactvs, El Niño de la Cola, Awakate i el tribut a Extremoduro Pedrá. Esment especial per al xou dels locals Fuckop Family, que celebraven el seu 20 (+1) aniversari amb una actuació especial plena de sorpreses i convidats i que prompte podrem veure en vídeo.

169

Natàlia Pons i Mireia Matoses, més conegudes com Pupil·les, al Rabolagartija. Font: Salvador Villa

Ni un minut de descans
En el Rabolagartija no hi ha temps per al descans, amb els granadins Eskorzo i els bosnians Dubioza Kolektiv, dos de les bandes preferides del públic "lagartijero", que no van deixar canya dreta després de dues actuacions d'autèntica bogeria, preludi del que posteriorment es va viure amb Zoo.

Els de Gandia fa temps que van deixar de ser “un altre grup valencià més”. La seua atrevida mescla de rap i música electrònica, amanida amb ritmes mediterranis i llatins i passada pel tamís de la tradició de la terra, dona com a resultat un producte que, independentment de la llengua que cadascun parle, traspassa fronteres i cors, units com un només en un clam que va fer retrunyir els fonaments del poliesportiu de Villena amb cada tema que escometien. El seu tercer pas pel festival els encimbella com el que veritablement són: autèntics caps de cartell i una de les bandes més potents del moment, el cim del qual, ara com ara, sembla no entrellucar-se.

Després de la piconadora valenciana, les pulsacions van baixar una mica amb Green Valley i el seu reggae dancehall, però només era un xicotet parèntesi per a prendre alé abans de la traca final: el folklore futurista de Califato ¾, amb la seua fusió de la tradició musical andalusa amb gèneres com el rock, l'electrònica o el punk; l'huracà festiu i ballable de Trashtucada i el tancament amb els irreverents Djs de Pandemonium DNB, responsables de les sessions més brutals de la sala Garaje Beat Club, l'autèntic temple del rock murcià i de tot el llevant espanyol.

170

Green Valley i el públic del festival. Font: Salvador Villa

Villena, capital de la música
En definitiva, molt, bo i molt variat. La mescla d'estils distintiva del festival, amb propostes per a tots els gustos i tot tipus de públics, continua demostrant que funciona, més encara amb el joc que dona el tercer escenari, que permet repartir al públic guanyant en comoditat i aconseguir una major circulació en un recinte que, d'altra banda, es presenta immillorable per a aquesta mena d'esdeveniments i compta amb una producció de luxe, la mateixa del festival Leyendas del Rock, celebrat el cap de setmana anterior, convertint tots dos a Villena, durant dues setmanes, en la capital nacional de la música.

Des de l'organització, no podem concloure aquest comunicat sense agrair la col·laboració i suport de tots els cossos de seguretat i emergències involucrats en el festival, així com dels responsables polítics i tècnics de l'ajuntament de Villena i tot el seu personal. També d'artistes, tècnics, premsa i treballadors. I per descomptat, del nostre meravellós públic, la comprensió i el suport del qual és el que ens dona les forces necessàries per a seguir avant.

L'any que ve, més i millor. Moltes gràcies, família!

171

Públic assistent a l'ultima jornada del Rabolagartija Festival 2022. Font: Salvador Villa

L'article té 113 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).